Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nic pro vegetariány. Rybí prsty z laboratoře jsou z masa

Jsou bez rtuti a mikroplastů, nezemřela kvůli nim jediná ryba. Mají však proteiny, minerály, omega-3 mastné kyseliny jako rybí maso. Rybí maso to také je, jen vyrostlo mimo rybí tělo, říká ke svým produktům z laboratoře berlínská firma Bluu Seafood.
Rybí prsty jsou opravdu z rybího masa. Jen vyrostlo v laboratoři.

Rybí prsty jsou opravdu z rybího masa. Jen vyrostlo v laboratoři. | foto: Bluu Seafood

Výrobce přitom ví, že řadu lidí původ jeho produktu – kultivace buněk, při níž rostou v laboratorním kontejneru – odrazuje. Má však argument. „Když děláte sýr, kimčchi, těsto, to vše je exponenciální množení buněk. My neprovádíme nic jiného. Lidi si představují něco podivného, nakonec je to však něco, co děláme po stovky let,“ uvedl Chris Dammann z Bluu Seafod v pořadu americké stanice NPR.

Aktuálně jeho firma představila dva své produkty z laboratoře, rybí prsty a rybí kuličky.

Nekonečná výroba

Nastínila i výrobní postup. První krok je vlastně biopsie, což je zároveň jediný okamžik, kdy se celého procesu účastní živá ryba – její „nápomoc“ ji přitom nestojí ani utrpení, ani život. Dále producenti pracují pouze s tkání, kterou jí odebrali. Nabídnou jí živný roztok v bioreaktoru, což zaručí buněčné násobení a růst, líčí magazín The Smithsonian.


Výrobce zdůrazňuje klíčový faktor – když je díky buňkám z živé ryby k dispozici původní biomasa, vše, co následuje, je soběstačné. „To je na našich ‚zvěčnělých‘ buňkách skvělé. Zatímco běžné buňky se zdvojnásobují, řekněme, dvacetkrát a pak to skončí, zvěčnělé buňky v tom pokračují teoreticky donekonečna,“ uvedl spoluzakladatel firmy Simon Fabich pro server TechCrunch.

Kultivované rybí buňky jsou základem, při gastronomické přípravě jsou pro chuť v ústech následně obohacovány rostlinnými proteiny. Zatím maso firma zpracovává jako rybí prsty a kuličky, chystá se však i na složitější formy jako sašimi a filety. „Získat tyto podoby však bude bezesporu obtížnější. A bude trvat déle, než se dosáhne ceny srovnatelné s konvenčním produktem,“ přiznává Fabich na serveru Green Queen.

Výrobce přitom nezastírá – ačkoli i to je spíš šikovná reklama –, že jeho produkt není pro každého. „Máte-li na rybí maso alergii, měli byste po konzumaci našeho výrobku alergickou reakci,“ varoval Dammann. A dodal, že jeho prsty a kuličky nejsou ani pro vegetariány: „Definitivně to není vegetariánské, protože je to živočišný protein.“

Podtrhuje tím své hlavní marketingové sdělení: je to zkrátka rybí maso, jen vyrostlo mimo rybí tělo. Dokonce má oproti konvenčnímu rybímu masu dvě přednosti…

Zdravější než z ryby. A udržitelné

Zaprvé se mu vyhýbají potíže, které s sebou rybí maso nese kvůli znečištění moří. Maso z laboratoře neobsahuje těžké kovy, jako je rtuť, ani mikroplasty. Kromě toho produkce rybího masa v laboratoři sama oceán neznečišťuje. Na rozdíl od rybolovu, který je podle studie Greenpeace z roku 2019 největším původcem plastů v oceánských vodách, protože za ním zůstávají ztracené a opuštěné sítě a další vybavení.

Nadto rybolov, který je často nadměrný a bezohledný, drtivě narušuje podvodní ekosystémy, již beztak zkoušené klimatickým oteplováním. „Náš současný kurz produkce potravy vodních zvířat je neudržitelný, a to jak co se týče lovu divoce žijících, tak z farem,“ připomněl serveru Gizmodo Matthew Hayek z Univerzity New York. Poznamenal však, že ani proces výroby masa v laboratořích nemusí být bez výzev. Pokud zahrnuje rostlinné plodiny, mohou se do masa dostat pesticidy. Laboratorní výroba masa můžeme také za následek ničení divokých porostů pro extenzivní zemědělství.

Otázkou však zůstává, nakolik na světových trzích maso z laboratoře uspěje. Ostatně, podle serveru Gizmodo se dostalo povolení prodávat maso z laboratoře pouze jedné firmě, a to v jediné zemi na světě. Společnost Good Meat své produkty může od roku 2020 nabízet v Singapuru. Právě proto tam bude zrovna mířit i Bluu Seafood. Uspěje-li, bude se ucházet o schválení svých rybích produktů ve Spojených státech, Evropské unii a Spojeném království.

Kromě toho v laboratořích vyvíjí své masné produkty další společnosti, například sanfranciská firma Wildtype pracuje na suši z laboratorního lososa, jihokorejská Cell Meat sází na krevety, nizozemská biotechnologická společnost Meatable na hovězí párečky.

Jedli byste rybí maso z laboratoře?

celkem hlasů: 557
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 31. srpna 2022. Anketa je uzavřena.
Autoři:
  • Nejčtenější

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Chlapy ničí poměřování pindíků. Pak jdou za mnou, říká trenér a mentor

21. dubna 2024

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého „poměřování pindíků“. Tlaku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

Ztroskotali, ale nechovali se tak. Kurážní Angličané zamotali Španělům hlavy

23. dubna 2024

Premium Přišel o loď, skončil se svou posádkou na ostrově. Jenže se nechoval jako muž v potížích. Kapitán...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Moc hluboko, už bys byl na kosti! Petr Vydra se na kurzu chopil tatérské jehly

21. dubna 2024

Premium „Špatný sklon,“ upozorní mě lektorka Kateřina, když se snažím o rovnou linii a správnou hloubku, do...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...