Ivan Rachůnek a Tomáš Rachůnek. Dres jejich tragicky zesnulého bratra Karla

Ivan Rachůnek a Tomáš Rachůnek. Dres jejich tragicky zesnulého bratra Karla stoupá pod strop zlínského stadionu. | foto: MF DNES

Výtěžek z loučení s Rachůnkem už vynesl milion. Dresy míří do dražby

  • 0
Více než milion korun poputuje na charitativní účely díky exhibičnímu utkání mezi hokejisty PSG Zlín a Lokomotivu Jaroslavl, kterým český hokej uctil památku Karla Rachůnka. Další peníze vynesou připravované aukce dresů a upomínkových předmětů.

Hold tragicky zesnulému obránci Karlu Rachůnkovi i dalším hokejistům Jaroslavle, kteří před rokem zemřeli při leteckém neštěstí, vzdal v pátek 9. listopadu vyprodaný Stadion Luďka Čajky ve Zlíně (reportáž z exhibice čtěte zde).

Jen ze vstupného organizátoři, kterými jsou rodina Karla Rachůnka a zlínská radnice, shromáždili 955 tisíc korun. Další peníze vzejdou z dražby dresů a dalších předmětů, významnou položkou budou také příjmy od sponzorů.

Na pomoc potřebným půjde veškerý výtěžek akce. Sedmdesát procent organizátoři nasměrují do Domova pro zdravotně postižené Velehrad - Salašská, zbytek bude rozdělen mezi několik organizací.

"Seznam v tuto chvíli tvoříme. Jisté je, že na něm jsou například zlínští sledge-hokejisté a Klub Íčko, který navštěvují zdravotně handicapovaní spoluobčané," řekl primátor a prezident hokejového PSG Zlín Miroslav Adámek.

Šeky s konkrétními částkami zástupci všech obdarovaných organizací dostanou při slavnostním setkání, které se zřejmě uskuteční v prostorách zlínského magistrátu.

K dostání budou speciální zlínské dresy

Organizátoři zároveň finišují s přípravami dražby, ve které dostanou fanoušci možnost koupit si na portálu www.sportovniaukce.cz dresy, ve kterých odehráli část utkání s Jaroslavlí zlínští hokejisté.

"Nechali jsme vyrobit dvě sady. Jednu dostali samotní hokejisté, kteří je po zápase věnovali divákům na stadionu. Tu druhou, v níž odehráli první část utkání, vydražíme," prozradil Karel Rachůnek starší.

Každý dres bude podepsán hráčem, který jej oblékl, cena začne na 1 990 korunách.

Do dražby půjde i dres podepsaný hokejovými hvězdami, které se objevily na ledě zlínského stadionu při úvodním ceremoniálu.

"Jsou na něm podpisy třeba Jaromíra Jágra, Martina Havláta, Martina Straky, Romana Čechmánka nebo Tomáše Plekance," uvedl některá ze jmen náměstek primátora Ondřej Běták, který se na organizaci celé akce podílí.

Tento dres se začne dražit od částky 9 990 korun.

Do dražby míří i speciální plastika

V dražbě se objeví také plastika Obětem od uznávané zlínské sochařky Otilie Demelové-Šuterové. Dílo vytvořila krátce po loňském leteckém neštěstí u Jaroslavle. Do dražby poskytla plastiku na přání primátora Miroslava Adámka, vyvolávací cenou bude částka 50 tisíc korun.

Posledním předmětem, který se v dražbě objeví, bude šála Lokomotivu Jaroslavl. "Dostal jsem ji v den utkání od představitelů klubu. Jsem přesvědčen o tom, že některému z fanoušků určitě udělá radost," nepochybuje Karel Rachůnek starší. Vyvolávací cena šály je 1 990 korun.

Termín, kdy bude dražba zahájena, oznámí organizátoři v příštím týdnu, hned poté, co doladí poslední technické detaily spolupráce s aukčním portálem. "Už nyní můžeme sdělit, že dražba potrvá tři týdny," dodal náměstek Běták.

Organizátoři akce se také rozhodli poděkovat za atmosféru, kterou fanoušci vytvořili při samotném exhibičním utkání. Před pátečním extraligovým zápasem se Spartou Praha, jehož průběh můžete od 17.30 sledovat v on-line reportáži, organizátoři společně s Ivanem Rachůnkem a kapitánem PSG Zlín Petrem Čajánkem předají zástupcům zlínského fanklubu čtyři dresy z utkání s Jaroslavlí a také šály a puky vyrobené k této příležitosti.