Čísla, která přináší studie z magazínu American Journal of Preventive Medicine, jsou alarmující. V některých zemích se ultrazpracované potraviny podílejí na jednom ze sedmi předčasných úmrtí, zdůrazňuje jedno ze zjištění projektu list The Guardian.
Práce vycházela z výzkumu z osmi zemí a generální závěr shrnuje přísnými slov: „Předčasná úmrtí, která lze přisoudit konzumaci ultrazpracovaných potravin, významně rostou s tím, jak je jejich konzumace zastoupená v celkovém energetickém příjmu jednotlivců.“ Jinými slovy, čím víc ony potraviny jíme, tím vyšší je riziko předčasného úmrtí.
Například v Kolumbii a Brazílii, kde tvořily průmyslově vysoce zpracované potraviny „jen“ dvacet procent celkového kalorického příjmu, se podepisovaly na čtyřech procentech předčasných úmrtí. Naopak Spojené státy a Spojené království byly na opačné straně seznamu, ultrazpracované potraviny tam představovaly 55, respektive 53 procent kalorického příjmu. Neslo to s sebou čtrnáctiprocentní podíl na předčasných úmrtích.
Rozsáhlá studie se tak stala dalším dokladem škodlivosti ultrazpracovaných potravin. Nejsou další a další alarmy vysílané dalšími a dalšími studiemi nadbytečné? „Nejsou,“ říká odbornice na veřejné zdraví Eliška Selinger. A objasňuje proč: „Pokračující výzkumy mohou lépe naznačit míru a mechanismus průšvihu.“