Dušené maso podle Babylóňanů. Vědci oživili čtyři tisíce let starý recept

Nejsou příliš konkrétní a detailní, ale svědčí o tom, že už babylónskému starověku záleželo na pestrých, sofistikovaných chutích. Kuchaři oné doby je míchali, používali koření, bylinky. Starobabylónské recepty, které vědci přeložili a použili v kuchyni, vedou k překvapivě důvtipným pokrmům.

„Použijte kýtu. Připravte vodu. Přidejte sádlo. Prudce opečte. Vmíchejte sůl, pivo, cibuli, roketu, suchá semínka koriandru, perskou šalotku, kmín, červenou řepu, pórek a česnek. Posypte snítky koriandru. Přidejte pór letní a čerstvá semínka koriandru.“

Ne, onen recept opravdu není přesný a detailně návodný. Docela schází pokyny o množství, neříkají se nám poměry, chybí instrukce o délce přípravy. Když si je však domyslíte podle svého, nikdo vás nemůže nařknout, že recept kazíte. Těžko totiž porovnávat – je téměř čtyři tisíce let starý.

Jeho výsledkem by měl být pokrm zvaný tuh’u, který pochází z takzvané „Babylonské sbírky“ Yaleské univerzity a spolu s dalšími třemi ho rozluštili odborníci na potravinářskou chemii, dějiny kulinářství a klínové písmo. „Je to jako rekonstruovat píseň, velký rozdíl může znamenat jedna jediná nota,“ popsal obtížnost úkolu harvardský expert na asyriologii Gojko Barjamovic, jeden z členů týmu, který svou práci shrnul v publikaci Starověká Mezopotámie promlouvá.

Sofistikovaná kuchyně starověku

Vědci měli k dispozici tři tabulky ze starobabylonského období, tedy z doby asi 1730 let před naším letopočtem. Všechny pocházejí z mezopotámské oblasti, která zahrnovala Babylon a Asýrii. Z dnešní perspektivy to je oblast kolem Bagdádu, části Sýrie a Turecka. Nejzachovalejší tabulka obsahuje soupis ingrediencí pro pětadvacet receptů na dušená masa a vývary s několika velmi kusými postupy, zbylé dvě zaznamenávají detailnější recepty, jsou však rozbité a návody nelze zkompletovat, uvádí agentura BBC.

Vědcům tak zbyly čtyři recepty, které však nebyly zrovna nabité informacemi. Ostatně, recepty zněly nejprve tak záhadně, že se dříve jeden z profesorů asyriologie z Yaleské univerzity Benjamin Foster podle serveru Vice domníval, že tabulky zaznamenávají „kouzelnické texty“.

Recepty z jedné z tabulek přitom přeložil již před čtyřiatřiceti lety francouzský asyriolog a kuchař Jean Bottéro. „Dřív jsme se netroufali domnívat, že by kuchyně stará čtyři tisíce let byla tak vyspělá,“ složil na základě receptů hold starodávnému gurmánskému umění Bottéro v listu Los Angeles Times.

Pro New York Times poté upřesnil, že od naší kuchyně se přes svůj důvtip, nápaditost a cit ona staromezopotámská přece jen lišila. Tehdejší strávníci evidentně zbožňovali jídlo, které se ztrácelo v záplavě sádla a olejů, milovali všechny druhy cibule a oproti nám hrála v jejich jídelníčku mnohem menší roli sůl.

Bottéro se však tehdy neodvážil převést recepty do reality. Některé ingredience přeložit nedokázal, jindy upřímně doznal, že například slovo „me“ mohlo znamenat jak vodu, tak bujón nebo například výpek.

K přípravě pokrmů podle starodávné tradice se odborníci odvážili až letos. Život se rozhodli vdechnout čtyřem receptům.

Krev s kyselým mlékem i možný předchůdce boršče

Pashrutum by mohl být považovaný za vegetariánský pokrm, kdyby do oné polévky staří Babylóňané nepřidávali sádlo. Na jeho chuti se podepisuje mléko a koriandr, ale dotváří ji sušený kvásek. Me-e puhadi je poté jeden způsob dušeného skopového a můžeme na něm vysvětlit, jak obtížná a plná peripetií byla práce expertů, kteří recept pilovali dlouhé měsíce. Zjistili totiž, že bylina mydlice lékařská, kterou překlad nejprve uváděl jako součást ingrediencí, musí být omyl – pokrm s ní byl hořký a popravdě přímo nestravitelný.

Extrémní gastronomie

S vývarem s názvem mu elamutum nebo zukanda byste se dnes v zemích, kde je rozšířený islám, ale i judaismus, nesetkali – obě náboženství totiž zapovídají konzumaci krve. A právě krev tvoří základ vývaru, ovšem v kombinaci s kyselým mlékem. Zní to podivně, připouštějí vědci v článku pro Lapham’s Quarterly, zapřísahají se však, že výsledkem je chuťově bohatá polévka, příjemně nakyslá. Autoři u ní připomínají, že je dokladem, jak se kuchyně mísily již v oné době, polévka totiž k autoru tabulky přicestovala z oblasti dnešního Íránu. Potvrzovalo by to i použití kopru, jemuž irácká kuchyně neholduje, s nímž se však v Íránu můžeme setkat. Pokud je hypotéza správná, svědčí o kulturní výměně mezi oblastmi a o tom, že starověcí Mezopotámci nepovažovali „cizí“ za špatné.

Posledním pokrmem, který se z kusého receptu na tabulce zhmotnil po čtyřech tisícovkách let v reálné jídlo, je ten z úvodu našeho článku. Proč nesl název tuh’u a co znamená, autoři nevědí. Dodávají však, že podobně připravené dušené maso je v Bagdádu k sehnání dodnes, že upomíná na pokrm kofta shawandar hamudh iráckých Židů a že je lákavé, díky přítomnosti červené řepy, spojit onen recept s evropským borščem s jeho napojením na aškenázskou komunitu. Protože recept zahrnuje i pivo, varují před trpkým India Pale Ale a doporučují mix kyselého piva a německého Weissbier.

„Zcela mě překvapilo zjištění, že to, co je základem dnešního jídelníčku v Iráku, jím bylo i v starověkých časech. V dnešním Iráku je naším denním pokrmem dušené maso a rýže a chléb,“ uzavírá Nawal Nasrallah, odborník na středověkou arabskou kuchyni. Otazníků je však nad gastronomickými tabulkami stále několik. Jednou z nich je, jaký byl vlastně jejich účel. Pro předávání kulinářského umění nejspíš ne, nedá se totiž čekat, že kuchaři uměli číst a psát.

Dušené skopové: objevte chuť Mezopotámie

Připravte si dušené skopové podle starodávného receptu, jak ho oživili vědci z Yaleské univerzity a jejich kolegové z jiných škol.

Ingredience:

půl kila skopové nohy
půl šálku škvařeného ovčího sádla
půl šálku soli
šálek piva
půl šálku vody
jedna malá cibule, na kolečka
jeden šálek nakrájené seté rokety
jeden šálek nakrájené perské šalotky
polovina šálku nakrájeného koriandru
jedna čajová lžička kmínu
asi půl kilogramu čerstvé červené řepy, oloupané a nasekané
půl šálku nakrájeného pórku
dva stroužky česneku

Na ozdobu:

dvě čajové lžičky sušených koriandrových semínek
půl šálku najemno nakrájené koriandrové nati
půl šálku najemno nakrájeného letního póru

Postup:

Ohřejte sádlo v hrnci dost velkém na to, aby se na dno mohly rovnoměrně rozprostřít kousky skopového. Vložte maso a opékejte ho nad vysokým plamenem, dokud se neodpaří všechna šťáva. Vmíchejte cibuli, restujte ji, dokud není téměř průhledná. Vmíchejte červenou řepu, roketu, nakrájený koriandr, perskou šalotku a kmín. 

Míchejte, dokud se neodpaří tekutina a všechny ingredience se nespojí a nezačnou vydávat příjemnou vůni. Přilijte pivo. Dodejte vodu. Přiveďte kastrol k varu. Snižte plamen a přidejte pórek a rozdrcený česnek. Duste, dokud omáčka nezhoustne, zhruba hodinu. Nakrájejte pór a čerstvý koriandr, v hmoždíři z něj udělejte pastu. Sběračkou servírujte dušené maso s omáčkou na talíř a posypte rozdrcenými sušenými semeny koriandru, navrch ozdobte nakrájeným koriandrem a pórem. Pokrm můžete podávat s bulgurem, vařenou cizrnou a kvasnicovým pečeným chlebem naan.

Autoři:
  • Nejčtenější

Funguje, nebo klame? Studie prověřila, co víme o Wim Hofově metodě

15. března 2024

Uhranula svět, propadl díky ní terapii chladem a dýchacím technikám. Její popularita dala vyrůst...

VIDEO: Ano, měla jsem teď dost práce, usmívá se britská pornohvězda Camilla

12. března 2024

„Naše ultrarealistické panny mají stejné otvory jako klasická žena,“ pochlubil se manažer prodejce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Radši naživo. Lidé jsou unavení z online seznamek, vrací se rychlé randění

16. března 2024  9:14

Jako zvonové džíny nebo stříbrné šperky, i další trend z počátku tisíciletí se aktuálně vrací do...

Více sexu, méně touhy. Tradiční genderové role plodí paradoxní intimitu

18. března 2024

Premium Jak častý je sex. Jak hluboká je sexuální vášeň, touha, přitažlivost. Jak konzervativní je přístup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve špatnou dobu na špatném místě. Pachatel vraždil ze sebelítosti a frustrace

17. března 2024

Premium Holí nadzvedával smrkové větve a hlavu skláněl skoro až k zemi. Ten den se mu nedařilo. Na dně...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Farmářský Frankenstein. Stařík 10 let ilegálně křížil obří ovce. Pro lovce

19. března 2024

Byl to troufalý počin. V jeho centru stál gigantický druh pamírské ovce, cílem bylo ji replikovat –...

Zloděj ukradl kočárek, natočila ho kamera. Policie po neznámém muži pátrá

18. března 2024  12:56

Pražští policisté pátrají po neznámém muži, který v polovině ledna ukradl z chodby bytového domu v...

Více sexu, méně touhy. Tradiční genderové role plodí paradoxní intimitu

18. března 2024

Premium Jak častý je sex. Jak hluboká je sexuální vášeň, touha, přitažlivost. Jak konzervativní je přístup...

Ve špatnou dobu na špatném místě. Pachatel vraždil ze sebelítosti a frustrace

17. března 2024

Premium Holí nadzvedával smrkové větve a hlavu skláněl skoro až k zemi. Ten den se mu nedařilo. Na dně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...