Guláš a biftek? Nuda. Dejte si cvrčky!

  17:00aktualizováno  17:00
Odborně se tomu říká entomofagie, česky je to prostě hmyzožroutství. A ačkoliv u nás nad pěkně propečeným cvrčkem většina občanů ohrne nos, v mnoha koutech světa je pojídání členů hmyzí říše naprosto běžnou praxí.

Krovky, tykadélka, nožičky... nebuďte tak usedle konzervativní a vychutnejte si je! | foto: Profimedia.cz

V afrických rozvojových zemích dokonce na tučných larvách a křupavých sarančatech závisí lidské životy. Bez hmyzu v jídelníčku by tam lidé prostě umřeli hlady.

Ale pozor! Hmyz se nejí jenom z nouze, ale i z čistého labužnictví.

Třeba v Mexiku ho považují skoro za národní pokrm, a v Japonsku můžete dokonce koupit dárkové koše plné jedlého hmyzu. A Japonci nic takového rozhodně nečiní z nějakého nedostatku.

Takže se oprostěte od předsudků a zažitých představ, že hmyz je něco navýsost odporného, špinavého a k jídlu přinejmenším nevhodného, a pojďte se s námi odvážně zakousnout do propečené mnohonožky.

Krovky, tykadélka, nožičky... nebuďte tak usedle konzervativní a vychutnejte si je!

Entomofág začátečník si nejprve musí uvědomit, že ne každý hmyz je dobrý na talíř. Na světě známe kolem jednoho a půl tisíce druhů jedlého hmyzu a třeba ten z českých, chemicky ošetřovaných polí příliš vhodný není.

Neklesejte ovšem na mysli! Naštěstí existují takzvané hmyzí farmy, kde jede produkce jedlého hmyzu ve velkém – i když kmenovými zákazníky nejsou hmyzí restaurace ani pokrokové domácnosti, ale chovatelé a zoologické zahrady.

Na hmyzí farmě Acheta jsem si tedy pro první pokus přes internet objednal asi třicet deka živých cvrčků domácích, o nichž jsem se dočetl, že jsou chuti jemné a nepříliš výrazné.

Provozovatel farmy Vlasta Švingr mi vzápětí živou cvrččí partu, ubytovanou v plastových krabičkách mezi obaly na vajíčka, poslal vlakem. Zarážející je, že přestože má pan Švingr hmyzu plný barák, sám jej ještě nikdy neochutnal a radši zůstává u konzervativnějších pokrmů.

Zkušení požírači radí napřed nechat hmyz den dva vyhladovět, aby se vyčistil, a poté jej humánně usmrtit – podle návodu jsem tedy jednoduše šoupnul cvrčky do mrazáku. Za čtvrt hodiny, když jsem provedl kontrolní náhled, už leželi všichni broučci nožičkama nahoře, připraveni skončit v pokrmu nazvaném "cvrčci po papuánsku". Chuť hmyzu se v něm snoubí s vůní česneku.

Když už jsme u těch chutí, chuť hmyzu může být všelijaká. Cvrčci jsou, jak jsme už zmínili, jemní a nikterak výrazní, mouční červi prý připomínají celozrnný chléb, larvy vodního hmyzu chutnají jako ryba, termiti jako oříšky a vosy jako borovicová semena.

Housenky soumračníků prý nerozeznáte od poctivých vepřových škvarků a mravenci jsou lehce dosladka. Jí se také některé druhy vší, komárů nebo čmeláků, jejich chuti jsem se ale nedopátral a z mého okolí zatím nikdo známý na vších nebo čmelácích nehodoval.

Ale zpět ke cvrčkům.

Rozpaluji pánvičku, po očku koukám do receptu a za chvíli se už hmyzáci praží na másle pěkně dokřupava. Ve skutečnosti doufám, že hmyz během procesu přípravy právě o své hmyzí vzezření přijde a celý pokrm nakonec bude vypadat jako hromádka něčeho drobného a smaženého v petrželi.

Brouci

K tomu bohužel nedojde.

I po smažení je naneštěstí každá cvrččí noha, krovka i hlavička poměrně jasně k poznání.

Lehký blok, který na mě uvalily místní kulturní a stravovací návyky, je ale jediným zádrhelem, s nímž se při finální konzumaci musím vyrovnat.

Věřte, že po několika prvních opatrných soustech už se láduji, jako by přede mnou ležel kus hovězího. A nakonec ochutnávají dokonce i kamarádi, kteří se k degustaci nachomýtli a kteří předtím nad cvrčky ohrnovali nos a tvářili se příliš fajnově na to, aby se ke konzumaci něčeho tak podřadného snížili.

Cvrčci jsou snědeni, co říci závěrem?

Svíčkovou se šesti a vrabce se zelím samozřejmě jedlý hmyz z našich hospod a domácností nevytlačí.

Ale třeba v Americe už prý jsou lahůdky z hmyzu vyhledávanou záležitostí "high society" a zajít si večer na hmyz patří k dobrému tónu.

Časem tak možná přestaneme být konzervativními ostýchavci i my a sarančata v kari omáčce nebo mravenčí larvy na pivu se u nás jednou za čas k nedělnímu obědu podávat budou. Proč ne, sám rád půjdu příkladem.

CVRČCI PO PAPUÁNSKU

8 lžic másla, 1 palice česneku, 250 g živých cvrčků, sůl, petržel, bujón, jako příloha rýže

Nakrájejte česnek na plátky a upražte ho na másle dohněda. Přidejte cvrčky, osolte je a na mírném plameni smažte, dokud nejsou křupaví (asi 4-5 minut). Posypte nakrájenou petrželí a bujónem. Podávejte s vařenou rýží.

Rady pro hmyzožrouty začátečníky najdete tady.

Autoři:

Nejčtenější

VIDEO: Daniel se živí jako nahý uklízeč. Nabídky se mu jen hrnou

Ne, Daniel studem opravdu netrpí.

Nejprve to prohodil jako žert. Pak se šestadvacetiletý zedník zamyslel a řekl si, že to zkusí. Potom vešel Daniel...

Lepší erekce i sex: milostný prožitek zintenzivní technika mindfulness

Jde o hlavu. Vyplatí se ji neztratit ani v ložnici, tvrdí zastánci praktiky...

Neustálé posuzování se, úzkost z toho, že podám špatný výkon, závazek skončit hrátky orgasmem, ale též stud za svoje...

VIDEO: První republika zahnala prostituci do kabaretů

Prostituci se nepovedlo vymýtit žádného společenskému zřízení. Maximálně zamést...

Své místo si udržela v každé době napříč historií, skrze všechny politické i společenské systémy. Prostituce je...

„Beztak ho máš malý“. Nový smajlík může vyjadřovat i malý penis

Emotikon „Pinching Hand“ se může stát hitem letošní edice symbolů.

Ono gesto je vypovídající, velmi srozumitelné. Naznačuje, že něčeho je opravdu málo. Nebo že něco je opravdu malé....

Milionový byznys s ledem: podnikatel ho vozil přes půl světa do Indie

Transportovat po moři led do Indie byla trefa, která panu Tudorovi vyšla.

Tropická vedra v koloniální Indii vyvolávala v Britech víc než jen stesk po domově. Za trochu osvěžujícího chladu nebo...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální, slouží pouze jako...

Lepší erekce i sex: milostný prožitek zintenzivní technika mindfulness

Jde o hlavu. Vyplatí se ji neztratit ani v ložnici, tvrdí zastánci praktiky...

Neustálé posuzování se, úzkost z toho, že podám špatný výkon, závazek skončit hrátky orgasmem, ale též stud za svoje...

Milionový byznys s ledem: podnikatel ho vozil přes půl světa do Indie

Transportovat po moři led do Indie byla trefa, která panu Tudorovi vyšla.

Tropická vedra v koloniální Indii vyvolávala v Britech víc než jen stesk po domově. Za trochu osvěžujícího chladu nebo...

ČPZP se stará o zdraví a pohodu nastávajících maminek i jejich dětí
ČPZP se stará o zdraví a pohodu nastávajících maminek i jejich dětí

Začátek nového života přináší do rodiny spoustu radosti, ale i starostí. Doprovází ho obavy o zdraví, změna režimu a zařizování nezbytné výbavičky pro miminko. Pomoc přichází z nejrůznějších stran. Od rodiny, přátel. Víte ale, že Česká průmyslová zdravotní pojišťovna nabízí maminkám až 3 000 Kč?

Najdete na iDNES.cz