(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Některá prasata africký mor přežila, zjišťují veterináři na Zlínsku

  • 1
Testy u některých divokých prasat odlovených v zamořené zóně na Zlínsku ukazují, že zvířata v minulosti prodělala nákazu africkým morem prasat, ale přežila a vytvořila si protilátky. Za určitých okolností pak tito divočáci zřejmě můžou nemoc dál šířit.

Protilátky proti viru afrického moru prasat zjistilo laboratorní vyšetření v závěru minulého týdne u jednoho z šesti prasat divokých ulovených v katastrálním území obce Ostrata na Zlínsku.

„Vzhledem k tomu, že máme nařízeno povinné vyšetřování mrtvých kusů, tak jsme odlovené zvíře vyšetřili a zjistili jsme, že je virologicky negativní, ale serologicky pozitivní, což znamená, že má protilátky. Píše se, že takových případů je kolem pěti procent,“ sdělil iDNES.cz ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Není to podle něj první takový případ na Zlínsku, kde se africký mor vyskytuje od loňského června.

„Za celou dobu moru bylo devatenáct prasat serologicky pozitivních, to znamená, že prasata nemoc prodělala a přežila,“ uvedl Semerád.

Fakt, že nákaza nemusí být smrtelná pro úplně každé nakažené divoké prase, je problémem. Tato zvířata totiž zřejmě můžou africký mor v budoucnu dále šířit.

„Podle vědeckých studií, v praxi to nejde ověřit, mohou být zdrojem nákazy například při stresu, kdy by mohla začít virus vylučovat. Potencionálně jsou infekční. Mohou nakazit nějaká jiná prasata,“ upozornil šéf veterinární správy.

Špatnou zprávou naopak je, že tyto protilátky veterináři využít nedokážou.

„Je to složité. Zvíře si vytvoří protilátky, které u něj sice zjistíte, ale nejdou uchopit a nejde z nich udělat vakcínu,“ poznamenal Semerád.

Nadále platí mimořádná veterinární opatření

Poslední nález prasete divokého nakaženého africkým morem pochází z poloviny dubna. Ministerstvo přesto upozorňuje, že v Česku stále platí mimořádná veterinární opatření nařizující celoroční intenzivní odlov divočáků a zakazující jejich přikrmování.

Povoleno je pouze vnadění, a to tak, že na vnadišti se nesmí najednou nacházet více než 20 kilogramů krmiva, přičemž na 50 hektarech honitby smí být umístěno jedno vnadiště

Africký mor prasat je tu rok, veterináři chtějí oplotit dálnice D1 a D2

Zároveň na celém území státu zůstává v platnosti nařízení upravující povinnost evidovat přemísťování prasat určených k domácí porážce.

„Bez ohledu na příznivý vývoj nákazové situace afrického moru prasat v celé republice stále platí mimořádná veterinární opatření. Je nezbytně nutné, aby je lovci i chovatelé dodržovali. Vyzývám především chovatele prasat v zamořené oblasti, aby nadále striktně dodržovali pravidla biologické bezpečnosti v chovech. Tato opatření upravují i podmínky, za nichž je možné zpracovávat maso a odesílat masné výrobky ze zamořené oblasti,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V zamořené oblasti, kterou je část okresu Zlín, pak stále platí omezení vstupu do vysoce rizikové oblasti, odkud pocházely všechny nakažené kusy. Lov a odchyt divočáků v zamořené oblasti je i nadále povolený jen za přísných podmínek s ohledem na biologickou bezpečnost. Mimo jiné se všechny nalezené a ulovené kusy stále vyšetřují na africký mor.

K motivaci lovců v zamořené oblasti i širší oblasti intenzivního odlovu je i nadále vypláceno odstupňované zástřelné. V rámci celé republiky se pak vyplácí nálezné za uhynulé kusy.

Nemoc není nebezpečná pro lidi, pokud by se však dostala do chovu prasat, musejí se vybít.

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda je nemoc nyní rozšířená v Maďarsku, na pomezí Ukrajiny a Rumunska. V Polsku se podle něj řeší na pětině území. Na začátku července byla v Rumunsku potvrzena nákaza v komerčním chovu.

26. června 2018

,