Čertovy skály v Lidečku.

Čertovy skály v Lidečku. | foto: Martin Janoška, pro iDNES.cz

Úpravy map „přestěhovaly“ Čertovy skály, místo obce teď patří státu

  • 16
Kuriózní případ s „přestěhovanými“ skalami řeší Zlínský kraj. Obec Lidečko o přírodní útvar připravilo digitální snímkování pro katastrální mapy, které zpřesnilo hranici pozemku mezi obcí a státní organizací Lesy České republiky.

„Nejprve potřebuji zjistit, jak se to stalo, až pak můžeme jednat o tom, jestli je zaměření správné. Pro horolezce a turisty se ale nemění nic, skály jsou pořád na svém místě,“ usmál se starosta Lidečka Vojtěch Ryza, který na změnu narazil náhodou při zkoumání ortofotomapy území.

Celkem 150 metrů dlouhý skalní masiv z pískovce, který má nejvyšší bod 25 metrů nad zemí, je vůbec nejznámější horolezeckou lokalitou na Valašsku.

Láká zkušené horolezce i začátečníky, protože nabízí cvičné stěny s napevno ukotvenými jistícími úchyty.

„Nenapadlo by mě, že se něco takového přestěhuje. Teď je ale podstatné, aby skály zůstaly dál chráněné,“ dodal Ryza.

Skalám i jejich bezprostřednímu okolí v okruhu padesáti metrů zajišťuje ochranu statut přírodní památky, který získaly v roce 2004. Ten jim změnou adresy nezanikne, Zlínský kraj ale musí upravit veškeré dokumenty, které s tím souvisí.

„Vzhledem k tomu, že v území jsou jen dva vlastníci, tedy obec a státní lesy, a není mezi nimi konflikt, bude to skutečně jen administrativní změna,“ vysvětlil vedoucí krajského odboru životního prostředí Alan Urc.

Dokumentů ke skalám je ale poměrně dost.