Podle studie má konzumace piva pozitivnější vliv na zdraví než červené víno.

Podle studie má konzumace piva pozitivnější vliv na zdraví než červené víno. | foto: Ceskypivnifestival.cz

Šest důvodů, proč pít pivo

  • 138
Posílí vaše srdce, kosti, sníží cholesterol i riziko cukrovky a oddálí vaši demenci. Vědci dělají, co mohou, aby vás přesvědčili, že si máte denně zajít na jedno pivo.

Pokud se zeptáte, který alkoholický nápoj má nejblahodárnější vliv na srdce a vůbec lidské zdraví, většina lidí si vzpomene na červené víno. Pivo je oproti tomu spíše spojováno s pivním břichem. Přitom ale pivo může vašemu zdraví prokázat mnohem větší službu než víno. Alespoň to tvrdí četné studie, které byly na toto téma provedeny. Proč se vám tedy vyplatí vychutnávat si pravidelně napěněný půllitr?

1. Snižuje cholesterol

Data, která na začátku letošního roku zveřejnila American Dietetic Association (ADA), ukazují, že mírná konzumace piva prospěje vašemu zdraví víc než víno. Podle nich zvyšuje pivo hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu. Přiměřené množství piva může snížit hladinu vašeho "špatného" cholesterolu o deset až dvacet procent.

2. Prospívá srdci

Při výzkumu z roku 2009, kterého se zúčastnilo sedmdesát tisíc lidí, se zjistilo, že konzumenti piva mají nižší krevní tlak než lidé, kteří pijí víno nebo whisky. Na rozdíl od ostatních druhů alkoholu obsahuje pivo chmel a ječmen a k dalším zdravotním benefitům si tak může připočítat i působení vitaminu B, který mimo jiné přispívá i k redukci rizika kardiovaskulárních onemocnění. Navíc působí  jako prevence před tvorbou krevních sraženin.

Tyto závěry potvrzuje i studie, kterou provedli odborníci z University of Texas. I podle ní má mírná konzumace piva pozitivnější vliv na lidské zdraví než červené víno. Mírná konzumace piva působí jako prevence srdečního záchvatu, mrtvice, vysokého krevního tlaku, diabetu a demence. Problém však podle odborníků je, že pijáci piva často pijí nárazově velké množství piva a navíc jeho konzumaci obvykle doprovází kouřením. Jejich životní styl je tak celkově většinou nezdravější než životní styl konzumentů vína. Nicméně podle vědců snižuje mírné popíjení piva riziko srdečního onemocnění o třicet až čtyřicet procent. Pivo totiž obsahuje podobné množství polyfenolů (látky s antioxidačním účinkem) jako červené víno a čtyřikrát větší množství než víno bílé.

Ilustrační snímek.

3. Snižuje riziko ledvinových kamenů

Ledvinové kameny jsou velmi nepříjemnou a bolestivou záležitostí, ale pokud jste zvyklí dát si každý den k obědu malé pivo, nemusíte se jich příliš obávat. Podle údajů American Dietetic Association diuretický efekt piva riziko jejich vzniku výrazným způsobem snižuje.

4. Působí jako prevence proti mrtvici

V roce 1999 vyšla v magazínu The New England Journal of Medicine studie, která zjistila, že mírné popíjení piva snižuje riziko mozkové mrtvice o dvacet procent. Nicméně vás její závěry neopravňují k tomu, abyste si zřídili permanentku do hospody, protože prý není rozdíl v tom, zda vypijete jedno nebo dvě piva denně. Zvýšená konzumace piva již dále riziko mrtvice nesnižuje.

5. Redukuje záněty

Pokud hodně sportujete, měli byste do svého pitného režimu rozhodně zařadit nealkoholické pivo. Tvrdí to alespoň studie z roku 2009, která zkoumala vliv nealkoholického piva na zdraví téměř tří stovek účastníků mnichovského maratonu. Vědci při ní zjistili, že konzumace nealkoholického piva velmi významně redukuje zánětlivé procesy a infekce, které se u sportovců po maratonském běhu mohou objevit. Skupina sportovců, která denně popíjela místo piva placebo, měla o dvacet procent vyšší výskyt zánětlivých onemocnění. Navíc na tom konzumenti nealkoholického piva byli lépe i z hlediska závažnosti průběhu onemocnění. Vědci předpokládají, že je tomu tak díky polyfenolům, které pivo obsahuje.

6. Prospěje kostem

Pivo má pro vaše zdraví ještě další bonus, o kterém jste možná nevěděli. Vědci z  Department of Food Science & Technology na University of California vloni zjistili, že pivo je bohatým zdrojem křemíku a může tak působit jako účinná prevence osteoporózy. Obsah křemíku v jednotlivých pivech se různí od 6,4 mg po 56,6 mg na litr. Průměrný příjem křemíku v potravě dospělého člověka by se přitom měl pohybovat mezi 20 a 50 mg za den. Největší množství křemíku je podle výzkumu obsaženo ve světlém alkoholickém pivu.

, pro iDNES.cz,