Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Portrétoval Masaryka i Janáčka, na bystřického rodáka však Češi zapomněli

  9:39
Maloval portréty velkým celebritám své doby. Prezidentu Tomáši Garriguovi Masarykovi, hudebním skladateli Leoši Janáčkovi či spisovateli Jaroslav Vrchlickému. O svou podobiznu z dílny malíře a litografa Františka Ondrúška (1861–1932) stáli představitelé německé aristokracie včetně bavorského krále Ludvíka II.
Kurátorka výstavy Marie Heczko u obrazu Podobizna dámy malíře Františka...

Kurátorka výstavy Marie Heczko u obrazu Podobizna dámy malíře Františka Ondrůška. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

I když rodák z Bystřice pod Hostýnem patřil mezi nejúspěšnější české portrétisty druhé poloviny 19. století, brzy po jeho smrti se na něj zapomnělo. Aspoň v jeho rodné zemi. Na Západě a zejména v sousedním Německu je to jinak.

V tamějších vyšších kruzích byl velmi oblíbený. Skoro čtyřicet let strávil v Mnichově, kde patřil k vyhledávaným malířům. Komunistický režim se mu za to při tvorbě nových učebnic o pokrokovém umění „odvděčil“ ignorancí.

Nebýt faktu, že se Ondrúšek společně s Alfonsem Muchou či Jožou Uprkou zasadil přímo v Mnichově o vznik ryze českého uměleckého spolku Škréta, z kulturních dějin národa by možná zmizel nadobro.

Celoevropský význam malíře takzvané mnichovské školy, od jehož narození letos uplynulo 160 let, připomíná výstava s názvem Z lásky k umění František Ondrúšek (1861–1932). K vidění je do konce října ve výstavních prostorách zámku v Bystřici pod Hostýnem.

František Ondrúšek pocházel ze skromných hanáckých poměrů, které ho naučily pokoře, pracovitosti a neokázalému životu. Zřejmě i proto nepatřil do kategorie umělců, kteří rádi riskují a snaží se šokovat novými postupy.

„Patřil ke konzervativnímu proudu a vydržel u toho celý svůj umělecký život,“ říká kurátorka bystřické výstavy Marie Heczko, která je autorkou zatím nejrozsáhlejší připomínky výtvarníka s nepřehlédnutelným talentem i osudem.

V prostorách bystřického zámku je k vidění výstava věnovaná zdejšímu rodákovi, malíři Františku Ondrúškovi.

Ondrúškovo umění jako první objevil, rozvíjel a podporoval profesor olomouckého gymnázia, etnograf, spisovatel a malíř Jan Havelka. Po studiu v Olomouci a krátké studijní epizodě na pražské akademii, která v Ondrúškově době neměla zdaleka takovou prestiž jako dnes, se začínající malíř vydal do Vídně a následně do zmíněného Mnichova.

Právě v bavorském městě, tehdejší zářící metropoli evropského umění, nalezl mladý umělec svoji cestu v portrétování. Portrétování pro něj bylo dobrou volbou a sázkou na jistotu. „Nejdříve mu pomáhalo vydělávat si na studia, později ho zcela proslavilo,“ podotkla Heczko.

Proslavil jej portrét německé herecké hvězdy

Jednou z klíčových postav v Ondrúškově umělecké dráze byl herec a intendant Possart, jenž patřil k hvězdám meziválečného Německa. Ondrúšek vykreslil Possartův portrét natolik působivě, že jich musel na zakázku dalším zájemcům namalovat ještě několik.

„Podobizny slavných osobností otevřely Františkovi, jenž začal být označován nejen v uměleckých kruzích za mnichovského malíře českého původu, dveře k velkému mezinárodnímu úspěchu,“ líčí Heczko.

„O zakázky od zámožných lidí rázem neměl nouzi. Cestoval a tvořil v Benátkách, Florencii a Bretani, všude tam namaloval velmi působivá díla,“ dodala.

V roce 1913 si Ondrúšek vybudoval ateliér v rodné Bystřici pod Hostýnem, postihla jej však nervová choroba, se kterou se léčil v mnichovském sanatoriu. Do svého regionu se tak definitivně vrátil až v roce 1920 a s manželkou se usadili ve vesničce Rusava.

Na sklonku života se s oblibou věnoval národopisným studiím z Valašska a Slovácka. František Ondrúšek zemřel v roce 1932 ve věku 71 let.

Obraz dostane nové jméno

Jeho o několik let mladší žena po jeho smrti upadla do finanční nouze a svízelnou situaci několikrát vyřešila prodejem obrazů. Desítky Ondrúškových děl jsou proto dnes nedohledatelné, řada z nich putovala k milovníkům umění do Japonska či USA.

Jedno výjimečné plátno se zajímavým osudem se však dodnes dochovalo. Velkoformátový obraz z roku 1903 byl až do letoška znám pod názvem Podobizna dámy. Dílo v temných barvách, jež bystřickému muzeu zapůjčila Národní galerie v Praze, dostane po návratu do metropole nový název Podobizna mé ženy.

V prostorách bystřického zámku je k vidění výstava věnovaná zdejšímu rodákovi, malíři Františku Ondrúškovi. Na snímku jeho autoportrét.

Přesně tak obraz pojmenoval jeho autor. O změnu se postarala Heczko, když při kompletaci zapůjčených děl doložila, že na náhledovém snímku obrazu Národní galerie v Praze je malířova manželka.

„Společnost vlasteneckých přátel umění, předchůdkyně Národní galerie, získala obraz již v roce 1909 nákupem z výstavy. Jedná se o jediné dílo od Františka Ondrúška, které vlastníme. Až do zjištění Marie Heczko nikdo nevěděl, kdo stál malířovi modelem,“ upozornila ředitelka Sbírky umění 19. století a klasické moderny Národní galerie v Praze Veronika Hulíková.

V Bystřici ukazují ojedinělou kolekci

Obraz Podobizna mé ženy ukazuje podle kurátorky vyjádření Ondrúškova obdivu k manželce.

„Umělec nechává ženu vyniknout na velkém plátně, vše nakonec podtrhuje honosný rám,“ popsala Heczko. Obraz nedávno prošel náročnou obnovou restaurátorů z Národní galerie a je součástí bystřické výstavy.

Kurátorka Heczko dala za téměř rok a půl dohromady ojedinělou kolekci, do níž nakonec přispěla i obrazem z vlastní soukromé sbírky. Výstava nabízí celkem jednatřicet Ondrúškových olejů, dvacet pastelů, patnáct kreseb, čtyři akvarely, tři tempery a jedno dílo vytvořené kombinovanou technikou.

„Menší výstava Ondrúškových děl se už dřív v Bystřici uskutečnila, ta letošní ji však svým rozsahem překonala,“ zmínila Hulíková.

  • Nejčtenější

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

Hospodám vadí rostoucí poplatky pro OSA, volí raději instore rádia a web

15. dubna 2024  9:19

Poplatky, které musí od letošního roku platit Ochrannému svazu autorskému (OSA) a Intergramu za...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Pavla na Valašsku vítali slivovicí, vyzkoušel si ohýbání dřeva

16. dubna 2024  5:15,  aktualizováno  21:05

Prezident Petr Pavel je na dvoudenní návštěvě ve Zlínském kraji. Postupně navštíví čtyři okresy,...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Papírová válka s ekologickými aktivisty brzdí dálnici z Hulína do Fryštáku

9. dubna 2024  16:20

Silničáři sice plynule pokračují ve výstavbě dálnice D49 z Hulína do Fryštáku, kde už stavějí...

Prezidenta Pavla na Valašsku vítali slivovicí, vyzkoušel si ohýbání dřeva

16. dubna 2024  5:15,  aktualizováno  21:05

Prezident Petr Pavel je na dvoudenní návštěvě ve Zlínském kraji. Postupně navštíví čtyři okresy,...

Celá republika fandí Vsetínu, tuší Slováček. Je rád, že na „svůj“ Lapač nemusí

16. dubna 2024  18:27

Ve Vsetíně se narodil. Na slivovicí provoněném Lapači hokejově vyrostl. Teď klub svého srdce musí...

Prudký nástup jara zrychlil probouzení stromů, včely je nestíhají opylovat

16. dubna 2024  17:30

Sadaři si už v posledních letech zvykají na to, že jaro přichází časně. Letošek je ale extrémní....

POHLED: Svědíkův čas ve Slovácku se naplnil. Ztrácel elán, perspektivu

16. dubna 2024  7:28

Nevyhnutelné se stalo skutečností. Veleúspěšná éra trenéra Martina Svědíka ve fotbalovém Slovácku...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...