Obžalovaní celníci Petr Bor, Zdeněk Kolínek a Ladislav Smolík. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Celníky soudí za asistenci u lihových podvodů, kolega se jich zastal

  • 1
V případu tří celníků, kteří jsou obžalovaní, že svojí laxností umožnili lihovému bossovi Radku Březinovi velké daňové úniky, vypovídali u soudu ve Zlíně jejich kolegové. Celníci, jež působí na vyšších funkcích. Mluvili o tom, že obžalovaní žádný zákon nebo předpis neporušili.

„Nemyslím si, že tam probíhaly fiktivní denaturace. Důkazní věci hovoří proti tomu,“ prohlásil dokonce celník Stanislav Mozgva.

Přitom sám Březina už dříve u soudu popsal, jak před celníky ve firmě Morávia-Chem, kterou ovládal, jenom fiktivně denaturoval potravinářský líh, jenž potom prodával nebo uschovával v utajených skladech.

Na lavici obžalovaných teď sedí celníci Petr Bor, Zdeněk Kolínek a Ladislav Smolík, kteří podle státního zástupce v letech 2009 až 2012 špatně dohlíželi na zmíněné denaturace. Všichni tři vinu popírají.

Žalobce je viní z toho, že nekontrolovali vzorky lihu před denaturací. Březina popsal, že v nádržích nechával zdenaturovaný líh z minula. „Zákon nestanovil odebírat vzorky před denaturací,“ tvrdil Mozgva.

Soudce Ivo Krinke citoval ze zákona, kde bylo uvedeno, že na dovezeným barelech lihu musí být celní závěra správce spotřební daně, tedy plomba celníků. Tak tomu v Morávia-Chemu nebylo.

„Nereagoval jsem. Tyto věci se řešily v rámci porady oddělení, měli to řešit nadřízení pracovníci,“ vypověděl celník Jindřich Popelka, který pracuje ve funkci referenta daňového řízení a kontroloval záznamy o denaturacích v Morávia-Chemu.

„V daňovém skladu Morávia-Chem je to jinak a nic se neděje?“ reagoval Krinke. „Podle mě to nebylo porušení zákona,“ řekl Popelka.

Obžaloba vychází také z tvrzení Březinova mladšího bratra Tomáše, který vedl účetnictví o nezdaněném lihu. Podle něho měl jeho sourozenec „nasmlouvané zákazníky i celníky“.

17. dubna 2019

Bývalý Březinův spolupracovník Lubomír Kaláč, který měl na starost distribuci lihu a odpykává si trest ve vězení, vypovídal jako svědek.

„Slyšel jsem několikrát, že jsou (celníci) buď dobří, nebo špatní. Pochopil jsem, že za nich to asi půjde fiktivně denaturovat,“ uvedl Kaláč.

Obžalovaní se považují spíše za obětní beránky než za pachatele. Chybu vidí v systému kontrol. Případ pokračuje u zlínského soudu příští týden.

Radek Březina si ve vězení odpykává třináctiletý trest, jeho bratr Tomáš odsouzený na 3,5 roku se loni dostal na svobodu na podmínku.