Konstrukce rozhledny

Konstrukce rozhledny | foto: Martin Janoška, pro iDNES.cz

Rozhledna, z níž lidé obdivují východ slunce, získala cenu

  • 8
Přestože od jejího otevření v polovině září neuplynulo ani půl roku, už se rozhledna na Kelčském Javorníku, nejvyšším vrcholku Hostýnských vrchů, dočkala prvního ocenění. Centrála cestovního ruchu Východní Moravy jí udělila titul Významný počin v cestovním ruchu na území Zlínského kraje za rok 2015.

„Jde o příklad velmi prospěšné stavby, která může výrazně oživit turistiku v Hostýnských vrších,“ poznamenal Zdeněk Urbanovský z centrály cestovního ruchu.

Rozhledna z kovu a modřínového dřeva je vysoká 35 metrů, na vyhlídkovou plošinu vede 156 schodů. Cestu si na ni přitom našly už tisíce návštěvníků.

„Přesná čísla nemáme, rozhledna je přístupná volně. Plánujeme ale nákup elektronického sčítače, díky kterému budeme vědět, kolik lidí na ni chodí. Zájem je ale velký, lidé přicházejí třeba i na východy slunce,“ popsal Pavel Malének, místopředseda sdružení Podhostýnský region, jež stavbu rozhledny iniciovalo.

Výhled srovnatelný s rozhlednou na Brdu

Vzhledem k tomu, že rozhledna stojí na nejvyšším vrcholku Hostýnských vrchů, nabízí návštěvníkům výborný výhled do krajiny.

Ti tak mohou při pěkném počasí spatřit například Bílé Karpaty, Chřiby, Beskydy, Javorníky, Jeseníky nebo Ostravskou pánev.

„Srovnatelné výhledy jako Kelčský Javorník nabízí v kraji snad jen rozhledna na Brdu,“ přiblížil Urbanovský.

K rozhledně vede hned několik přístupových turistických tras. Zájemci se k ní dostanou několikakilometrovou procházkou například z Loukova, Rajnochovic, Chvalčova nebo Tesáku.

V minulosti získaly ocenění počin roku například Zátoka rejnoků ve zlínské zoologické zahradě, Archeoskanzen v Modré nebo mechanický betlém v Horní Lidči.

Kelčský Javorník se nachází nedaleko Bystřice pod Hostýnem.

Kelčský Javorník se nachází nedaleko Bystřice pod Hostýnem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz