Středa 29. června 2022, svátek má Petr, Pavel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. června 2022 Petr, Pavel

K osvícení skrze mumifikaci. Japonští mniši se konzervovali zaživa

Byl to děsivý obřad, trval tisíce dní, o samotě, hladu a v temnotě. Rituál japonské sekty Šingon se navíc obvykle nepovedl. Většina mnichů sice zemřela kvůli hladovění, odpírání si vody a konzumace jedů, ale mumie se z nich nestaly. Osvícení tak nedošli. A pokud během muk změnili názor, zemřeli dokonce proti své vůli.

Sedm let. Tak dlouho své tělo týral mnich, jehož mumie je vystavena v chrámu ve městě Tsuruoka. Buddhou se stal v roce 1865, ve dvaašedesáti letech. | foto: Profimedia.cz

Poměrně sofistikované metody mumifikace byly známé už v Asýrii, k dokonalosti je pak jako součást svých pohřebních rituálů, přípravy na posmrtný život, dotáhli ve starém Egyptě. V zásadě však vždy platilo, že mumifikované lidské tělo již bylo po smrti. A to je přesně onen podstatný detail, jímž se odlišuje obřad sekty Šingon. Při něm se totiž člověk, většinou askezi naprosto oddaný mnich, mumifikuje víceméně svépomocí a postupně, již během odcházení ze života.

Velmi podobnou praxi konzervace zaživa v různých historických údobích přijali například hinduisté. Ti proces nazývali Prayopavesa, tedy „sebevražda skrze půst“. A jako rituál rozloučení s pozemským světem Sallekhana jej provozovali i vyznavači džinismu.

Praxe Sokushinbutsu je vlastní především mnichům ze sekty Školy pravého slova Šingon. Odnože buddhistické víry, která silně věřila v duchovní růst skrze tělesnou bolest. A mučivý proces sebemumifikace považovala za povýšení mysli jednotlivce k božské dokonalosti.

Čas vydat se na cestu

Hned zkraje je upřímné přiznat, že očekávaného důstojného finále v podobě dokonale zakonzervovaného těla mumie se dočkalo jen málo vyvolených. O tuto „čistou“ mumifikaci se pokoušely stovky, snad tisíce lidí. A známo je dosud jen čtyřiadvacet těl mnichů, jiné zdroje uvádí osmadvacet světců, kteří se opravdu dopracovali ke komplexní konzervaci. Ti ostatní, a byla jich většina, nestačili proces mumifikace řádně dokončit, místo toho jen bídně zemřeli hlady.

Pro faraony i dělníky. Mumifikátoři měli balíčky pro všechny třídy

Kněží, pečující o balzamování a mumie, nebyli jen náboženskými postavami. Byli...

Obsloužíme každého, uděláme z vás okázalou mumii i skromnou. Nabídka staroegyptských balzamovacích živností byla uzpůsobená pro všechny společenské vrstvy. Jejich byznys nabízející cestu do posmrtného života se snažil obsáhnout i chudší společenské třídy, mrtví znamenali peníze.

Proto na tento projev sebedestruktivní askeze, v Japonsku byl populární mezi 11. a 14. stoletím, nehleděli mocnáři s přílišným pochopením. Jako asistovanou náboženskou sebevraždu rituál všemožně potírali. Až ho v roce 1879 definitivně postavili mimo zákon.

K mumifikaci, tedy procesům vedoucím k zakonzervování mrtvol, může dojít různým způsobem. Buď přirozeně, vlivem přírodních podmínek, například mrazem, vysušením v horkém klimatu pouště nebo zakonzervováním těla v bažině či říčním bahně. Nebo s pomocí umělých, lidmi zprostředkovaných zákroků, například balzamováním těla po vyjmutí vnitřních orgánů, naložením do medu nebo jiného konzervačního roztoku. Komplikace tu působí organické složky těla, například tuky, či fakt, že lidské tělo je z větší části tvořeno vodou. To vše za přístupu vzduchu akceleruje biologický rozklad.

Jak k tomu tedy přistupovali šingonští mniši?

Jíst jen strom

Základem byla téměř úplná dieta. Půst, to u budhistů není nic až tak překvapivého. Při mumifikačním procesu však usilovné mučení hlady trvalo tři tisíce dní, takže se většina oddaných duchovních s již nalomenou kondicí svého vysněného konce v podobě zvěčnělé relikvie vlastního těla již nedočkala. Po prvních tisíc dní půstu se strava, podávaná po hrstech týdně, omezovala čistě na oříšky a bobule. Z postního jídelníčku vymizely luštěniny a obilniny, které v lidském těle vlákninou vážou vodu. A o to tu přesně šlo, zbavit organismus tekutin, postupně ho dehydratovat, vysušit. Čas trávili mniši v nehybnosti, meditací a prozpěvováním manter nenbutsu.

Pro další tři roky mumifikace se strava omezila na takzvané mokujiki, ve volném překladu znamená výraz „pojídání stromu“. Mniši jedli jehličí, semínka vydolovaná z šišek, samotné šišky a loupanou kůru. Že jsou plné terpenů, hořkých silic, pryskyřic a tedy v zásadě nestravitelné? Nikdo neříkal, že mumifikační proces nebude radikální.

Mniši přitom nesměli pít vodu z misky ani dlaněmi, mohli ji vstřebávat jen z toho, co jim napršelo do úst při memorování manter. Je však třeba říci, že světci trochu hřešili, v žaludcích jejich dokonalých mumií se totiž objevují i oblé říční kamínky, jimiž se asi pokoušeli zahnat pocit prázdného žaludku.

Konzervace k nestravitelnosti

Asi nepřekvapí, že poslední tisícovku dní před cílem už nebyl mnich zcela při vědomí a jeho duše už měla v podstatě sbaleno. Jenže pomíjivé fyzické schránce schází k dokonalosti ještě dost, příliš ještě připomíná na kost vyhublého člověka. I když v důsledku dehydratace a extrémního půstu tělo přišlo o tuk a tělesné orgány se, alespoň teoreticky, zmenšily, připravené k mumifikaci ještě zcela není.

Tomu pomohl posvátný čaj urushi, vyráběný z kůry keře Toxicodendron vernicifluum. Česky ho nazýváme škumpa fermežová a již název napovídá, proč výluh z jeho kůry nepít. Škumpa je totiž jedovatá zrovna tak jako fermež, lak konzervující dřevo.

Právě popíjením toxického čaje se mnichovo tělo zevnitř konzervovalo. Dalo se přitom očekávat, že první i následující doušky vyvolají intenzivní dávení. Což bylo v pořádku, organismus se tak zbavoval zbylé vody. Čaj urushi měl ještě tu vlastnost, že postupnou intoxikací činil mnichovo tělo jedovaté pro hlodavé larvy hmyzu a další mrchožrouty. Nestravitelnost ostatně měly garantovat i neméně jedovaté plody nezralých cykasů a speciální byliny, jejichž druhové složení se však do současnosti nedochovalo.

Někdy však voda v procesu konzervace stále ještě trochu živého těla roli hrála, Shinnyokai Shonin, mnich z hory Yudono, si údajně vypomáhal místními prameny s vysokou koncentrací arzénu.

Rozhodnutí, které se nedá zvrátit

Podstatný zádrhel celého rituálu, který v této fázi nutně přichází, je nezbytná dopomoc okolí. Nedá se úplně očekávat, že by se po dvou tisících dnech hladovění sedící mnich zvedl a šel si připravit čaj. Jeho druhové mu ho museli připravit sami. S jasným vědomím, že mu podávají jed. Optikou zákonů japonského středověku to z nich samozřejmě činilo traviče. Vrahy hodné krutého potrestání.

A takových právních komplikací tu bylo víc. Zakladatel sekty Školy pravého slova Šingon mnich Kúkai, nazývaný též Kóbó Daiši, se podle věroučných legend dopracoval k mumifikaci úplně sám, dietou ve volné přírodě. Jenže jeho následovníkům věřící pomáhali.

Poté, co si adept Sokushinbutsu odbyl úvodní část procesu, jej jeho souvěrci přesunuli do temné kobky s mřížovanou podlahou. Ne tak prostorné, aby v ní mohl stát, dalo se v ní jen sedět. Tím si pojistili, že půst nepřeruší. A odhodlání k nejvyšší oběti pak stvrdili tím, že v kobce zůstal pohřbený pod nánosem uhlí a kamení. Spojením se světem mu byla jen širší bambusová trubička, přivádějící vzduch a tu a tam pár kapek jedovatého čaje. Komunikaci mu někdy zajišťoval i malý zvoneček, jímž mohl dát bratrům na povrchu vědět, že je stále naživu.

Nekonečné stovky dní temnoty, meditace a hladovky byly dost dlouhý čas na to, abyste změnili názor na život a podobu vlastního skonu. Jenže při Sokushinbutsu jste s tím nic nenadělali a zemřeli jste, smíření se svým osudem jako světci, nebo nedobrovolně, tak jako tak. Z cinkání zvonku se nedá interpretovat, zda člověk v kobce netouží po svobodě a čerstvém vzduchu. Mniši venku dokonce neměli sebemenší šanci dozvědět se, kdo přesně vlastně v kobce čeká na smrt. Mohl to být kdokoliv. Pokus o sebemumifikaci tak vlastně mohl být dokonalým zločinem.

Nirvána je jen pro dokonalé

A když se jednoho rána už cinkání zvonečku neozvalo? Souvěrci nikam nepospíchali. Tušili, že jejich bratr je už na lepším místě. Možná. Snad. Pravda se však naplno měla ukázat až za dalších tisíc dní, během nichž byla kobka stále zapečetěna. Teprve pak, po otevření, bude vyjeveno, zda byl adept sebemumifikace hoden. Pokud se uvnitř nacházelo vyschlé tělo, zcela netknuté nenechavým hmyzem a bez patrných známek biologického rozkladu, dosáhlo se cíle. Duše mnicha dospěla utrpením k nirváně a jeho fyzická schránka mohla být velebena, stejně jako Buddha.

Biologický rozklad, nepřirozená poloha těla, ohlodané kosti a zbytky vaziv či tkání, to vše bylo známkou selhání. Toho, kdo se neúspěšně snažil dosáhnout vrcholu. Ale čí to vlastně bylo tělo? To už se z ostatků poznat nedalo. Neúspěšných byly tisíce. A těch úspěšných? Ne moc. Povedená sebemumifikace byla považována za opravdový zázrak i vzhledem k počtu neúspěšných pokusů.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Ženský orgasmus se projevuje jinak, než si většina myslí. Sténáním jen zřídka

Premium Mužské vyvrcholení lze definovat snáze, protože ho doprovází ejakulace. Ženský orgasmus je větší oříšek. Aktuální...

VIDEO: 3 182 kliky za hodinu zlomil rekord. Navzdory syndromu bolesti

Bolest je slabost, která opouští tělo. Právě toto přesvědčení v sobě posiluje. Potřebuje ho, od dvanácti let, kdy si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt jménem Pankrác. Vězni se na oprátce zmítali i deset minut, říká spisovatel

Premium V proslulé sekyrárně ve věznici Pankrác nechali za druhé světové války nacisté popravit gilotinou více než tisíc lidí....

Kávou ke zdraví. Dva tři šálky denně souvisejí s nižším rizikem úmrtí

Rozsáhlá studie zahrnovala přes 170 tisíc lidí, monitorovala je v průměru po sedm let. Zjistila, že uměření každodenní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Baví svět zbytečnými vynálezy. Kritizuje konzum, ale platí ho i korporace

Objevit problém, který vlastně nikoho nepálí. A vymyslet k němu řešení tak bláznivé, které bývá problémem o sobě. To je...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

VIDEO: Syn na matčině tetování močil, sourozenci přesto žárlili

Tetování na krku považují její děti za neférové, zobrazuje totiž pouze nejstaršího syna. Ostatní sourozenci žárlí,...

Holka, kluk, pak zase holka? Ne, transděti u zvoleného genderu zůstávají

Premium Ona obava se objevila spolu s otevřenějším přístupem k genderu. Nehrozí u dětí, které si zvolí jiný gender, než jim byl...

Velikáni národů: uspěl Da Vinci i Tito, finišoval Marx i Kleopatra

Za Největšího Čecha jsme v roce 2005 zvolili Karla IV. Po panovníkovi sáhli i na Ukrajině, státníci zaujali Chorvatsko...

Baví svět zbytečnými vynálezy. Kritizuje konzum, ale platí ho i korporace

Objevit problém, který vlastně nikoho nepálí. A vymyslet k němu řešení tak bláznivé, které bývá problémem o sobě. To je...

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...