Neděle 28. února 2021, svátek má Lumír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 28. února 2021 Lumír

Extrémní gastronomie: rybí sperma je explozí krémové chuti

Je to svěží zákusek plný života. Opravdu, v každém mililitru japonského dezertu širako čeká na vaši vidličku dvacet miliard rybích spermií. Ochutnat tento pokrm se lidé často zdráhají, byť si svým charakterem vlastně příliš nezadá s neméně luxusním kaviárem.

Labužníci nedají na shirako dopustit. | foto: commons.wikimedia.org/SchellackCreative Commons

Za odtažitý postoj svých zákazníků si špičkoví japonští šéfkuchaři mohou trochu sami. S až bizarní láskyplností totiž nazývají pokrmy dozdobené širako jako „bílé děti“. A nadšeně je upozorňují na to, odkud podivná pasta, připomínající svými závity malý bílý mozeček, pochází. Přitom důsledně rozlišují, zda se na vašem talíři nachází samčí mlíčí vyjmuté z tresky (tara), lososa (sake), ježíka (fugu), olihně (ika) nebo mořského ďasa (ankō).

Fotogalerie

Každý z nich totiž produkuje sperma trochu odlišné chuti, ve které se s různou mírou intenzity odráží skladba potravy, kterou tvor konzumoval během svého života.

To nejlepší z ryb

„Neuklidnilo mě, když mi po vynikající hostině přinesli malý plátek jarní cibulky ozdobené topingem z něčeho, co vypadalo jako zmenšený produkt lobotomie,“ hodnotí své první setkání s širako Jessica Thompsonová, novinářka popularizující asijskou kuchyni. „A mé rozpaky nezmenšila informace, že je to rybí sperma.“

Nakonec z toho prý však bylo velmi příjemné překvapení. Po nabytých zkušenostech novinářka upozorňuje, aby se případný konzument nedivil nestálé barvě produktu. Mlčící je totiž kompletně vyjmuto, nebo spíše vytlačeno z ryby, která může disponovat odlišnou kvalitou seminální tekutiny. Někdy je sklovitě průhledná a mazlavá, za správnou je ale považována sněhově bílá. „Pokud by barvy měly své příchutě, alabastrově bílá bude chutnat jako širako,“ píše redaktorka Max Falkowitzová.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Konzistence je na dotek podobná syrovému vejci. „Přesto je to něco, co se dá současně srkat nebo roztírat,“ píše Leo Lewis, který ke zmíněné delikatese nechová zrovna sympatie. „Jistě je to pro někoho stravitelnější než kaviár. Ale já se pořád nemohl zbavit dojmu, že žvýkám neexistující tresce varlata.“

    Na konzumaci širako si musí udělat svůj názor každý sám. Jedni jsou u vytržení z hustoty a chutě „slaného mořského vánku“, další vyzvedávají až znepokojivě krémový charakter mlíčí, které se rozplývá v ústech. A další samozřejmě varují před výrazným „rybím akcentem chuti“, kvůli němuž je po polknutí každého sousta užitečné mít po ruce na zapití saké. Ideálně celou láhev.

    Nejdražší je sperma ježíků

    Mezi nejdostupnější zdroje širako se počítají tresky a tuňáci, které se počítají mezi levné zdroje. Přibližně polévková lžíce jejich spermatu přidá k vašemu účtu sumu přibližně osm dolarů.

     Poptávka po čerstvém seminálním produktu z exotičtějších ryb však už dávno není starostí japonských rybářů. Šéfkuchaři velkých restaurací přednostně spolupracují s velkými rybochovnými závody v Kanadě, odkud si nechávají posílat kanystry plné sesbíraných vzorků lososů, za mlíčí tropických ježíků z Rudého moře platí jejich nákupčí v dvouciferných dolarových sumách za gram.

     Širako je také podáváno jako dochucovadlo, ve formě tempura jej dostanete rozetřené na smaženém kousku těsta, případně jako grilované jakimono, „bílou perličku“ smetanově-pudingové textury zdobící suši. Znalci a fajnšmekři ale sází na širako ponzu, které konzumentům nabízí „plně spermatický chuťový prožitek“. Je to kousek jarní cibulky, dozdobený plátkem citrusu a kapkou sójové omáčky a pořádnou dávku mlíčí. Pořád vám chybí odvaha? Motivovat vás mohou zdravotní hlediska: rybí mlíčí totiž obsahuje extrémně vysokou koncentraci proteinů, zdravých mastných kyselin, vitamínu B12 a D. Díky tomu prospívá vaší pleti, vlasům a také prý zpomaluje projevy stárnutí.

    Ochutnali byste širako?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 16. března 2018. Anketa je uzavřena.

    Ne 329
    Ano 254
    Autoři:
    • Nejčtenější

    Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

    Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

    Sociální nerovnost vepsaná do kostí. Středověké ostatky vydaly svědectví

    Mrzačící práce, chudoba, domácí i pouliční násilí. Sociální traumata se ve středověku doslova zahryzávala do kostí a...

    Rozsudek smrti pro hraběte Harracha. Tajemný čin skončil sebevraždou

    Premium V době po první světové válce byla nálada v naší zemi všelijaká. Lid měl pocit, že šlechtě odzvonilo, a tak se zemí...

    Už žádné biflování. Feuersteinova metoda vzdělává bez stresu a zábavně

    Premium Klasický model výuky vám nevyhovuje, a proto hledáte alternativní cesty? Chcete vědět, jak ze získávaných informací...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Fotbalový hrdina mě zradil. Místo něj chci tetování Ježíše, žádal mladík

    Zbožňoval jej, miloval. Fotbalový idol ho však podtrhl, podvedl, přestoupil do jiného klubu. „Naštvalo to mě, mou...

    Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

    Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

    Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

    Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

    Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

    Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

    • Další z rubriky

    VIDEO: Naše rituální porážka je nejcitlivější, říká rabín

    Zatím šest evropských států zakázalo rituální porážky zvířat podle náboženských pravidel. Ochránci zvířat je považují...

    OBRAZEM: Vítejte ve věznici Shawshank. V těchto zdech vznikl slavný film

    Nejprve je člověk nenávidí, potom si na ně zvykne – a nakonec na nich začne být závislý. Tak hořce a všímavě nahlížel...

    Vytetovaný nápis lidi vede ke sprostým otázkám, stěžoval si mladík

    „Beru každý nápad, na ničem nelpím, hlavně se chci zbavit onoho nápisu,“ prosil mladík mistry tatéry pořadu Tattoo...

    Rozsudek smrti pro hraběte Harracha. Tajemný čin skončil sebevraždou

    Premium V době po první světové válce byla nálada v naší zemi všelijaká. Lid měl pocit, že šlechtě odzvonilo, a tak se zemí...

    Babské rady: zaručené tipy, jak bojovat proti neustálým virózám
    Babské rady: zaručené tipy, jak bojovat proti neustálým virózám

    Nudle u nosu, opakované virózy, nachlazení, pokašlávání –? nikdy nekončící kolotoč, ze kterého začínáte být šílení? Posbírali jsme ty...

    Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

    Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

    Bondgirl Rosamund Pike žije v Česku. Překvapili ji opilí rafťáci v Krumlově

    Britská herečka Rosamund Pike (42), známá například z bondovky Dnes neumírej, se kvůli natáčení s celou rodinou...

    VIDEO: 5 triků, jak v obchodě otevřete mikrotenový sáček. Rychle a bez nervů

    Suché ruce a mikrotenové sáčky - často náš největší nepřítel v obchodech. Někdy je to v oddělení pečiva či ovoce a...

    Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

    Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...

    Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

    Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...