„Tak úžasná pivní pestrost tu dřív nebyla,“ říká pivní expert Jan Kočka. | foto: MAFRA

Pivo se zmrzlinou? Proč ne, říká pivní znalec Jan Kočka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zlatavý hořký nápoj považujeme za posvátný. Patříme mezi top světové pivní konzumenty. A zažíváme erupce pivní pestrosti. „V každém městě je hospoda, kde se točí něco zajímavého,“ říká v magazínu Víkend pivní znalec Jan Kočka. Na léto doporučuje lehčí, pšeničná piva a kyselejší, například spontánně kvašená.

Na vaření piva se v Česku vrhl kdekdo. Není to na úkor kvality?
Může být, ale nemusí. Velké pivovary dřív říkaly: „Máme odborníky, varnu nám řídí počítač, kvalitu průběžně kontrolujeme v laboratoři, ale minipivovary buší jedno pivo za druhým. A když se jim várka nepovede, prostě to označí za novinku.“ To už dávno neplatí. Naučit se vařit pivo není nic složitého, na základy metodou pokus – omyl stačí deset várek. Při dodržení základních pravidel na pivu není moc co pokazit, zvlášť když vám někdo trochu poradí. Často to funguje tak, že zkušený sládek dohlíží i na několik minipivovarů, ve kterých vaří nadšenci bez vzdělání v oboru.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se