Whisky s lidskými prsty je hitem Yukonu. Opilci je polykají

aktualizováno 
Ve svérázné výzvě uspělo více než sto tisíc lidí. Mnozí však selhali. A není divu, nechat si po vypité sklenice whisky nechat ke rtům sklouznout nevábně vyhlížející lidský prst, chce silný žaludek. Někteří opilci ho mají tak odolný, že prsty polykají. Proto v yukonském baru Sourdough Saloon servírují už osmý v řadě.

Prsty v baru uchovávají naložené v soli. | foto: Profimedia.cz

Legenda drinku Sourtoe se neplánovaně zrodila ve dvacátých letech minulého století v období prohibice. Dva bratři Otto a Louie Linkenovi si tehdy slušně přivydělávali na živobytí pašováním rumu z kanadského Yukonu do amerického teritoria. Při jedné vyjížďce se psím spřežením ve sněhové vánici si Louie uhnal těžké omrzliny, od smrti ho zachránil jen rychlý zákrok bratra. Dřevorubeckou sekerou mu amputoval palec napadený gangrénou.

Fotogalerie

Odseknutý prst si Louie coby připomínku drsného zážitku naložil do láhve whisky.

Whisky s překvapením na dně

O třicet let později vyklízel dávno opuštěný srub bratrů Linkenových kapitán Dick Stevenson a nálezem letité láhve byl jistě příjemně potěšen. Vypil ji skoro celou, než narazil na překvapení uvnitř. Nebylo mu z toho zrovna nejlépe.

Neplánovaně se stal zakladatelem koktejlového klubu Sourtoe. V místním baru v Dawsonu pak uzavíral sázky s dalšími odvážlivci, zda si troufnou vypít drink s hnědavým lidským prstem, kterému se lehce odlepoval nehet. A ze sázek a opileckého hecování se nakonec stala tradice, na které staví Sourdough Saloon své renomé dodnes.

Rty se musí prstu dotknout

Od roku 1973, kdy zde byl yukonský Sourtoe Club formálně ustanoven, podstoupilo tuto výzvu už přes 100 tisíc lidí. Pravidla jsou přitom prostá: „Můžete pít pomalu, můžete pít rychle. To je jen na vás. Ale vaše rty se nakonec musí dotknout prstu uvnitř sklenice.“

Proto zdaleka ne každý odvážlivec vydrží až do konce. „Lidé se tu občas dáví, zvrací, prst létá vzduchem,“ popisoval barman Dick Van Nostrand.

Přesto si whisky s prstem dopřávají dodnes. Naložené exponáty se však mění. První osudová nehoda se odehrála v roce 1980. Horník Garry Younger se pokoušel překonat místní rekord a při třináctém panáku památný prst spolkl. Na světlo z jeho útrob už správným směrem nevyšel. Příběh tím však neskončil.

Prsty s minulostí

Díky popularitě se klubu brzy podařilo sehnat další amputované exempláře a dnes se drink podává už s osmým amputovaným prstem v pořadí. Každý prst má svůj příběh. Dvojka byla nezamýšleným vedlejším výsledkem sklizně kukuřice, trojka důsledkem omrzlin. Baru ji daroval vítěz kanadského arktického ultra-maratonu Nick Griffith. Ani ty však nevydržely. I ty byly při bujarých večírcích spolknuty.

Číslo čtyři pocházelo od anonymního dárce, ale bylo ukradeno. Pátý a šestý kousek darovala místní nemocnice s podmínkou, že jejich sestřičky budou mít v klubu pití zdarma. I ty se staly obětí zlodějů. Jednoho z prstů si přitom bar velmi považoval, vyznačoval se totiž deformací, kvůli níž byl nadstandardního rozměru, hrozilo tedy nižší riziko, že jej piják spolkne.

Sedmička pocházela z amputace pacienta s akutní cukrovkou. I tento prst byl ukraden, posléze byl sice vrácen poštou, ale v průběhu nešetrné přepravy podlehl rozkladu.

A aktuální osmička? Ta byla anonymně doručena v lihovém nálevu se vzkazem: „Nikdy nesekejte trávu, když máte na nohou sandály.“ Vzhledem k tomu, že jde o pořádný palec z pravé nohy, je riziko polknutí menší než v případě kousků z horních končetin.

Bar si navíc prstu cení natolik, že za jeho spolknutí stanovil sankci 2 500 dolarů.

Nebezpečné? Ne, jen extrémně nechutné

Každý prst byl po měsíce naložen v lihu a je uchováván v konzervační soli, je tedy v podstatě vysušený a téměř sterilní. Sůl se pak odráží jen na chuti whisky, obvykle se prý podává se značkou Yukon Jack.

Mluvčí yukonské hygieny Patricie Livingová dává svéráznému rituálu zelenou. „Je větší šance, že cestou do baru umrznete nebo vás napadne smečka vlků, než že vám stane něco po požití drinku s lidským prstem. Není to nebezpečné, je to jen nechutné,“ tvrdí.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Daniel se živí jako nahý uklízeč. Nabídky se mu jen hrnou

Ne, Daniel studem opravdu netrpí.

Nejprve to prohodil jako žert. Pak se šestadvacetiletý zedník zamyslel a řekl si, že to zkusí. Potom vešel Daniel...

Lepší erekce i sex: milostný prožitek zintenzivní technika mindfulness

Jde o hlavu. Vyplatí se ji neztratit ani v ložnici, tvrdí zastánci praktiky...

Neustálé posuzování se, úzkost z toho, že podám špatný výkon, závazek skončit hrátky orgasmem, ale též stud za svoje...

VIDEO: Pražský radní chodí bos. Bezdomovci mu z lítosti dávají boty

Lukáš si libuje, že sníh je měkoučký.

Mladíka bez bot odmítl ve Frýdku-Místku pustit řidič autobusu do vozu. Tato informace namíchla Lukáše Findeise. Radní...

VIDEO: První republika zahnala prostituci do kabaretů

Prostituci se nepovedlo vymýtit žádného společenskému zřízení. Maximálně zamést...

Své místo si udržela v každé době napříč historií, skrze všechny politické i společenské systémy. Prostituce je...

„Beztak ho máš malý“. Nový smajlík může vyjadřovat i malý penis

Emotikon „Pinching Hand“ se může stát hitem letošní edice symbolů.

Ono gesto je vypovídající, velmi srozumitelné. Naznačuje, že něčeho je opravdu málo. Nebo že něco je opravdu malé....

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální, slouží pouze jako...

Existují i příjemná sobotní dopoledne. Sušiči ochutnávají střízlivost

Ano, střízlivost vám může ukázat svět docela jinak.

Říkají si sušiči nebo sušáci. Na jeden měsíc se v rámci kampaně Suchej únor vzdali alkoholu a na internetu sdílejí,...

VIDEO: Daniel se živí jako nahý uklízeč. Nabídky se mu jen hrnou

Ne, Daniel studem opravdu netrpí.

Nejprve to prohodil jako žert. Pak se šestadvacetiletý zedník zamyslel a řekl si, že to zkusí. Potom vešel Daniel...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz