Charles Pignal (vlevo) pracuje jako šéf společnosti Baťa Heritage Business a...

Charles Pignal (vlevo) pracuje jako šéf společnosti Baťa Heritage Business a vrací na trh sportovní modely. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Pravnuk obuvníka Bati navštívil Zlín, na trh vrací slavné tenisky

  • 3
Česko před pár dny navštívil pravnuk zakladatele obuvnické firmy Tomáše Bati. Charles Pignal na práci svých předků navazuje, věnuje se oživování ikonických produktů známé značky.

Do Česka se poprvé podíval coby patnáctiletý mladík. Podobně jako zbytek členů slavného baťovského rodu, i Pignal tehdy navštívil nejen Prahu, ale hlavně Zlín. Od té doby přijel už několikrát a v těchto dnech si návštěvu zopakoval.

„Přijíždím do České republiky poměrně často. Naposledy jsem tady byl před čtyřmi pěti lety. Teď jsme s přítelkyní zůstali několik dní. Ale jde spíše o přátelské setkání se zástupci naší firmy. Chtěli jsme se také seznámit s dalšími místy i lidmi,“ řekl Pignal.

Pracuje jako šéf společnosti Baťa Heritage Business a má za úkol vracet na trh ikonické produkty této značky. V praxi to znamená, že hledají v historii obuvnické firmy sportovní modely, oživují je, upravují design, modernizují a vracejí zpět na světový trh a k zákazníkům.

„Chceme rozvíjet novou obuv, vysvětlovat baťovskou historii i principy, protože tyto boty jsou jedinečné,“ vysvětlil Pignal.

V limitované edici vrátili do prodeje plátěné tenisky

Proto si při návštěvě Zlína prošel Muzeum jihovýchodní Moravy. V tamější bohaté sbírce baťovské obuvi od jejích počátků až po současnost obdivoval před desítkami let oblíbené trampky, dnes známé jako adidasky, pumy nebo „najky“.

Jedním z projektů jeho společnosti je kolekce nazvaná Baťa Bullets. V limitované sérii se díky tomu na pulty vrátily plátěné tenisky, které byly původně vyrobené v roce 1964 v baťovské továrně v Marylandu jako oficiální týmová obuv pro basketbalisty klubu NBA Baltimore Bullets.

Potomek Baťů se podíval také do Centra polymerních systémů zlínské Baťovy univerzity a byl nadšený ze špičkového vybavení, které mají vědci k dispozici. Navštívil i šicí dílny v Dolním Němčí, kde se boty stále vyrábějí s velkým podílem ruční práce a odkud putují kromě Evropy také do Austrálie, Číny, na Nový Zéland nebo karibské ostrovy.

„Zajímalo mě, jak továrna vypadá, jakým způsobem boty vyrábějí. Ta práce je náročná,“ zhodnotil čtyřicetiletý Pignal, který se ze Zlína vrací zpět do Singapuru.