Poslední věcí, kterou bychom chtěli mít při roztápění grilu na mysli, je riziko karcinogenů. Jenže nebezpečí jejich produkce při vysokých teplotách dokládají studie a varuje před ním mnoho zdravotních autorit, například Americký institut pro výzkum rakoviny.
„Heterocyklické aminy jsou v hledáčku již dlouho. Jsou to karcinogenní a mutagenní sloučeniny, které se vyskytují v tepelně upravených masech,“ shrnul J. Scott Smith, odborník na potravinářskou chemii z Kansaské státní univerzity. Výzkumy odhalily, podotkl, že velkým zdrojem heterocyklických amin je hovězí maso, upravované teplotami nad 190,5 stupňů Celsia.
Proto hledal cesty, jak nebezpečné látky eliminovat. Nepátral po nich v kuchyni, ale v laboratoři. Na téma se soustředí celé roky, první práci věnoval kořením a aminům vpřed více než dvaceti lety.
Dovede-li někdo postrčit grilovací kratochvíli zdravým směrem, je to pan Smith. Seznamte se s triky a doporučeními, které jeho výzkumy přinesly.