ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Matka dala kojenci do mléka kodein, za vraždu si odpyká deset let

  • 7
Případ smrti dítěte, kterému matka dala dvě tablety kodeinu, definitivně končí desetiletým trestem vězení. Ústavní soud odmítl stížnost ženy ze Zlínského kraje. Dítě prý neplánovala zabít, ani nevěděla, že takový následek může nastat. Devítidenního novorozence chtěla údajně jen utišit a uspat.

Případem, který se stal v prosinci roku 2019 v Bojkovicích, se jako první zabývala zlínská pobočka krajského soudu. Loni v červenci si tam matka vyslechla dvouletý trest za usmrcení z nedbalosti. Odvolací Vrchní soud v Olomouci ale čin překvalifikoval na vraždu s desetiletým trestem.

Novou kvalifikaci potvrdil jak Nejvyšší soud, tak nyní Ústavní soud (ÚS). Anonymizované usnesení je dostupné v jeho databázi.

Podle pravomocného verdiktu je nutné rozčlenit událost do dvou fází - nejprve podání kodeinu, a poté nečinnost a neposkytnutí pomoci i přes zjevné zdravotní komplikace. 

„Odvolací a následně i dovolací soud spojil s úmyslným zaviněním až následnou nečinnost stěžovatelky, trvající dlouhé hodiny, během nichž měla dostatek času a prostoru promyslet možné důsledky svého prvotního konání a podniknout nějaké kroky k eventuální záchraně svého syna. Nic takového však stěžovatelka neudělala,“ stojí v usnesení.

Kodein je opiát, jako lék se používá proti bolesti nebo na tlumení kašle, má však více nežádoucích účinků a podává se pouze na lékařský předpis. 

Matka podle verdiktu dítěti nadrtila a rozpustila v mléce dvě třicetimiligramové tablety. Poté, co si všimla zdravotních potíží dítěte, vyhledávala na internetu hesla „smrtelná dávka kodeinu“ a „otrava kodeinem“.

Lékařce, která odpoledne přišla dítě prohlédnout, ale nic o kodeinu neřekla. Dítě později v noci zemřelo.

,