Aktivisté šíří mezi obyvatele Zlína anketu s otázkou, zda jsou pro plošný zákaz hazardu ve městě. Ilustrační snímek.

Aktivisté šíří mezi obyvatele Zlína anketu s otázkou, zda jsou pro plošný zákaz hazardu ve městě. Ilustrační snímek. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Zlín bez heren? Aktivisté chtějí referendum při komunálních volbách

  • 4
Občanské sdružení Komunitní křižovatka zahájilo kampaň, jejímž výsledkem má být referendum o plošném zákazu hazardu ve Zlíně. Pokud sežene zhruba 6,5 tisíce podpisů, mohlo by se hlasování konat na podzim s komunálními volbami.

Referendum. Při jarních debatách o hazardu ve Zlíně to slovo sem tam padlo, ale spíš nezávazně. Jako podnět, možnost, spíše krajní varianta. Jenže najednou může být hodně reálná.

Aktivisté z občanského sdružení Komunitní křižovatka zahájili kampaň, jejímž cílem je plošný zákaz hazardu ve městě. Dosáhnout ho chtějí hlasováním v referendu, které by "přebilo" městskou vyhlášku, jež od začátku roku 2015 vyžene herny pouze z centra města. Podle kritiků je bezzubá a pomíjí negativní dopady gamblerství.

"Zásilková služba už roznáší 35,5 tisíce letáků do všech domácností Zlíně. V průběhu června chceme sesbírat potřebný počet podpisů pro vypsání referenda," upřesnil šéf sdružení Komunitní křižovatka Tomáš Pasterný.

Každá domácnost dostane do schránky leták, jehož jednu stranu tvoří podpisový arch s anketní otázkou a druhou informace o hazardu. Lidé mohou lístky nosit do sběrných míst, kterými jsou například cukrárny či rodinná centra.

Potřeba je desetina voličů

Aktivisté potřebují podporu desetiny voličů, tedy asi 6 500 lidí. V referendu je nutná minimálně pětatřicetiprocentní účast, pro zákaz hazardu se musí vyslovit polovina hlasujících.

"I když je to šibeniční termín, kvůli vyšší účasti chceme, aby se referendum konalo s komunálními volbami. Bude to i levnější," podotkl Pasterný.

Loterijní gigant Synot Tip z Uherského Hradiště takovou aktivitou není nadšený. Otázku, zda plošně zrušit hazard, či ne, považuje za nátlakovou a manipulativní.

"Plošný zákaz loterií ve Zlíně by přinesl také vysoké finanční ztráty pro celou skupinu Synot a ztrátu spousty pracovních míst," uvedl ředitel Synot Tipu Petr Mikoška.

Nulovou toleranci odmítá jako "nejhorší a především nebezpečné řešení", protože by zapříčinila i vznik nelegálních heren.

Běták: Bylo by to jako prohibice v Americe, také nefungovala

Podobná tvrzení aktivisté proti hazardu odmítají jako účelová. Navíc osočují město, že používá argumenty jako loterijní firmy.

Příklad? "Vzpomeňme třeba na alkoholovou prohibici v Americe, také nefungovala. Ti, co chtěli pít, se k alkoholu přes černý trh stejně dostali," prohlásil před pár dny náměstek primátora Ondřej Běták, který upozornil na částku 60 milionů korun, které město z hazardu získává a o které by pak přišlo.

"Na svých názorech trvám. To ale neznamená, že budu běhat po městě a házet anketní lístky do koše," říká nyní Běták v reakci na snahu aktivistů.

Město na červenec chystá vlastní anketu v magazínu a na webu o tom, jak by měla regulace hazardu vypadat. Její výsledky ale nebudou na rozdíl od referenda závazné.

Plošný zákaz platí od konce roku 2011 v Českých Budějovicích (více zde) a podle primátora Juraje Tomy se osvědčuje.

"Případné nelegální herny řeší policie. S finančním výpadkem jsme si poradili," podotkl.