Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voda na dálnici i zaplavené školní šatny. Na Zlínsku stále uklízejí po bouřce

  14:41aktualizováno  17:05
Otrokovice včera zasáhly prudké přívalové deště, když nejhorší situace byla v Kvítkovicích, kde odstraňují následky ještě během dneška. Tamní obyvatelé, jimž bahnitá voda zaplavila sklepy a garáže, si mysleli, že je nic podobného už nepotká. Voda jim škodila už dříve, naposledy před třemi lety.

Pak se ale v okolí postavila dálnice a za 60 milionů korun v terénu udělala opatření, která měla velkou vodu zkrotit. „Bylo nám to vtloukáno do hlav, že Kvítkovice budou chráněné před bleskovou povodní. A první větší déšť ukázal, že systém evidentně nefunguje tak jak má,“ hlásil Radek Štěrba z Kvítkovic, který se jako dobrovolný hasič podílel i na odčerpávání vody z domů.

„Před třemi lety ulice vypadaly stejně. Odezva občanů je, že je to tady takové, jako by se žádné poldry a protipovodňové opatření nepostavily,“ doplnil.

Voda se valila pod dálničním obchvatem Otrokovic do obytné části. Dokonce se místy dostala i přes dálnici a vyvracela nad ní plot. „Když ani suché poldry vodu nezadrží, tak je to asi špatné místo, které nemělo být osídlené,“ reagoval šéf zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek.

„Nikdy nic nestavíme na extrémy, ani na extrémní dopravu, ani na srážky. A toto byly extrémní srážky. Je to tragédie, ale my za to nemůžeme,“ tvrdí.

Většinu protipovodňových opatření platili silničáři, ale navrhoval je a prováděl Státní pozemkový úřad (SPÚ). „Bohužel postiženou oblast zalila voda s bahnem z polí, kde dosud nevzešel vegetační pokryv. Půda je po předchozích deštích nasycena vodou, což nejsme schopni ovlivnit,“ řekla mluvčí Petra Kazdová.

Podle ní nádrže s ostatními opatřeními fungovaly tak, jak mají, a zachytily v posledních dnech velké množství vody a bahna, čímž výrazně ochránily majetek občanů i dálnici.

SPÚ ale také podal na policii trestní oznámení na neznámého pachatele pro obecné ohrožení, protože někdo úmyslně ucpal odtok z jedné záchytné nádrže. Vytvořil ze dřeva zábranu přímo na míru betonové skruže. Nádrž se začala rychle plnit, ale tlak vody zátarasu prorazil. Voda pak byla odvedena příkopy do vodních toků a škodu nezpůsobila.

Každopádně před třemi lety všichni zástupci institucí včetně města slibovali, že obyvatele Kvítkovic už voda nikdy nezaplaví. Bohužel se ukázalo, že to není pravda.

„Realizovaná opatření v daný moment fungovala, záchytné nádrže se zaplnily, bohužel příval vody byl tak silný, že ani jejich kapacita nestačila,“ prohlásila starostka Hana Večerková.

Připomněla, že v okolí přibyly polní cesty, svodné příkopy, výsadba stromů a především záchytné nádrže a průlehy, jejichž úlohou je zadržet vodu v krajině. „Pokud by tato opatření realizována nebyla, situace by byla o to horší,“ míní Večerková.

VIDEO: Bouřka zasáhla jižní Moravu. Brno se proměnilo v „moravské Benátky“

Obyvatelé Kvítkovic si stěžovali i na to, že propustky pod dálnicí jsou široké kolem metru, kanalizační potrubí v ulicích má ale průměr zhruba poloviční, takže nemůže takové množství vody pojmout. Metrologové ale zase říkají, že úterní příval srážek byl v Otrokovicích skutečně mimořádný. Podle radarových odhadů se tam hodinový úhrn včera odpoledne pohyboval mezi 20 až 34 milimetry. Podle klasifikace Wussowa se jedná o druhou ze tří kategorií přívalového deště podle jeho intenzity.

„Místa s nejvyššími úhrny nad 30 milimetrů už dokonce hraničí s nejvyšší kategorií, tedy s katastrofálním lijavcem. Tato hodnota bývá překročena jen zřídka, na našich stanicích v okrese Zlín průměrně třikrát za posledních dvacet let,“ přiblížila Barbora Kněžínková z oddělení meteorologie a klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. „Velký objem srážek tentokrát navíc spadl do hustě obydlené oblasti s množstvím zpevněných a nepropustných povrchů, což s sebou nese výrazně citelnější následky, než když déšť spadne do volné krajiny,“ dodala.

Průmyslový areál zalila voda z polí

Následky bleskové povodně museli řešit i v podniku Continental Barum. Kolem areálu se tvořila místa se stojící vodou. Takovou situaci tu dlouho nepamatují. „Úterní přívalový déšť byl opravdu extrémní a již mnoho let nebyly způsobeny deštěm podobné komplikace,“ potvrdila mluvčí společnosti Regina Feiferlíková.

Podle ní znamenaly silné srážky zátěž pro dešťové svody ze střech i kanalizaci, která kapacitně nedostačovala. „Od úterní 14. hodiny naše podniková hasičská jednotka intenzivně odstraňovala veškeré následky deště a odčerpávala vodu ze všech míst, kde zůstala stát,“ popsala Feiferlíková. Nebylo třeba povolávat posily, o odstranění následků se postarala standardní jednotka. Hasiči v areálu ukončili práci během dneška.

Potíže hlásily i další firmy, především v průmyslové zóně mezi Otrokovicemi a Napajedly. „Do areálu zdejší firmy tekla voda z okolního pole, sesunula se část svahu, u budov skladů se vytvořila obrovská laguna vody a hrozilo, že vteče dovnitř,“ informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Bahnitá laguna vody se vytvořila také například v ulici U Farmy. V podjezdu pod dálnicí D55 stojatá voda úplně ucpala průjezd mezi Malenovicemi a Kvítkovicemi. Navíc v ní uvázla převrácená dodávka. Policisté proto museli odklánět dopravu.

Částí země se přehnaly přívalové deště. Na Moravě řešili desítky událostí

Problémy hlásilo i otrokovické gymnázium, kde museli kvůli následkům povodně na středu vyhlásit ředitelské volno. „Voda natekla do šaten, které máme v suterénu, v ne úplně vyhovujících podmínkách,“ přiblížil ředitel školy Ivo Kramář. Vodu se sice podařilo odčerpat, ale šatny podle něj byly nepoužitelné. Škola využívala vysoušeč, který jí zapůjčil jeden z rodičů.

„Voda se tam dostala zvenku, protože na sousedním hřišti se zacpal kanál. Šatny jsou navíc pod úrovní terénu a voda vyvěrala z podlah. Tvořily se tam malé gejzíry, z nichž voda prýštila,“ poznamenal ředitel.

Při silných deštích tu mají problémy pravidelně, ale v tomto případě se voda do suterénu dostala extrémně rychle. „Bohužel to nějakým opatřením nevyřešíme, šatny jsou někdy ze 70. let a jsou zahloubeny pod úrovní spodní vody. Ta se tam pak v podobných situacích dostává,“ dodal Kramář.

  • Nejčtenější

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Pavla na Valašsku vítali slivovicí, vyzkoušel si ohýbání dřeva

16. dubna 2024  5:15,  aktualizováno  21:05

Prezident Petr Pavel je na dvoudenní návštěvě ve Zlínském kraji. Postupně navštíví čtyři okresy,...

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 2:3. Hosté ubránili těsné vítězství, skvěle zachytal Brízgala

21. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  19:32

I třetí duel baráže o hokejovou extraligu ovládli kladenští Rytíři. Proti Vsetínu, který hrál v...

Kraj dá za koncert Leoše Mareše půl milionu. Na top kapelu nebylo, hájí sumu

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

Zlínské hokejisty povede Slovák Pardavý, Srdínko se chopí manažerské role

23. dubna 2024  13:04

Zlínské hokejisty povede v příští prvoligové sezoně slovenský trenér Ján Pardavý. Poražený...

Nepustil svůj Vsetín do extraligy. Baráž je nešťastná pro oba, říká Slováček

23. dubna 2024  12:58

Je odchovancem Vsetína, v baráži o extraligu se ale postavil proti mateřskému klubu. A obránce...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...