Vila malíře Františka Ondrúška v Bystřici pod Hostýnem. Dnes v ní sídlí...

Vila malíře Františka Ondrúška v Bystřici pod Hostýnem. Dnes v ní sídlí středisko volného času Včelín. | foto: archiv SVČ Včelín

Bystřice zachránila vilu, kterou postavil Masarykův portrétista

  • 1
Patří mezi nejzajímavější budovy ve městě a díky lidovému valašskému stylu připomíná dílo slavného architekta Dušana Jurkoviče. Kdysi slavná vila Včelín v ulici Kroužky přitom byla ještě před časem zpustlá a opuštěná.

Loni si ale v Bystřici pod Hostýnem připomněli desetileté výročí od její záchrany a otevření zdejšího volnočasového centra.

Svůj název získalo místo už před stovkami let. V knize Dějiny města Bystřice pod Hostýnem je zmíněno, že v 17. století „zahradu Včelínek“ koupil místní farář Tobiáš Schwach. Podle historických dokumentů pak lokalitu dlouhou dobu využívali včelaři.

„Na začátku 20. století pozemek získal významný malíř a bystřický rodák František Ondrúšek s tím, že si tady postaví bydlení,“ říká starosta Zdeněk Pánek.

Tento významný portrétista, který maloval i prezidenta Masaryka, pobýval delší dobu v Bavorsku a do rodného města se chtěl vrátit na stáří. Vilu mu v roce 1913 vybudoval stavitel Oto Zeman. Dům měl pět místností a veliký malířský ateliér.

„Na tu dobu šlo o honosné bydlení s krásnou zahradou, v níž byl altán, dřevěná zvonička a kamenná socha valacha. Na pozemku vyrostl i domek pro zahradníka a okrasné jezírko,“ popsala Dana Nováková, ředitelka Střediska volného času Včelín, které dnes ve vile sídlí.

Za první republiky se vila se zahradou stala kulturním centrem, kde se scházeli politici, výtvarníci, spisovatelé či hudebníci.

Vila malíře Františka Ondrúška v Bystřici pod Hostýnem po rekonstrukci v roce 2010. Dnes v ní sídlí středisko volného času Včelín.

„Po smrti Františka Ondrúška v roce 1932 vila měnila majitele. V roce 1966 byla zrekonstruována pro potřeby školského zařízení a v budově byla zřízena zvláštní škola,“ uvedl Pánek.

Ještě po revoluci tady několik let sídlila hudební škola, ale od roku 1997 zůstal dům bez využití. Zahrada začala zarůstat a dům chátrat. Radnice jej získala od Zlínského kraje v roce 2006 za symbolickou cenu a o čtyři roky později jej nechala opravit včetně vybudování sportovních a herních prvků.

Díky tomu mohlo v Bystřici začít fungovat volnočasové středisko, které se stará o zábavu a vzdělávání čím dál vyššímu počtu dětí. „Místo má výborný pozemek a atmosféru pro pořádání příměstských táborů i výborné klubovny pro kroužky,“ pochvaluje si Nováková.

Radnice někdejší rekonstrukce za zhruba 15 milionů korun nelituje. Podle starosty se podařily dvě věci – zachránit architektonicky hodnotnou stavbu a najít zázemí pro děti a mládež.

„Mohli jsme ve Včelíně například udělat muzeum, ale je lepší, že to tam nadále žije. Vhodnější využití bychom asi nenašli,“ zmínil Pánek.