Jak by mohl vypadat rekreační přístav Slovácko.

Jak by mohl vypadat rekreační přístav Slovácko. | foto: vizualizace Kotas & Partners

Na Baťově kanále vznikne nový přístav, bude ve Starém Městě

  • 1
Mezi investicemi v hodnotě 1,9 miliardy korun, které by do roku 2029 měly oživit Baťův kanál, je i nový přístav ve Starém Městě. Dostal pracovní název Slovácko. Ministerstvo dopravy už tento záměr schválilo.

„V centrální části vodní cesty nám takový přístav chybí. Bude mít funkci ochrannou před velkou vodou i rekreační s kapacitou padesáti lodí. Služby na něm budou srovnatelné s přístavy, které fungují nebo vzniknou, tedy s Petrovem, Veselím nad Moravou, Pahrbkem a Kroměříží,“ řekl Vojtěch Bártek, ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál.

Ředitelství vodních cest, které nový přístav připravuje, už vybralo lokalitu.

Vzniknout by měl na katastru Starého Města na pravém břehu řeky Moravy nedaleko železničního přejezdu. Území je v majetku města, které s tím souhlasí.

Turisté tady najdou vybavení a zázemí pro krátkodobé i dlouhodobé kotvení lodí, nebude chybět čerpací stanice pohonných hmot, elektrické přípojky, možnost dočerpání pitné vody a odčerpání znečištěné.

K dispozici bude také parkoviště pro více než 30 aut i sociální zázemí. Náklady na vznik přístavu se pohybují kolem 135 milionů korun. Počítá s ním i Národní investiční plán, což ale neznamená, že peníze jsou zajištěné.

Ředitelství vodních cest věří, že už letos by mohlo být hotové posouzení vlivu stavby na životní prostředí, což je nezbytný dokument. Pak přijde na řadu příprava územního rozhodnutí a stavebního povolení. Stavební práce na přístavu jsou zatím zvažovány v roce 2024 až 2026.

Jak by mohl vypadat rekreační přístav Slovácko.

Další připravovaný přístav v lokalitě Pahrbek ve dvanáct kilometrů vzdálených Napajedlích v této chvíli už čeká na schválení peněz. I toto místo je pro rozvoj Baťova kanálu důležité.

„Dokumentaci pro zajištění financování z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury jsme loni v listopadu odeslali na ministerstvo dopravy. Čekáme na její schválení a podle posledních informací bychom ho měli obdržet nejpozději do konce března,“ popsal mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V tomto případě je příprava mnohem dál. Předběžně se počítá se zahájením přípravy stavby do března příštího roku. Náklady na nový přístav Pahrbek, kde bude kotvit až 77 lodí, se pohybují kolem 100 milionů korun.