Důkladná studie, kterou práce vydaná magazínem BMJ je, byla překvapivě potřeba. Výzkumů, které ony potraviny s poškozováním zdraví spojovaly, byla totiž, pravda, spousta. Jenže jak připomíná server News Medical, scházelo jejich pečlivé a souhrnné přezkoumání, které by vyneslo obecnější soud podložený komplexním náhledem. Proto se do něj pustil početný tým z prestižních institucí ze Spojených států, Francie, Irska i Austrálie.
Jejich analýza dosáhla na celkem pětačtyřicet výzkumů, zahrnuly 9,9 milionu lidí. Žádný z výzkumů nebyl starší tří let, žádný nebyl financování společností, která vysoce průmyslově zpracované potraviny vyráběla. Cílem analýzy bylo ohodnotit kvalitu a sílu důkazů o tom, že takové potraviny souvisejí s tím kterým zdravotním rizikem.
Studie přitom shledala přímé spojení mezi vysoce zpracovanými potravinami a dvaatřiceti zdravotními parametry. Zahrnovaly kardiovaskulární, respirační, duševní potíže, obtíže trávicího traktu i metabolického zdraví, obsahovaly rakovinu i předčasnou úmrtnost. Vyšší vystavení organismu oněm potravinám souviselo s vyšším rizikem především kardiometabolických potíží, duševních potíží a předčasné úmrtnosti.
Než zjištění mezinárodního vědeckého týmu přiblížíme podrobněji, shrneme, o jakých potravinách je přesně řeč. „Neexistuje důvod, proč se domnívat, že se lidé na takové produkty mohou plně adaptovat,“ předesílá přitom pro server CNN Carlos Monteiro z Centra epidemiologických studií saopaulské univerzity.