Radek Březina u zlínského soudu.

Radek Březina u zlínského soudu. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Za Březinovy obří podvody s lihem možná skončí před soudem i celníci

  • 8
Případ lihového bosse Radka Březiny, který podle obžaloby připravil stát na daních o skoro sedm miliard korun, spěje pomalu ke konci. Přestože při výpovědích často mluvil o celnících, za necelé tři roky nebyl nikdo ze státní správy obviněný.

Když v říjnu 2012 policisté se samopaly obklíčili Hotel Lázně Kostelec u Zlína a zadrželi šéfa lihové mafie Radka Březinu, který tady měl kancelář, bylo všem jasné, že se konečně hnuly ledy.

Případ obrovských podvodů s lihem, při nichž stát přišel přinejmenším o skoro sedm miliard a o kterých se zatím jen polohlasem mluvilo, začali konečně rozmotávat kriminalisté. Přispěla k tomu i předcházející metanolová aféra, kvůli které zemřelo po otravě alkoholem padesát lidí.

Březina a celníci

co zaznělo u soudu

Lihového bosse Březinu s jeho mladším bratrem Tomášem a dalšími šesti obžalovanými řeší už přes rok soud v Olomouci. Letos na podzim by měl vynést rozsudek, protože Březinovi končí v říjnu vazební lhůta.

Žádný státní úředník na lavici obžalovaných ale zatím nesedí. A to navzdory tomu, že o celnících Březina a spol. u soudu často mluvili a bez jejich „součinnosti“ by se zřejmě neobešli.

Přímo před nimi například ve firmě Morávia-Chem fiktivně denaturovali obrovské množství lihu, který pak prodávali nebo z něho vyráběli alkohol. A tím závratně bohatli.

„Žádná osoba ze státní správy zatím obviněná nebyla,“ potvrdil MF DNES žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Otázka zní, jak je to možné, když letos v říjnu uplynou od zadržení Březiny tři roky? Trvá to „jen“ příliš dlouho? Proč? A skončí vůbec někdy nějaký celník za mřížemi?

Anebo se žádný zátah na celníky nechystá, protože si je policie jistá, že v obřích lihových podvodech nejeli?

Nechtějí moc mluvit

I když policie ani žalobci nechtějí mluvit příliš otevřeně, nejpravděpodobnější je, že i na celníky dojde. Ale až poté, co bude pravomocně odsouzený Březina, aby se jeho případ, který se už teď hodně protahuje, ještě více nezkomplikoval.

„Na případu pracujeme dál, neskončili jsme. Uvidíte za pár měsíců,“ naznačil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Šereda nechtěl být o mnoho otevřenější. „U soudu padla spíš obecná tvrzení, že se na trestné činnosti mohli podílet lidé ze státní správy. Těžké je identifikovat konkrétní osoby,“ nastínil.

Na přímou otázku, zda budou nějací celníci obviněni, odmítl odpovědět.

„Nemůžu komentovat průběh řízení před podáním obvinění,“ řekl Šereda.

Přitom indicií má policie dost. Zde je jeden příklad za všechny: Tomáš Březina u soudu popsal, jak se alkohol z jejich lihu prodával v supermarketech „pod cenou i pod DPH“. Když se pak začaly používat kolky, našla lihová mafie způsob, jak vyzrát na státní správu.

„Celní správa ví, že se ztratily miliony, možná desítky milionů pásek. U lihovin s páskem už se tolik neřešilo DPH,“ vypověděl u soudu Tomáš Březina.

Hrozilo by sloučení případů a další průtahy

Celní správa nechce podobná tvrzení blíž komentovat. Podle reportéra České televize Dalibora Bártka, který o případu natáčel ještě před zátahem na Radka Březinu a zná ho velmi podrobně, by však měli před soudem skončit i celníci.

„Troufám si říct, že policie musí obvinit zástupce státu, kteří podvody po tak dlouhou dobu umožňovali. To, že se tak zatím nestalo, může být věcí policejní taktiky,“ myslí si Bártek.

Mluví o tom, že pokud by policie zatkla celníky, obhájci v právě projednávané Březinově kauze by toho mohli využít a chtít, aby se oba případy spojily dohromady. Tím by došlo k dalšímu zdržení a šéf lihové mafie by se mohl dostat z vazby na svobodu.

Kauza daňových úniků bude u soudu v Olomouci pokračovat ve druhé půlce července. Soudce si chce počkat na pravomocný rozsudek ze Zlína, kde byl Březina nedávno odsouzený ke dvěma letům vězení za přechovávání zbraní a trhavin. Proti tomu se ale odvolal.

Ve čtvrtek se koná odvolací řízení. Březinovi hrozí za daňové úniky přes 13 roků za mřížemi.