Někdejší předsedkyně představenstva a ekonomická náměstkyně zlínské Baťovy...

Někdejší předsedkyně představenstva a ekonomická náměstkyně zlínské Baťovy nemocnice Dana Barnášová je u soudu kvůli zadání zakázky na modernizaci magnetické rezonance za 25 milionů korun. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ministerstvo se omluvilo za stíhání bývalé šéfce Baťovy nemocnice

  • 9
Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo za nezákonné trestní stíhání bývalé šéfce zlínské Baťovy nemocnice Daně Barnášové. V roce 2018 byla obžalovaná ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky na magnetickou rezonanci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Od začátku vinu odmítala.

Barnášová byla v letech 2011 až 2013 předsedkyní představenstva Baťovy nemocnice. Obžaloby, podle níž jí hrozilo až osmileté vězení, byla po roce zproštěna.

Ministerstvo spravedlnosti nyní rozhodlo o jejím odškodnění za nezákonné trestní stíhání a přiznalo jí náhradu nákladů obhajoby a poskytnutí zadostiučinění.

„Teprve teď se mi ulevilo. Považuji toto rozhodnutí za poslední tečku,“ reagovala Barnášová. „Celá záležitost byla pro mě i moji rodinu nepříjemná a profesně mi vzala možnost rozhodování o mém uplatnění,“ poznamenala.

Obžaloba tvrdila, že Barnášová zmanipulovala rozhodování o veřejné zakázce za 25 milionů korun, aby ji získala společnost Philips ČR, která přístroj původně dodala. Nijak ale prý neověřila, jestli zakázku nemohou splnit i jiní dodavatelé, a zmíněnou firmu upřednostnila.

Soud nakonec konstatoval, že modernizace přístroje byla nutná a že Barnášová zakázku nezmanipulovala a také že o zakázce rozhodlo celé představenstvo nemocnice.

Proti osvobozujícímu rozsudku se státní zastupitelství neodvolalo.


Témata: nemocnice, Philips