(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Africký mor vymizel, veterináři na Zlínsku zrušili zákaz vstupu do lesů

  • 4
Díky pozitivnímu vývoji kolem afrického moru prasat v České republice zrušila Státní veterinární správa zákaz vstupu do lesů ve vysoce rizikové oblasti na Zlínsku. Od posledního nálezu uhynulých nakažených prasat už uplynulo více než sedm měsíců.

„V souvislosti s pozitivním vývojem nákazové situace jsme se rozhodli pro ukončení zákazu vstupu do takzvané vysoce rizikové oblasti. Zároveň se ruší i vymezení této zóny, ve které byly nalezeny nebo uloveny všechny pozitivní kusy prasat divokých,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Zákaz vstupu do lesů, polí a na polní cesty v okolí Zlína vyhlásili veterináři loni kvůli nebezpečí rozšíření nákazy afrického moru prasat.

Tato nákaza, která není nebezpečná pro člověka, se v Česku poprvé objevila loni v červnu na okraji Zlína. Nákaza se nerozšířila do chovů a podařilo se ji udržet na velmi malém území, což považují veterináři za mimořádný úspěch.

Některá prasata africký mor přežila, zjišťují veterináři na Zlínsku

V ostatních zemích Evropy se totiž situace kolem afrického moru prasat naopak dramaticky zhoršuje. V posledních týdnech a měsících byly hlášeny případy z Polska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, ale i z Belgie.

„V současné době se dá již říci, že se nám podařilo africký mor prasat v České republice zdolat, proto postupně přistupujeme k rušení zavedených opatření a zákazů,“ poznamenal Semerád.

26. června 2018

S uvedenými kroky souvisí ještě jedna změna, důležitá především pro místní myslivce. Zrušením vysoce rizikové oblasti přestává platit zákaz společného lovu veškeré zvěře. Režim se sjednotí v celé zamořené oblasti. Zde bude nově platit jen zákaz společného lovu spárkaté zvěře, to znamená, že bude možné společně lovit drobnou zvěř.

Africký mor se objevil u dvou stovek divočáků

Veterináři chtějí brzy představit časový harmonogram postupného zmírňování dalších veterinárních opatření zavedených v souvislosti s výskytem afrického  moru prasat na Zlínsku.

Už začátkem října povolili zrušit elektrické ohradníky lemující vysoce rizikovou oblast o ploše necelých 90 kilometrů čtverečních severovýchodně od Zlína. K minimalizaci migraci divočáků v současnosti stačí pachové ohradníky.

Africký mor prasat veterináři do dnešního dne potvrdili u celkem 212 uhynulých prasat divokých a 18 ulovených divočáků.

V zamořené oblasti bylo uloveno přes 3 600 kusů černé zvěře. V širší oblasti s intenzivním odlovem pak téměř 21 tisíc kusů. Poslední pozitivní nálezy pocházejí z poloviny dubna, ale jednalo se o kusy uhynulé několik měsíců předtím.

21. srpna 2017