(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Policie ČR

Ombudsmanka se zastala ženy, která spadla z kola. Policie pokutu hájí

  • 136
Zdravý rozum to vstřebává jen ztěžka, také ochránkyně lidských práv Anna Šabatová má výhrady, policie si však stojí za svým. Podle ní bylo v pořádku, že pokutovala důchodkyni ze Zlínska, která spadla z jízdního kola a zranila pouze sama sebe.

„Žena se při jízdě na jízdním kole nevěnovala plně řízení a nesledovala situaci v silničním provozu, v důsledku čehož havarovala. Tím se podle zákona o provozu na pozemních komunikacích dopustila přestupku,“ vysvětlila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Když se případ z loňského léta, který se stal v Brumově-Bylnici, dostal před časem na stůl ombudsmanky, byla zaskočená. „Považuji postup policie za nezákonný, nemravný a nedůstojný,“ uvedla Šabatová v listopadové zprávě.

Podle ní se neprokázalo, že se dvaasedmdesátiletá žena nevěnovala řízení. Přímý svědek nehody chybí, navíc povrch cesty byl nerovný. Cyklistka se údajně lekla protijedoucího auta, rychle seskočila z kola a špatně došlápla.

„Pokud bychom přesto připustili, že se formálně jedná o přestupek, pochybuji o tom, že došlo k ohrožení zájmu společnosti v takové míře, aby bylo nutné udělit pokutu,“ myslí si Šabatová.

Navíc policista šel kvůli pokutě za ženou do nemocnice, kde se po zranění léčila. I k tomu má policie své vysvětlení.

„K uložení pokuty došlo až po čtyřech dnech od dopravní nehody, a to po konzultaci s ošetřujícím lékařem, který policistům sdělil, že zdravotní stav cyklistky umožňuje řešení přestupku,“ reagovala Javorková.

Podepsala žena protokol i pokutu ze strachu?

Policista mohl vyměřit pokutu až dva tisíce korun, nakonec to bylo 500 korun. Žena s tím podpisem souhlasila.

Proti postupu policisty podal stížnost její syn. Podle něho jeho matku nepoučil, že má právo odmítnout výpověď, pokud by jí mohla uškodit.

„Žena podle všeho protokol i pokutu podepsala ze strachu, že to musí udělat,“ míní Šabatová.

Podle ní policie chybovala tím, že nevyslechla další pacientku, která byla tou dobou na nemocničním pokoji.

„V podobných případech bych uvítala a doporučovala, aby policie přehodnotila praxi ukládání blokových pokut v nemocnicích,“ vzkázala Šabatová.

Postup policisty prověřovalo Policejní prezidium ČR, žádné pochybení ale nenašlo. Policejní prezident se opíral o souhlas ženy, která pokutu dostala.

Ředitel krajské policie Jaromír Tkadleček jí také poslal dopis, v němž mimo jiné uvádí, „že Policie ČR se musí ze zásady oficiality řídit platnými zákony.“

„Názor ombudsmanky bereme jako jiný právní názor na věc,“ dodala Javorková.