Bude v něm kávové zrnko? Japonský pivovar produkuje z kávových zrn vytrávených...

Bude v něm kávové zrnko? Japonský pivovar produkuje z kávových zrn vytrávených slony pivo. Opravdu. | foto: Profimedia.cz

Extrémní gastronomie: pivo ze sloního trusu je jako tekuté štěstí

  • 10
Hořkost prvního doušku vystřídá vlna příjemně sladké chuti, která setrvá ve vašich ústech po celou dobu popíjení. Chutná to dobře, opravdu. Jen se musíte smířit s tím, že je japonské pivo Un, Kono Kuro vyrobené ze sloního trusu. I proto je sběratelskou raritou.

Inspirací se mu stala cibetková káva. Tu začali vyrábět Indonésané s pomocí kávových zrnek, které pozřely šelmy cibetky, aby je v zažívacím traktu nafermentovaly enzymy. Když se následně vyberou zrnka z exkrementů, jsou zbavená kávové hořkosti, mají výraznější čokoládovo-karamelové aroma.

Experiment s natrávenou kávou se v Japonsku rozhodli posunout ještě o něco dál. V pivovaru Sankt Gallen (evropského názvu společnosti se nelekejte, pivovar se jménem Svatého Havla ve skutečnosti stojí ve městě Acugi na ostrově Honšú) nabídli, poprvé to bylo v dubnu 2013, limitovanou edici svého „čokoládového stoutu“. Nazvali ho Un, Kono Kuro, zkráceně Unko. A to v Japonsku znamená prostě výkal.

Co vyjde ze slona?

Základním chuťovým prvkem piva Unko jsou totiž kromě nezbytného ječmene, chmele, sladu a vody kávová zrnka vylovená z trusu. Nikoliv ovšem cibetek, jako v případě indonéské luxusní kávy. O průběh trávení a fermentace kávy se tu starají sloni.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Což je trochu problém. Zažívání tlustokožců totiž není tak selektivní, kávovou frakci přijímanou v potravě tráví výtečně. Na každých 33 kilogramů zkrmené kávy tak na druhé straně slona získáte necelý kilogram silně natrávených zrnek. Tím to ale nekončí. U cibetek stačí natrávená kávová zrnka jen lehce promýt, stavba jejich trusu je v podstatě dána maximem objemu nestrávených plodů. U slonů lovíte jednotlivá zrnka v desetikilogramových kašovitých hroudách zbytků jiné potravy.

    „Proto tomu říkáme ‚černá slonovina‘,“ prozrazuje sládek pivovaru Sankt Gallen pan Sato. „Pětatřicet gramů natrávené kávy potřebné k výrobě jedné láhve piva nás stojí 104 dolarů,“ dodává. 

    Sloní trus obohacený kávou navíc nepochází přímo z Japonska, výrobce si ho nechává dovážet z Thajska. Tam jsou totiž úřady benevolentnější, pokud jde o využívání zvířat k „průmyslové produkci“ surovin do nápojů a jejich hygieně.

    Kvalita je přesto pro japonský pivovar na prvním místě. Výrobce prý důsledně dohlíží na to, aby byla zpracována jen zrnka, nikoliv kávovou sedlinou prosycená hmota trusu. Byť by to bylo levnější.

    Štěstí v lahvi

    Po uvedení na trh bylo pivo Un, Kono Kuro vyprodáno v řádu minut. Pivovar Sankt Gallen od té doby připravil několik dalších limitovaných edicí, které se staly mezi milovníky piva sběratelskou raritou.

    K popularitě specifického piva přispěla ještě jedna věc. V Japonsku se na tuhý výměšek zažívání pohlíží kulturně dočista jinou optikou. 

    „Je to symbol štěstí. Jen v roce 2006 se tu prodalo 2,7 milionu malých pozlacených přívěšků ve tvaru zatočeného hovínka,“ píše o japonském kulturním fenoménu server Gizmodo: „Je to něco hezkého a radostného, milého.“ Proto se tu na pivo Un, Kono Kuro, vyrobené z trusu, pohlíží jako na tekuté štěstí.