Premium

Získejte všechny články
jen za 99 Kč/měsíc

Dušené maso podle Babylóňanů. Vědci oživili čtyři tisíce let starý recept

Nejsou příliš konkrétní a detailní, ale svědčí o tom, že už babylónskému starověku záleželo na pestrých, sofistikovaných chutích. Kuchaři oné doby je míchali, používali koření, bylinky. Starobabylónské recepty, které vědci přeložili a použili v kuchyni, vedou k překvapivě důvtipným pokrmům.

„Použijte kýtu. Připravte vodu. Přidejte sádlo. Prudce opečte. Vmíchejte sůl, pivo, cibuli, roketu, suchá semínka koriandru, perskou šalotku, kmín, červenou řepu, pórek a česnek. Posypte snítky koriandru. Přidejte pór letní a čerstvá semínka koriandru.“

Ne, onen recept opravdu není přesný a detailně návodný. Docela schází pokyny o množství, neříkají se nám poměry, chybí instrukce o délce přípravy. Když si je však domyslíte podle svého, nikdo vás nemůže nařknout, že recept kazíte. Těžko totiž porovnávat – je téměř čtyři tisíce let starý.

Jeho výsledkem by měl být pokrm zvaný tuh’u, který pochází z takzvané „Babylonské sbírky“ Yaleské univerzity a spolu s dalšími třemi ho rozluštili odborníci na potravinářskou chemii, dějiny kulinářství a klínové písmo. „Je to jako rekonstruovat píseň, velký rozdíl může znamenat jedna jediná nota,“ popsal obtížnost úkolu harvardský expert na asyriologii Gojko Barjamovic, jeden z členů týmu, který svou práci shrnul v publikaci Starověká Mezopotámie promlouvá.

Sofistikovaná kuchyně starověku

Vědci měli k dispozici tři tabulky ze starobabylonského období, tedy z doby asi 1730 let před naším letopočtem. Všechny pocházejí z mezopotámské oblasti, která zahrnovala Babylon a Asýrii. Z dnešní perspektivy to je oblast kolem Bagdádu, části Sýrie a Turecka. Nejzachovalejší tabulka obsahuje soupis ingrediencí pro pětadvacet receptů na dušená masa a vývary s několika velmi kusými postupy, zbylé dvě zaznamenávají detailnější recepty, jsou však rozbité a návody nelze zkompletovat, uvádí agentura BBC.

Vědcům tak zbyly čtyři recepty, které však nebyly zrovna nabité informacemi. Ostatně, recepty zněly nejprve tak záhadně, že se dříve jeden z profesorů asyriologie z Yaleské univerzity Benjamin Foster podle serveru Vice domníval, že tabulky zaznamenávají „kouzelnické texty“.

Recepty z jedné z tabulek přitom přeložil již před čtyřiatřiceti lety francouzský asyriolog a kuchař Jean Bottéro. „Dřív jsme se netroufali domnívat, že by kuchyně stará čtyři tisíce let byla tak vyspělá,“ složil na základě receptů hold starodávnému gurmánskému umění Bottéro v listu Los Angeles Times.

Pro New York Times poté upřesnil, že od naší kuchyně se přes svůj důvtip, nápaditost a cit ona staromezopotámská přece jen lišila. Tehdejší strávníci evidentně zbožňovali jídlo, které se ztrácelo v záplavě sádla a olejů, milovali všechny druhy cibule a oproti nám hrála v jejich jídelníčku mnohem menší roli sůl.

Bottéro se však tehdy neodvážil převést recepty do reality. Některé ingredience přeložit nedokázal, jindy upřímně doznal, že například slovo „me“ mohlo znamenat jak vodu, tak bujón nebo například výpek.

K přípravě pokrmů podle starodávné tradice se odborníci odvážili až letos. Život se rozhodli vdechnout čtyřem receptům.

Krev s kyselým mlékem i možný předchůdce boršče

Pashrutum by mohl být považovaný za vegetariánský pokrm, kdyby do oné polévky staří Babylóňané nepřidávali sádlo. Na jeho chuti se podepisuje mléko a koriandr, ale dotváří ji sušený kvásek. Me-e puhadi je poté jeden způsob dušeného skopového a můžeme na něm vysvětlit, jak obtížná a plná peripetií byla práce expertů, kteří recept pilovali dlouhé měsíce. Zjistili totiž, že bylina mydlice lékařská, kterou překlad nejprve uváděl jako součást ingrediencí, musí být omyl – pokrm s ní byl hořký a popravdě přímo nestravitelný.

Extrémní gastronomie

S vývarem s názvem mu elamutum nebo zukanda byste se dnes v zemích, kde je rozšířený islám, ale i judaismus, nesetkali – obě náboženství totiž zapovídají konzumaci krve. A právě krev tvoří základ vývaru, ovšem v kombinaci s kyselým mlékem. Zní to podivně, připouštějí vědci v článku pro Lapham’s Quarterly, zapřísahají se však, že výsledkem je chuťově bohatá polévka, příjemně nakyslá. Autoři u ní připomínají, že je dokladem, jak se kuchyně mísily již v oné době, polévka totiž k autoru tabulky přicestovala z oblasti dnešního Íránu. Potvrzovalo by to i použití kopru, jemuž irácká kuchyně neholduje, s nímž se však v Íránu můžeme setkat. Pokud je hypotéza správná, svědčí o kulturní výměně mezi oblastmi a o tom, že starověcí Mezopotámci nepovažovali „cizí“ za špatné.

Posledním pokrmem, který se z kusého receptu na tabulce zhmotnil po čtyřech tisícovkách let v reálné jídlo, je ten z úvodu našeho článku. Proč nesl název tuh’u a co znamená, autoři nevědí. Dodávají však, že podobně připravené dušené maso je v Bagdádu k sehnání dodnes, že upomíná na pokrm kofta shawandar hamudh iráckých Židů a že je lákavé, díky přítomnosti červené řepy, spojit onen recept s evropským borščem s jeho napojením na aškenázskou komunitu. Protože recept zahrnuje i pivo, varují před trpkým India Pale Ale a doporučují mix kyselého piva a německého Weissbier.

„Zcela mě překvapilo zjištění, že to, co je základem dnešního jídelníčku v Iráku, jím bylo i v starověkých časech. V dnešním Iráku je naším denním pokrmem dušené maso a rýže a chléb,“ uzavírá Nawal Nasrallah, odborník na středověkou arabskou kuchyni. Otazníků je však nad gastronomickými tabulkami stále několik. Jednou z nich je, jaký byl vlastně jejich účel. Pro předávání kulinářského umění nejspíš ne, nedá se totiž čekat, že kuchaři uměli číst a psát.

Dušené skopové: objevte chuť Mezopotámie

Připravte si dušené skopové podle starodávného receptu, jak ho oživili vědci z Yaleské univerzity a jejich kolegové z jiných škol.

Ingredience:

půl kila skopové nohy
půl šálku škvařeného ovčího sádla
půl šálku soli
šálek piva
půl šálku vody
jedna malá cibule, na kolečka
jeden šálek nakrájené seté rokety
jeden šálek nakrájené perské šalotky
polovina šálku nakrájeného koriandru
jedna čajová lžička kmínu
asi půl kilogramu čerstvé červené řepy, oloupané a nasekané
půl šálku nakrájeného pórku
dva stroužky česneku

Na ozdobu:

dvě čajové lžičky sušených koriandrových semínek
půl šálku najemno nakrájené koriandrové nati
půl šálku najemno nakrájeného letního póru

Postup:

Ohřejte sádlo v hrnci dost velkém na to, aby se na dno mohly rovnoměrně rozprostřít kousky skopového. Vložte maso a opékejte ho nad vysokým plamenem, dokud se neodpaří všechna šťáva. Vmíchejte cibuli, restujte ji, dokud není téměř průhledná. Vmíchejte červenou řepu, roketu, nakrájený koriandr, perskou šalotku a kmín. 

Míchejte, dokud se neodpaří tekutina a všechny ingredience se nespojí a nezačnou vydávat příjemnou vůni. Přilijte pivo. Dodejte vodu. Přiveďte kastrol k varu. Snižte plamen a přidejte pórek a rozdrcený česnek. Duste, dokud omáčka nezhoustne, zhruba hodinu. Nakrájejte pór a čerstvý koriandr, v hmoždíři z něj udělejte pastu. Sběračkou servírujte dušené maso s omáčkou na talíř a posypte rozdrcenými sušenými semeny koriandru, navrch ozdobte nakrájeným koriandrem a pórem. Pokrm můžete podávat s bulgurem, vařenou cizrnou a kvasnicovým pečeným chlebem naan.

Autoři:

Nejčtenější

Co znamenal dlouhý život. Jak se měnilo dožití od pravěku dodnes

Na dlouhý život! Jenže ono přání znamenalo v různých historických údobích velmi rozdílná očekávání. Projděte se dějinami, abyste nahlédli, jak si lidské podmínky pohrávaly s nadějí dožití. Během...

OBRAZEM: Prostě vypnout. Soutěž v nicnedělání vyhrál punkový band

Byla protestem proti všednímu shonu, pracovnímu zápřahu, popracovnímu spěchu. Byla oslavou a výzvou k nicnedělání. Jenže soutěž v nicnedělání v Soulu nebyla parodií, legračním happeningem. Byl to...

Tuk z pánví restaurace nesmývá po 113 let. Její hamburgery jsou vyhlášené

Pochutnáte si na skvostném hamburgeru. Jenže nejen to. V podniku Dyer’s Burgers především svérázně zavzpomínáte na začátek minulého století.

Lepší orgasmus, lepší svět. Betty Dodsonová přinesla masturbaci masám

To ona postavila klitoris na piedestal, to ona dala klitoriálnímu vyvrcholení status superstar. To ona se stala ikonou ženské masturbace. Feministka Betty Dodsonová považovala autoerotiku za zdroj...

Smrt angažované svazačky. Pomsta, nebo řádění sadisty? Důkaz vydal zamrzlý rybník

Premium

Nemusíte mít žádné pochybné známosti v kriminálním polosvětě, aby si vás – samozřejmě zcela nezaslouženě – našel zločin. Což platilo vždycky, i v éře socialismu, na kterou mnozí vzpomínají jako na...

Tuk z pánví restaurace nesmývá po 113 let. Její hamburgery jsou vyhlášené

Pochutnáte si na skvostném hamburgeru. Jenže nejen to. V podniku Dyer’s Burgers především svérázně zavzpomínáte na začátek minulého století.

22. května 2025

Hergé se díky Tintinovi stal legendou. Jeho příběh však skrývá temná místa

Belgický kreslíř Hergé stvořil hrdinu, který ho svou slávou překonal. Komiksová dobrodružství odvážného Tintina s věčně trčící čupřinou nad čelem se dočkala filmového zpracování i překladů do víc než...

22. května 2025

Smáli se mu a odmítali ho. Teď Rousseau visí v galeriích po celém světě

Henri Rousseau (1844–1910) nikdy neopustil Francii a malířství se začal naplno věnovat až po čtyřicítce. Za života byl považován za podivína bez talentu – přesto ovlivnil samotného Picassa a stal se...

21. května 2025

Lepší orgasmus, lepší svět. Betty Dodsonová přinesla masturbaci masám

To ona postavila klitoris na piedestal, to ona dala klitoriálnímu vyvrcholení status superstar. To ona se stala ikonou ženské masturbace. Feministka Betty Dodsonová považovala autoerotiku za zdroj...

21. května 2025

Jak jedna rána změnila svět. Příběh muže, který stvořil Tovaryšstvo Ježíšovo

Svatý Ignác z Loyoly je známý jako zakladatel Tovaryšstva Ježíšova. Jezuitského řádu, který od 16. století ovlivňoval dějiny Evropy. Obrovský vliv měli jezuité i v českých zemích, hlavně během...

20. května 2025

OBRAZEM: Prostě vypnout. Soutěž v nicnedělání vyhrál punkový band

Byla protestem proti všednímu shonu, pracovnímu zápřahu, popracovnímu spěchu. Byla oslavou a výzvou k nicnedělání. Jenže soutěž v nicnedělání v Soulu nebyla parodií, legračním happeningem. Byl to...

20. května 2025

Chtěla moc a lásku. Její touhy dovedly Annu Boleynovou až na popraviště

Jak mohla touha jednoho muže po ženě změnit dějiny? Protože stejně velká nebo ještě větší byla touha této ženy a její rodiny po moci nad Anglií. Připomínáme si 489 let od smrti Anny Boleynové.

19. května 2025

Kolik sexu patří mužům a kolik ženám. Studie zkoumala dvojí metr

Nechat jich svou ložnicí projít víc, riskujete odsudky. Jenže se společenským nesouhlasem se můžete setkat, i když za svůj sexuální život vystřídáte méně protějšků. Aktuální studie zjišťovala, jaký...

19. května 2025

Funkcionáři KSČ se báli o život, čekali, kdy zase udeří. Odbojáře zradila milá Zdenička

Premium

Nebyli to zdaleka jen legendární bratři Mašínové, kdo na přelomu 40. a 50. let po bolševickém převratu vzal do ruky zbraň. Před 75 lety doslova otřásli Milevskem jihočeští odbojáři, když v noci z 13....

18. května 2025

Smrt angažované svazačky. Pomsta, nebo řádění sadisty? Důkaz vydal zamrzlý rybník

Premium

Nemusíte mít žádné pochybné známosti v kriminálním polosvětě, aby si vás – samozřejmě zcela nezaslouženě – našel zločin. Což platilo vždycky, i v éře socialismu, na kterou mnozí vzpomínají jako na...

18. května 2025

Vyhrajte balíček stylových doplňků na svačiny od Hollandie
Vyhrajte balíček stylových doplňků na svačiny od Hollandie

Poctivé jogurty, to je Hollandia. Věděli jste ale, že vyrábí také skvělé jogurtové nápoje a osvěžující smoothie? Zapojte se do soutěže a vyhrajte 5...

Štíhlí muži mohou vypadat svalnatěji. Stačí zvolit správné plavky

Ruku na srdce. Kdo je opravdu spokojený se svou postavou? Někdo má kila navíc, další je moc hubený… Výrobci plavek naštěstí myslí na každý typ postavy. Také velmi štíhlí chlapi si tak mohou vybrat...

18. května 2025

Disciplínu ke cvičení nepotřebujete, když pochopíte smysl, říká populární trenér

Premium

Pro Radka Laciho pohyb nikdy neznamenal jen fyzickou aktivitu. Byl to způsob, jak se vyrovnat s výzvami, lépe pochopit sám sebe, a stal se i cestou, jak pomáhat ostatním. Vnímá ho jako jazyk těla –...

18. května 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.