Vladimír Březina, Stanislava Březinová, Kristýna Mazurová a Kateřina Míčková u...

Vladimír Březina, Stanislava Březinová, Kristýna Mazurová a Kateřina Míčková u zlínského okresního soudu. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

V kauze praní peněz lihové mafie bosse Březiny soud zrušil část rozsudku

  • 1
V případu údajného praní špinavých peněz z nelegálního podnikání lihové mafie Radka Březiny zrušil Krajský soud ve Zlíně zprošťující rozsudek pro Březinova otce Vladimíra a bývalou manželku Stanislavu. Věcí se bude znovu zabývat okresní soud. Pravomocné jsou naopak zprošťující rozsudky pro asistentky Kateřinu Míčkovou a Kristýnu Mazurovou.

Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozilo všem obžalovaným až osmileté vězení.

Proti loňskému zprošťujícímu rozsudku okresního soudu, podle kterého nebyly skutky označené v žalobním návrhu trestnými činy, se odvolal státní zástupce.

„Při nejlepší vůli napadený rozsudek trpěl tak podstatnými vadami, že ho nelze akceptovat ve vztahu k Vladimíru Březinovi a Stanislavě Březinové, soud postupoval způsobem, který je rozporný,“ řekl soudce zpravodaj odvolacího soudu Roman Kafka.

Nelze podle něj poznat, které skutky považoval okresní soud za prokázané, jak zhodnotil provedené důkazy, a to jednotlivé důkazy i v jejich souhrnu. Rozsudek je podle Kafky zcela nepřezkoumatelný.

„Rozsudek je napsaný nestandardně. Je to esej či úvaha, jakási polemika s obžalobou. S řadou myšlenek se dá souhlasit, jako celek ale obstát nemůže,“ upozornil soudce odvolacího soudu.

„Je brzo na reakci, počkáme si na písemné vyhotovení rozhodnutí. Spíše jsem to nečekal,“ uvedl obhájce Březinova otce Martin Klimo.

Státní zástupce Radek Bartoš od začátku žádal pro všechny čtyři obžalované nepodmíněné tresty.  Chtěl také, aby státu propadl i jejich zabavený majetek v hodnotě stovek milionů korun.

Čtveřice se podle Bartoše podílela na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013. Podle obžaloby se je snažila legalizovat vklady na bankovní účty a nákupem cenných papírů i nemovitostí.

Díky tomu si podle žalobce přišel Vladimír Březina na více než 446 milionů, Stanislava Březinová na více než 42 milionů a Radek Březina na 18 milionů korun.

Sekretářky Mazurová a Míčková, u nichž odvolací soud nyní potvrdil zprošťující rozsudky, byly podle obžaloby největšími vkladatelkami peněz na účty.

Radek Březina byl v červnu 2017 odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem ke 13 letům vězení. Škodu způsobenou krácením spotřební daně vyčíslil vrchní soud na více než 5,6 miliardy korun.

18. června 2014

, ,