Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ďábelská tvář Tahiti: fafaru vám v hotelovém resortu nenabídnou

Modré moře bez obláčku, které v nekonečném obzoru splývá s průzračnou hladinou oceánu. Tahiti je ráj. I ráj má však své extrémní polohy. Tou tahitskou je fafaru, oslizlá a zapáchající rybí dobrota. Podle místních je směsí jedinečných chutí a zdrojem nepřekonatelné síly, v hotelových resortech a restauracích však pokrm neseženete.
Tahiti, to je relax, pláže, pivo. Právě u piva se dá čekat, než se připraví...

Tahiti, to je relax, pláže, pivo. Právě u piva se dá čekat, než se připraví fafaru, tahitský pokrm z pekla. | foto: Profimedia.cz

Výroba speciality rozhodně nepatří k náročným. Stačí nachytat pár krevet, ústřic, krabů a mořských ježků. A to během procházky podél pláže není problém. Pak je zapotřebí masité části jejich těl zbavit skořápek a krunýřů a vybrané maso vložit do malé uzavíratelné nádoby ze skla. Ano, zavařovačka je ideální. Tento kompot z drobné mořské fauny pak zalijete přírodní zálivkou – mořskou vodou.

oslava rybí fermentace: hakarl, rakfisk, fesikh

Lekce z jednoduchosti ovšem pokračuje dál. Sklenici postavíte na prosluněné místo a necháte na ni působit zdejší blahodárné tropické klima. A to je zřejmě největší rozdíl oproti obdobným receptům založeným na fermentaci. Například egyptské rybky fesikh se suší a zrají na slunci, ale neplavou v nálevu. V islandském hákarl zase naopak probíhá kvasný proces, ale zrání neurychluje slunce.

V případě tahitského fafaru soutěží přirozený biologický rozklad s fermentací od samého počátku. A výsledek je do poslední chvíle nejistý.

Už je to hotové? To se neví…

Gastronomický úspěch je od pochybení poněkud těžké rozeznat i pro domorodce, protože dobře „uzrálé“ fafaru zapáchá po pár horkých dnech stejně nevábně jako to zkažené. Právě proto si toto dobrodružství netroufnou riskovat majitelé hotelů a restaurací.

Co se zatím uvnitř nádoby odehrává? V ideálním případě slaná mořská voda, se spoustou mikroskopických obyvatel z řad sinic a řas, nastartovala proces specifického mléčného kvašení a masitá výplň zavařovačky se stala polotekutou kašovitou směsí bílé barvy. Tato „voda“ se jmenuje miti-fafaru, a pokud si s ní náhodou potřísníte ruce, budete vonět jako pult v rybí tržnici ještě několik dlouhých dní. Je třeba ji opatrně přefiltrovat a slít. A dál?

Extrémní gastronomie

Záleží, jaký pokrm k hostině vlastně chystáte. Obvykle postačí plátek lahodného tuňáka, bonita nebo mečouna, který do vyprodukovaného roztoku namočíte. Na jak dlouho?

Deset minut úplně stačí

To je naštěstí jen na vás. Deset minut bohatě postačí k tomu, aby dosud normální ryba natáhla to, co můžeme nazvat potřebnou esencí. Ale tvrďáci a hazardéři mohou rybu k obědu louhovat celé hodiny. „Optimální doba je asi tak dlouho, než při přátelské konverzaci vypijete s místními čtyři piva. Je to dostatečný čas pro povídání i proto, abyste sebrali odvahu,“ popisuje Celeste Braschová.

I proto moc nezáleží na tom, jakou rybu jste do filtrátu miti-fafaru namočili. Ať už byla jakákoliv, poté co ji vytáhnete, se z ní stává fafaru. Je to koncentrovaná síla rybiny. Příliv intenzivní chuti může vzít vaše chuťové pohárky na dost dlouhý výlet a vy můžete pouze doufat, že se někdy vrátí zpátky.

Pro zjemnění chuti a převrstvení odéru se proto vyplatí zalít rybu krémovou omáčkou mitihue, která v sobě kombinuje kokosové mléko a našlehaná těla mořských mlžů. Jenže vzhledem k zápachu už většinou takové drobnosti moc nevnímáte.

To nejlepší z Polynésie

„Nejtěžším detailem celé té transcendentální zkušenosti s pojídáním fafaru je jednoznačně zápach,“ popisuje foodblogger Daniel. „Fermentační proces využívá polynéská kuchyně při řadě příležitostí, ale žádný jejich pokrm nesmrdí jako pět dnů stará mrtvola ve finální fázi rozkladu. Když jíte fafaru v uzavřené místnosti, vyplní celý prostor. Jeho aroma zcela přehluší jakýkoliv jiný pokrm. A pokud vám miti-fafaru ukápne na dno ledničky, poznáte to ještě za dlouhou dobu.“

Přesto je však jeho finální soud docela pokorný: „Navzdory záchovnému pudu, který mě nutil od tohoto pokrmu utéct co nejdál, nemůžu upřít fafaru jisté kvality. Je to prostě opravdová esence tahitské kulinářské kultury.“

Autoři:

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Milbenkäse: podmanivou chuť dávají německému sýru roztoči

Sýr je potřeba průběžně obalovat v mouce, jinak by ho roztoči vyjedli.

Za exotikou na talíři nemusíte nutně vyrážet až na konec světa. Sýr Milbenkäse ji nabízí jen kousek...

  • Nejčtenější

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyvrcholení ženy neočekávají. Studie zkoumala příčiny orgasmické nerovnosti

15. dubna 2024

Nemůže za to jen technika, ani pouze přehlíživost, sobeckost některých pánů. Problém orgasmické...

Už nakoupili hroby na těla zavražděných. Vaňura nejen o nástupcích Stodolových

18. dubna 2024

Premium Kdysi vsadil na to, že diváky bude bavit pořad o tom, jak policie něco dělá dobře. Teď Mirek Vaňura...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Občas se najde hlupák, který cizincům radí, aby mluvili hezky česky, říká etnolog

15. dubna 2024

Premium Etnolog Leoš Šatava přes půl století putuje za nejrůznějšími etniky, regionálními skupinami a...

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Děs z nástrah digitální doby? Možná trpíte neofobií či technostresem

18. dubna 2024

Premium Říkal jsem, že to bude k ničemu. Hele, zase jim to spadlo. My, kteří používáme starou dobrou tužku...

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

Už nakoupili hroby na těla zavražděných. Vaňura nejen o nástupcích Stodolových

18. dubna 2024

Premium Kdysi vsadil na to, že diváky bude bavit pořad o tom, jak policie něco dělá dobře. Teď Mirek Vaňura...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...