Dostihy ve Slušovicích

Dostihy ve Slušovicích | foto: Jan Karásek, MAFRA

Ve Slušovicích rozhodli gentlemani: Poběží se pouze rovina

  • 0
Gentlemanské gesto kolegům je důvodem, proč bude v neděli patřit závodiště ve Slušovicích výhradně rovinovým dostihům. "Den předtím se závodí u Čestmíra Olehly ve Světlé Hoře ve Slezsku, kde mají závodiště v kopcovitém terénu, a tak pořádají pouze steeplechase. Nemuseli bychom na ně brát ohledy, ale chceme být kolegiální," vysvětluje Zdeněk Karlach z občanského sdružení, které pořádá dostihy ve Slušovicích.

Od 14 do 17.20 bude na populárním závodišti k vidění celkem osm dostihů s celkovou dotací 270 tisíc korun, která je o pouhých dvacet tisíc nižší než před měsícem při prvním letošním dostihovém dni.

Přitom už se téměř zdálo, že červencový termín padne. "Nadcházející závody byly velmi ohroženy, náš tradiční sponzor z minulých let totiž nyní s další podporou přešlapuje. Už jsme kvůli tomu dostihy odpískali, ale doslova na poslední chvíli nám finanční výpadek přislíbila vykrýt jiná společnost, a tak se může závodit," těší Karlacha.

Kvalita dostihů bude podle něj na podobné úrovni jako u minulých. Pořadatelé odhadují, že znovu dorazí přes dva tisíce diváků. "Coby béčkové závodiště můžeme pořádat nanejvýš dostihy druhé kategorie, ale na ty se nehlásí až tolik koní," říká Zdeněk Karlach.

Do nedělního programu bylo přihlášeno 117 koní, z nichž se na startovní listině nakonec objevilo 96. "Dorazí celá česká žokejská špička až na Janáčka, který jezdí ve Španělsku," připomíná Karlach, že závodit bude i Jan Rája, jenž před dvěma týdny ovládl České derby, nejprestižnější rovinový dostih.

Návštěvníci závodiště se mohou v areálu těšit na další novinku. Na terase pod hlavní budovou si ihned po skončení každého dostihu budou moci prohlédnout jeho záznam na velkoplošné obrazovce.

"Takovou službu nabízejí jen dostihová závodiště," upozorňuje Karlach. "Zajímavé je navíc sledovat dostihy z kavárny, která je v prvním patře rekonstruovaného Sudu a moc lidí ji zatím neobjevilo. Je odsud nádherný výhled na dráhu."