Sobota 24. července 2021, svátek má Kristýna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 24. července 2021 Kristýna

Vídeňská roštěná i rýžový nákyp. Ve Zlíně ochutnají, jak se jedlo u Bati

  11:50
Jídla, která se podávala v jídelně baťovských závodů ve 30. letech minulého století, mohou tento týden ochutnat i zaměstnanci několika zlínských firem. Baťovské menu bude jednou z mnoha ochutnávek také při prvním ročníku Garden Food Festivalu ve Zlíně, který se uskuteční začátkem září.

Obědy inspirované recepty z baťovské éry mají tento týden na talíři také zaměstnanci zlínské Kovárny Viva. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

V tomto týdnu ochutnají dvě stovky pracovníků zlínských firem v rámci projektu Jíme jako za Baťů znojemskou pečeni, vídeňskou roštěnou nebo rýžový nákyp.

„Pokrmy, na kterých si před desítkami let pochutnávali dělníci i management firmy Baťa, budou mít teď možnost vyzkoušet pracovníci Kovárny Viva, Hotelu Tomášov, kliniky IVF, společnosti Imalab a Nemocnice Atlas,“ uvedl spoluorganizátor festivalu Pavel Vysloužil.

Fotogalerie

Pracovníci Kovárny Viva v pondělí jedli například fazolové lusky na smetaně.

„Měly úplně stejnou chuť, jak je dělala má maminka a babička,“ řekl jeden ze zaměstnanců kovárny.

Hovězí maso s kapustou a chlebem, roštěnky s rýží nebo rajská omáčka k obědu a uzenky, případně rizoto k večeři. Tak vypadal tradiční jídelní lístek ve firmě Baťa.

„Kuchaři vařili hlavně z hovězího masa, které bylo nejlevnější a nejdostupnější,“ vysvětlil Vysloužil.

Navíc Baťa potřeboval kůže skotu na výrobu bot. „Přílohou byly knedlíky, pokrmy z brambor nebo chléb. Později se přecházelo na lehčí jídla, protože management zjistil, že výkonnost lidí u strojů po vydatných obědech není až tak velká,“ uvedla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Slavnostní večeře nabídne promoční menu J. A. Bati

Ve zlínském hotelu Tomášov, který baťovská jídla pro zaměstnance několika zlínských firem v tomto týdnu připravuje, se také v předvečer festivalu uskuteční večeře inspirovaná promočním menu Jana Antonína Bati z roku 1938.

Kromě špičkového kuchaře Břetislava Novotného z hotelu Tomášov se na přípravě slavnostní večeře budou podílet také jeden z nejlepších brněnských kuchařů David Viktorín a Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant.

„Podívali jsme se do historie slavné baťovské éry a toto zajímavé menu nabídneme veřejnosti,“ doplnil Vysloužil s tím, že k prodeji bude pouze čtyřicet míst.

Vstupenky na šestichodové menu, které se bude podávat 2. září od 19 hodin na terase Hotelu Tomášov, jsou v prodeji v infocentru zlínské radnice a v recepci hotelu.

Historické menu i jídelníčky baťových závodů organizátoři festivalu získali díky spolupráci s Baťovým institutem a Muzeem jihovýchodní Moravy. V baťovských tiskovinách se každý týden objevoval jídelníček závodní jídelny.

„V novinách se ale objevovaly občas i sezonní recepty pro domácí využití. Například na podzim, v období sklizně jablek, kuchaři a kuchařky nalezli v novinách receptury na sladké koláče, dorty nebo další jídla,“ řekla ČTK mluvčí Baťova institutu Michaela Mitáčková.

Šneci, opékání býka i Pohlreichova show

Pokrmy inspirované recepty z baťovské éry mohou ochutnat také návštěvníci Garden Food Festivalu, který se bude konat o víkendu 3. a 4. září v areálu zámeckého parku a zámku v centru Zlína.

Další dobroty na festivalu nabídne až šest desítek kuchařů, z nichž většina je z regionu. Přijedou z restaurací U Johana, Tomášov, Maxima nebo velkokarlovické Lanterny.

Návštěvníci budou ochutnávat vyzrálá hovězí masa, speciality ze zvěřiny, šneky, sýry, lanýže, husí delikatesy, různě upravený hmyz, vegetariánská jídla, sladkosti z cukráren, ohnivé papričky i pivní speciály.

Farmářského králíka, ryby nebo raw zákusky nabídne i nový zlínský Fit Foodie restaurant.

„Nepoužíváme bílou mouku a cukry, ale naopak takzvané superpotraviny, jako jsou semínka goji, kokosový olej nebo raw oříšky,“ přiblížil tamější šéfkuchař Julius Löffler.

Pro milovníky masa pořadatelé na místě opečou býka a kuchařskou show na podiu předvede Zdeněk Pohlreich.

Grand Food Festival už se dvakrát uskutečnil v Olomouci, kde při druhém ročníku přilákal 12 tisíc lidí.

„Díky této akci se podařilo regionální gastronomii pozvednout, protože pro kuchaře to byla obrovská zkušenost a inspirace. Ve Zlíně by to mohlo fungovat podobně,“ dodal Vysloužil.

Autor:
  • Nejčtenější

Těžký soupeř pro Slovácko, může jít na FC Kodaň. K Plzni byl los shovívavý

Fotbalisté Slovácka, pokud vyřadí Lokomotiv Plovdiv, se v 3. předkole Konferenční ligy utkají s vítězem duelu FC Kodaň...

Když dálnice slouží i jako obchvat. Otrokovice se brání placené silnici

Dostavěný úsek dálnice D55 může nadále zůstat bez poplatku, musí to ale povolit ministerstvo dopravy. Když před čtyřmi...

Hlavní tah na Slovensko blokovala nehoda kamionu, hořela kabina i návěs

Na silnici I/35 u Horní Bečvy na Vsetínsku v úterý odpoledne havarovalo nákladní auto se dřevem. Silnice, která je...

Motorkář na Vsetínsku nezvládl předjíždění, stálo ho to život

Nepovedený předjížděcí manévr stál život řidiče motorky v Halenkově na Vsetínsku. Při předjíždění zavadil o auto a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nádraží ve Zlíně už nebude dělat ostudu, větší oprava se však nechystá

Vlastník autobusového nádraží ve Zlíně se do jeho přestavby nepustí kvůli plánovanému vzniku dopravního terminálu. Na...

Ze sbírky na pohřeb Roma pozůstalí nedostali nic. Byl to podvod

Premium Měl mít velkolepý pohřeb. Balzamování, bíle lakovaná rakev z Ameriky, kočár tažený vraníky... Rodina Roma, který zemřel...

Klaus: Volby nic nepřinesou. Kolem covidismu a genderismu se bude chodit po špičkách

Premium Každý z nás by se měl sám rozhodnout, jakou míru opatrnosti vůči nákaze covidem chce zvolit, říká přesvědčeně bývalý...

Česko formuje domobranu. Výcvik může podstoupit každý, kdo má zbrojní průkaz

Premium Stát zakázal ozbrojené skupiny a lidem nabídl alternativu: absolvujte speciální kurz a můžete Česku pomáhat se zbraní....

  • Další z rubriky

Budovu interny ve zlínské nemocnici kraj neopraví, čeká ji demolice

Baťova nemocnice začne hledat projektanta nového interního pavilonu. Náklady budou kolem 1,5 miliardy korun. Zda bude...

Růžová, šedá, jiná? V Uherském Hradišti diskutují o barvě knihovny

Bývalou synagogu v Uherském Hradišti, sídlo Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana, zřejmě čeká velká proměna. Radnice...

Nejochotněji se v kraji očkují Zlíňané, nejmenší zájem je v Rožnově a okolí

V největším centru ve Zlínském kraji naočkují denně více než tisíc zájemců. Obyvatelé Zlína a menších obcí v okolí...

Opravy silnic komplikují průjezd Meziříčím, brzy to bude ještě horší

Řidiči ve Valašském Meziříčí musejí počítat se zdržením. Dopravní komplikace kvůli opravám cest zažívají už od poloviny...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zemřel slovenský herec Milan Lasica, zkolaboval přímo na jevišti

Ve věku 81 let zemřel slovenský herec Milan Lasica. Web sme.sk uvedl, že vystupoval se skupinou Bratislava Hot...

Možná neadoptujeme. Příprava s psycholožkou byla škola, říká Viktor Vincze

Viktor Vincze (30) promluvil o plánované adopci dítěte i návštěvách psycholožky, které absolvovali s manželkou Adélou...

Petr Rajchert si změnil příjmení a potřetí se oženil, manželka je těhotná

Zakládající člen kapely Chinaski Petr Hradil (rodným příjmením Rajchert) se v třiapadesáti letech potřetí oženil. Po...

Holanová: Rozvod s Šípem? Do vztahu se nám vloudila mlaďounká chybička

Rozhovor s Marcelou Holanovou vznikal v Chateau Šanov na soustředění s finalisty soutěže Muž roku 2021. Zpěvačka, která...

Zemřel František Nedvěd. Folkové legendě se vrátila rakovina plic

V třiasedmdesáti letech zemřel v neděli folkový muzikant František Nedvěd. Prohrál boj s rakovinou plic. Úmrtí na...