Rybáři z řeky Bečvy vytáhli ohromné množství mrtvých ryb. (září 2020)

Rybáři z řeky Bečvy vytáhli ohromné množství mrtvých ryb. (září 2020) | foto: Facebook Roberta Stržínka

Ministerstvo pomůže rybářům z okolí Bečvy, policie viníka stále hledá

  • 121
Ministerstvo zemědělství je připravené pomoci rybářům v okolí řeky Bečvy, kde uhynuly tuny ryb. Ty se otrávily kyanidem, který do vody vypustil neznámý pachatel. Rybáři by mohli například do vody vypustit jiné ryby či zdarma využít vodní nádrže Povodí Moravy. Ministerstvo je připravené i zajistit finanční kompenzaci. Policie viníka stále nemá.

„Řeky a potoky jsou pro naši krajinu důležité. Život v nich je klíčový. Jsem proto připraven Českému rybářskému svazu – Územnímu svazu pro severní Moravu a Slezsko pomoci při opětovném zarybnění postižených revírů. Za současné situace vítáme každou ruku, která přispěje k řešení situace,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V postižených oblastech by rybáři mohli vypustit jiné ryby, než je dovolené v současné době. Bezplatně by mohli využít malé vodní nádrže státního podniku Povodí Moravy a zároveň by jim mohl být odpuštěn nájem u již využívaných nádrží. 

„Zmírnit negativní dopady se bude ministerstvo snažit i zajištěním finančních prostředků pro rok 2021 na částečnou úhradu vzniklých škod na rybí obsádce a napomoci k obnově ryb a vodních organismů v otravou postižených revírech,“ uvedl mluvčí Vojtěch Bílý.

Ministr zemědělství Toman vyzdvihl rychlé kroky Povodí Moravy, díky kterým se podařilo zabránit v pokračovaní otravy ryb, flóry a fauny v řece Moravě. Pracovníci zvýšili průtoky na přítocích řeky Moravy. 

Během pátku a soboty dešťové srážky, které přešly přes celou Moravy, pomohly k zvýšenému odtoku a zároveň k doplnění zásob vody v nádržích.

Kontaminační mrak začal ničit život v řece předminulou neděli. Postupoval od Choryně na Vsetínsku až do Přerova, kde se zastavil díky velké kapacitě vodní nádrže v nadjezí. Jde o úsek v délce 38 kilometrů. Následky jsou dramatické, rybáři do kafilérie odvezli 32 tun otrávených ryb.

Výsledky rozborů vody později ukázaly, že za úhynem ryb stojí kyanid. Odborné analýzy provádělo několik na sobě nezávislých laboratoří. Vzorky vody z Bečvy budou analyzovat odborníci i nadále, dokud koncetrace škodlivých látek nevrátí na stopové množství, které bylo před havárií. 

„Česká inspekce životního prostředí stále monitoruje tok Bečvy. V souvislosti s očekávanými srážkami lze předpokládat, že se voda naředí a koncentrace kyanidu se dále sníží,“ řekla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

V pátek policie oznámila, že zná vyústění kanálu, odkud se do Bečvy dostal kyanid. „Vyšetřování pokračuje, zatím nebudeme žádné další informace poskytovat. Nic nového, co bychom v té věci mohli zveřejnit, není,“ řekla v pondělí iDNES.cz krajská mluvčí policie Lenka Javorková.

Situace v řece 21. září 2020