Fanoušky Slovácka nejspíš dotace pro jejich klub neuráží.

Fanoušky Slovácka nejspíš dotace pro jejich klub neuráží. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Fotbal versus menší sporty. V Uherském Hradišti se přou o městské dotace

  • 1
Přes čtyři miliony korun rozdělil fond sportu radnice v Uherském Hradišti. Z toho dostal nejvíc fotbalový klub 1. FC Slovácko - 1,85 milionu korun. Podle opozice by mělo město daleko více podporovat menší sporty.

Na fond sportu uherskohradišťské radnice se soustředí naděje řady sportovních oddílů, klubů či spolků ve městě. Tento fond je totiž jednou z mála možností, jak získat peníze na provoz a různé akce.

Jenže při únorovém schvalování rozdělených peněz zástupci opozic označili systém rozdělování za netransparentní a nejasný. Co se jim nelíbí?

Třeba to, že se snižuje počet peněz, které do fondu směřují. Navíc určování toho, kdo peníze dostane, kolik jich dostane nebo nedostane nic, je ve sportovní komisi a radě města neveřejné a na zasedání zastupitelstva už nikdo nevysvětluje, proč někomu peníze ano a někomu ne.

"Když se podívám na fond sportu, tak moc transparentní pravidla tam neexistují," stěžoval si například Antonín Seďa z opoziční ČSSD.

"Je smutné, že na některé se vůbec nedostalo. Je zřejmé, že tzv. velké sporty opět vítězí nad těmi drobnějšími. Těm, kteří o peníze žádali, jsme přece jenom měli dát nějaký signál, že o nich víme a že je chceme podpořit, a to alespoň symbolickou částkou. Přesto nedostali vůbec nic," podotkl Stanislav Mikula ze sdružení Zdravé Hradiště.

Také starosta města Květoslav Tichavský připustil, že by mohlo dojít i ke změnám v systému rozdělování. Zároveň ale tvrdí, že sportovní komise i rada vybíraly mezi žadateli o peníze pečlivě a objektivně.

"V komisi jsou zástupci všech volebních stran a mnoha druhů sportu, vše se probíralo velmi podrobně, určitě to nebylo tak, že by někdo někoho prosazoval," brání se kritice Tichavský.

Suverénně největší částka po schválení zastupitelstvem putuje do fotbalového klubu 1. FC Slovácko - 1,85 milionu korun. Tyto peníze mají jít například na dopravu mužstev na utkání a tréninky, pronájem sportovišť, ostrahu i na provoz sportovních zařízení v Hradišti, Mařaticích a Sadech.

Opoziční zastupitel Mikula žádal prověřit tu část peněz, která jde na dopravu. "Když jsem pracoval v kontrolním výboru a několikrát jsme kontrolovali 1. FC Slovácko, tak jsme zjistili, že na dopravu si najímají autobusy majitele klubu pana Zemka. Ten má společnosti v Luhačovicích a dál, a autobusy dojíždějí velké vzdálenosti na to, aby odvezly kluky pět kilometrů," řekl Mikula a požadoval, aby klub využíval místní dopravce za nižší ceny.

Mluvčí klubu Aleš Mazůrek tvrdí, že o předražených službách nemůže být v jejich případě vůbec řeč. "Na tréninky či drobné vzdálenosti po městě a nejbližším okolí je vyčleněn z dopravní firmy autobus, který parkuje na stadionu. Přijíždí pouze řidič, takže těžko bychom mohli udělat nějakou ještě úspornější variantu. Autobus slouží jak pro dopravu mužů, tak také všech mládežnických týmů, počínaje žáky," řekl Mazůrek.

Žádat o peníze z fondu sportu je možné dvakrát do roka. Nyní zastupitelé schvalovali žádosti, které přišly do konce roku. Bylo jich celkem 48 od 30 žadatelů, a to ve výši 7,6 milionu korun. Sportovní komise a rada vybraly 16 žadatelů, kterým doporučily poskytnout 4,3 milionu korun.