(ilustrační snímek) | foto: Policie ČR

Auto plné opilců ujíždělo policistům, řidič se po nehodě snažil utéct

  • 9
Na tři roky může skončit ve vězení mladý muž, který na Zlínsku řídil auto i přes soudní zákaz, navíc pod vlivem alkoholu. Navíc se před policisty, kteří vůz pronásledovali, po nehodě snažil utéct spolu s jedním z opilých spolujezdců, jemuž proto také hrozí postih.

Zásahu policistů z Valašských Klobouk předcházel v neděli před třetí hodinou ranní telefonát na linku tísňového volání o výtržnících, kteří přijeli v podnapilém stavu na vesnickou veselici a snažili se vyvolat konflikt.

Policisté vyrazili na místo a skupinku jedoucí ve vozidle značky Volkswagen potkali před obcí Drnovice. Hlídka se snažila pomoci zvukových a světelných výstražných znamení řidiče jedoucího vysokou rychlostí zastavit.

„Řidič nedbal pokynů k zastavení a chtěl policistům ujet. Jedna z levotočivých zatáček však byla nad jeho síly, byť posilněné notnou dávkou alkoholu. Dostal smyk a havaroval do příkopu za obcí Vysoké Pole,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Pětičlenná posádka okamžitě vystoupila z vozidla a dala se na útěk. Policisté několikrát výtržníky vyzvali, aby se zastavili, což učinili pouze tři z nich, dva muži a jedna žena ve věku dvacet a jednadvacet let.

„Třiadvacetiletý řidič a o rok starší spolujezdec se stále snažili utéct. Jeden z policistů je po chvilce dohnal a zadržel. Oba skončili v policejní cele,“ poznamenala mluvčí, podle níž na místě události postupně zasahovaly čtyři policejní hlídky.

Řidič zapřel, že vozidlo řídil

Celá pětice výtržníků bydlí v obcích poblíž místa havárie. Dechové zkoušky u nich ukázaly hodnoty od 1,4 do 2,6 promile, u řidiče to byly téměř dvě promile alkoholu. Řidič, který má od prosince loňského roku vysloven zákaz řízení, zapřel, že vozidlo řídil.

„Řidiče nyní čeká prověřování podezření ze spáchání hned dvou trestných činů: ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Trestní zákoník stanoví v tomto případě trest odnětí svobody až na tři roky,“ upozornila policejní mluvčí.

Druhého útěkáře může čekat ve správním řízení několikatisícová pokuta za přestupek proti veřejnému pořádku.

Policisté budou navíc zjišťovat, zda se na vesnické zábavě podnapilí výtržníci nedopustili dalšího protiprávního jednání.