- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
„Tak úžasná pivní pestrost tu dřív nebyla,“ říká pivní expert Jan Kočka. | foto: MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Na vaření piva se v Česku vrhl kdekdo. Není to na úkor kvality?
Může být, ale nemusí. Velké pivovary dřív říkaly: „Máme odborníky, varnu nám řídí počítač, kvalitu průběžně kontrolujeme v laboratoři, ale minipivovary buší jedno pivo za druhým. A když se jim várka nepovede, prostě to označí za novinku.“ To už dávno neplatí. Naučit se vařit pivo není nic složitého, na základy metodou pokus – omyl stačí deset várek. Při dodržení základních pravidel na pivu není moc co pokazit, zvlášť když vám někdo trochu poradí. Často to funguje tak, že zkušený sládek dohlíží i na několik minipivovarů, ve kterých vaří nadšenci bez vzdělání v oboru.
Připojte se ještě dnes a získejte: