Sobota 28. ledna 2023, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. ledna 2023 Otýlie

Extrémní gastronomie: rybí sperma je explozí krémové chuti

Je to svěží zákusek plný života. Opravdu, v každém mililitru japonského dezertu širako čeká na vaši vidličku dvacet miliard rybích spermií. Ochutnat tento pokrm se lidé často zdráhají, byť si svým charakterem vlastně příliš nezadá s neméně luxusním kaviárem.

Labužníci nedají na shirako dopustit. | foto: commons.wikimedia.org/SchellackCreative Commons

Za odtažitý postoj svých zákazníků si špičkoví japonští šéfkuchaři mohou trochu sami. S až bizarní láskyplností totiž nazývají pokrmy dozdobené širako jako „bílé děti“. A nadšeně je upozorňují na to, odkud podivná pasta, připomínající svými závity malý bílý mozeček, pochází. Přitom důsledně rozlišují, zda se na vašem talíři nachází samčí mlíčí vyjmuté z tresky (tara), lososa (sake), ježíka (fugu), olihně (ika) nebo mořského ďasa (ankō).

Každý z nich totiž produkuje sperma trochu odlišné chuti, ve které se s různou mírou intenzity odráží skladba potravy, kterou tvor konzumoval během svého života.

To nejlepší z ryb

„Neuklidnilo mě, když mi po vynikající hostině přinesli malý plátek jarní cibulky ozdobené topingem z něčeho, co vypadalo jako zmenšený produkt lobotomie,“ hodnotí své první setkání s širako Jessica Thompsonová, novinářka popularizující asijskou kuchyni. „A mé rozpaky nezmenšila informace, že je to rybí sperma.“

Nakonec z toho prý však bylo velmi příjemné překvapení. Po nabytých zkušenostech novinářka upozorňuje, aby se případný konzument nedivil nestálé barvě produktu. Mlčící je totiž kompletně vyjmuto, nebo spíše vytlačeno z ryby, která může disponovat odlišnou kvalitou seminální tekutiny. Někdy je sklovitě průhledná a mazlavá, za správnou je ale považována sněhově bílá. „Pokud by barvy měly své příchutě, alabastrově bílá bude chutnat jako širako,“ píše redaktorka Max Falkowitzová.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Konzistence je na dotek podobná syrovému vejci. „Přesto je to něco, co se dá současně srkat nebo roztírat,“ píše Leo Lewis, který ke zmíněné delikatese nechová zrovna sympatie. „Jistě je to pro někoho stravitelnější než kaviár. Ale já se pořád nemohl zbavit dojmu, že žvýkám neexistující tresce varlata.“

    Na konzumaci širako si musí udělat svůj názor každý sám. Jedni jsou u vytržení z hustoty a chutě „slaného mořského vánku“, další vyzvedávají až znepokojivě krémový charakter mlíčí, které se rozplývá v ústech. A další samozřejmě varují před výrazným „rybím akcentem chuti“, kvůli němuž je po polknutí každého sousta užitečné mít po ruce na zapití saké. Ideálně celou láhev.

    Nejdražší je sperma ježíků

    Mezi nejdostupnější zdroje širako se počítají tresky a tuňáci, které se počítají mezi levné zdroje. Přibližně polévková lžíce jejich spermatu přidá k vašemu účtu sumu přibližně osm dolarů.

     Poptávka po čerstvém seminálním produktu z exotičtějších ryb však už dávno není starostí japonských rybářů. Šéfkuchaři velkých restaurací přednostně spolupracují s velkými rybochovnými závody v Kanadě, odkud si nechávají posílat kanystry plné sesbíraných vzorků lososů, za mlíčí tropických ježíků z Rudého moře platí jejich nákupčí v dvouciferných dolarových sumách za gram.

     Širako je také podáváno jako dochucovadlo, ve formě tempura jej dostanete rozetřené na smaženém kousku těsta, případně jako grilované jakimono, „bílou perličku“ smetanově-pudingové textury zdobící suši. Znalci a fajnšmekři ale sází na širako ponzu, které konzumentům nabízí „plně spermatický chuťový prožitek“. Je to kousek jarní cibulky, dozdobený plátkem citrusu a kapkou sójové omáčky a pořádnou dávku mlíčí. Pořád vám chybí odvaha? Motivovat vás mohou zdravotní hlediska: rybí mlíčí totiž obsahuje extrémně vysokou koncentraci proteinů, zdravých mastných kyselin, vitamínu B12 a D. Díky tomu prospívá vaší pleti, vlasům a také prý zpomaluje projevy stárnutí.

    Ochutnali byste širako?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 16. března 2018. Anketa je uzavřena.

    Ne 329
    Ano 254
    Autoři:
    • Nejčtenější

    Najednou je problém procházka i pití kávy. Reportér si zkusil život s kily navíc

    Premium Zkratka STOB znamená stop obezitě. Označuje se jí společnost odborníků na změnu životního stylu. Lékaři, psychologové,...

    Poklady pod Prahou. Město dělili na část pro živé a pro mrtvé, líčí archeolog

    Premium Archeolog a ředitel ústavu Archaia Vojtěch Kašpar už přes třicet let jezdí po místech, kde mají vyrůst nové stavby, aby...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Existují případy, kdy se sám dorovnal prst, popisuje biolog lidskou regeneraci

    Premium Čolkovi doroste utržená noha nebo vypíchnutá čočka v oku, rybám dorůstají ploutve. Profesor Jaroslav Petr popisuje, že...

    Kořeny antisemitismu. Covid neskončil, ale už za něj mohou Židé, říká expert

    Premium Na 27. ledna připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát při té...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Několik lidí se dostalo na dotyk ke klenotům. Hrad je označil za odborníky

    Premium Zatímco jiní mrzli v několikahodinových frontách venku před katedrálou svatého Víta, aby z několika metrů spatřili na...

    Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

    Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

    Fotbal se mění, Slavia také. Trpišovský exkluzivně o trendech i návratu Stancia

    Premium Když se ve chvilce volna vyrazil projít po pískovcových útesech a díval se, jak do skal narážejí mořské vlny, hlavou mu...

    OBRAZEM: Fotosoutěž nabízí i masožravou květinu a její oběti mloky

    Chce představit krásu, magii, dokonalost přírody, kterou bychom bez obřího zvětšení přehlédli, neviděli. Soutěž...

    OBRAZEM: Příběh opuštěné léčebny popírá klišé o sadismu dozorců

    Odložený invalidní vozík marně čeká, že na něj někdo usedne. Ve vaně jsou bůhvíproč uložené lidské kosti. Ze stěn padá...

    Pražský popravčí. Jan Piperger byl z katovské rodiny, provedl 50 exekucí

    Nejprve se živil jako čalouník. Rodové profesi kata však neunikl. Doma ve skříni měl Jan Piperger pytel s oprátkou,...

    Filipínská cesta do pravěku. Kmen z doby kamenné vymyslel byznysmen

    Onen fantastický objev téměř šest let fascinoval západní společnost. Sepisovaly se o něm etnografické i antropologické...

    Evropu čeká nemovitostní zvrat, varují experti. Hrozí potíže s financemi

    Problémy s financováním exkluzivních staveb v evropských metropolích naznačují, že by Evropu mohl na realitním trhu...

    Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

    Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

    Z šestnáctileté dívky se vlivem vzácného onemocnění stala stařenka

    Raizel Grace Calago z Filipín se ještě před dvěma lety účastnila soutěže krásy. Dnes ale vypadá jako padesátiletá žena...

    Největší zlo jsou cukry, tuky tělo potřebuje, říká výživový specialista

    Premium Výživová doporučení se mění. Dokonce i tuky, které bývaly na černé listině, už jsou brány na milost a staly se součástí...

    „Nadzvukový strategický bombardér“ Mjasiščev M-50 byl falešným strašákem

    V roce 1959 vzlétl prototyp vizuálně zajímavého stroje Mjasiščev M-50. Sověti chtěli nadzvukový letoun pro dopravu...