S titulem gastronomického vraha si obvykle spojujeme tradiční pokrm japonské kuchyně, vyrobený z masa čtverzubce. Ryby fugu. Pravdou ovšem je, že jeho potenciální extrémní jedovatost zahubí ve výsledku vlastně jen minimum strávníků. Hospitalizace spojené s konzumací fugu se pohybují mezi 34 až 64 lidmi ročně, přičemž reálných úmrtí je v sezoně nanejvýš šest. A často uplynou léta bez toho, že by byl nějaký nový fatální případ zaznamenán.
Dílem i proto, že nechvalně proslavený pokrm je vybranou pochoutkou ze stolů boháčů a připravovat ho mohou jen certifikovaní zruční kuchaři. To z legendami opředené lahůdky dělá o dost méně nebezpečné jídlo, než jakým je koi pla.
I to se rovněž počítá k tradičním pokrmům Asie, ale na stolech zbohatlíků a v jídelníčcích michelinskými hvězdami ověnčených restauracích ono jídlo nezahlédnete. Je jídlem chudiny z venkova. A nejspíš proto téměř bez většího povšimnutí přivodí ročně úmrtí přibližně 20 tisíc lidí.
Vyjádřeno čistě počtem mrtvých, na světě bychom dnes asi vražednější pokrm nenalezli.