Pondělí 6. července 2020, Den upálení mistra Jana Husa
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 6. července 2020 Státní svátek.

Extrémní gastronomie: na čatní z ohnivých mravenců nezapomenete

aktualizováno 
Extrémní pálivost indických čili papriček, pikantní zázvor a koření. A pořádná porce agresivních mravenců. To je základ regionální speciality, o které sami Indové říkají, že je možná až příliš pikantní.

A to jsou oni. Místní jim říkají bemta a právě oni jsou základem čaprahu. | foto: commons.wikimedia.org/Rajeev Minj CC-BY-NDCreative Commons

Jméno tedy klame, nemalá část takzvaných ohnivých mravenců z jihovýchodní Asie se vůbec nevyznačuje rudou barvou. Jsou hnědí, černí nebo lehce nazrzlí. Oheň ve zlidovělém názvu je spíše připomínkou jejich extrémně bodavě-žahavých schopností, které dokážou neopatrným lidem připravit nezapomenutelné setkání.

Fotogalerie

V desátém největším státě Indie Čhattísgarhu však může mít rande s ohnivými mravenci i charakter nevšedního gastronomického zážitku.

Smíchat pálivé a ještě pálivější

Je jím velmi pikantní čatní, vyrobené především z ohnivých mravenců. Je to přesně tak prosté, jak to zní. Ve vrcholné sezoně vyrazí členové kmenové komunity dhuruva houfně do lesů, kde z větví stromů damarovníku velkého odlamují celé větve s hnízdy ohnivých mravenců. 

Recept přežil díky izolaci

Historie Čhattísgarhu je od zbytku indické federace trochu odlišná. Před dvěma tisíci lety tu fungovalo království Čedis, které se zbytkem pevniny příliš nekomunikovalo. Napomáhaly tomu tehdy neprostupné džungle i divoká povaha zdejších obyvatel. Ještě v 11. století si celý region držel díky své izolaci jistou autonomii, vydržela vlastně až do konce 18. století, a proto se zde zakonzervovalo několik svérázných kulturních rysů. Projevují se také v místní kuchyni, která často přijde i rodilým Indům z jiných koutů země odvážná. Většina exotických specialit tu pochází od kmenového společenství dhuruva, pestré skupiny lidí, která prý „souzněla s pralesem“.

Není to příjemná práce, vyžaduje velkou odolnost proti bolesti a rychlost. Strom se nesmí pod lezcem třást, protože by tím varoval ohnivé mravence, kteří žijí v hnízdech ze spletených z listů. Uvnitř nich se nachází opečovávaná vajíčka, ale obrannou hráz tvoří kusadla bojovníků.

O ty jde sběračům především. Celá hnízda se odlamují a mravenci se oklepávají do hlubokého hrnce. Další musí utlumit mobilitu nebezpečných mravenců. Do hrnce, do třetiny plného zmítající se masou tělíček, vkládají muži předem nachystané a naporcované sladké a nakvašené ovoce. Šťáva z něj mravence na chvíli zklidní a slepí dohromady. Pořád jsou ale dost naživu, aby uměli bolestivě kousnout. Směs mravenců a ovoce je poté dovršena koriandrem, česnekem, zázvorem, solí, cukrem a velkou dávkou čili.

Znehybnělé mravence tato lavina příměsí zvolna drtí a bere jim vzduch, proto ze svých těl zoufale vypouští žahavou kyselinu. Než hrnec doputuje do vesnické kuchyně, většinou už svůj boj vzdají.

Ve vsi se jich chopí zdatný profesionál, který celou směs proseká, promíchá a uválí. Výsledkem je syrově oranžová pasta, nad kterou se vznáší ostrý zápach silného aromatického koření. Není od věci mít při této fázi zpracování ochranné brýle nebo alespoň roušku na obličeji. O rukavicích nemluvě, protože mravenčí kaše je skutečně žíravá na dotek.

Co je v kyselině, to se nezkazí

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Děti, které se sběru účastnily, zatím sesbírají vajíčka z listových hnízd a vysuší je na slunci. Připomínají pak zrnka rýže. Ženy je ve vesnici s pomocí moždířů rozmělní na bílou pastu. Zbytek receptu není překvapením: oranžová pasta se s ní smísí a obohatí se tím o živočišné bílkoviny a celý produkt se nechá uzrát v uzavřené nádobě, bez přístupu vzduchu. Že by se v teple zkazil, se místní nebojí. Kyselina mravenčí, navíc v takové koncentraci, je výborný konzervant. V klidu přečká do další sezony lovu mravenců a skutečně odstálé čatní je považováno za delikatesu.

    Pokud jde o servírování chaprahu, zachovávají lidé dhuruva tradicí ozkoušený model. Z listů vyrobí misku velkou jako dlaň a několik lžic čaprah vám rádi nabídnou. Nabírat si můžete plackou nebo prsty. Už sám dotek je přitom elektrizující záležitostí. Chuť? Vyjádřit se o ní je poněkud složité. Sami Indové, odkojení na naše poměry značně pikantní kuchyní, tvrdí, že originální čaprah je velmi pálivý. Čím je starší, tím pálivost ustupuje do pozadí. V uzrálém čatní vystupují do popředí skutečně ovocné tóny. Někdo zachytil tóny tamarindové chutě, jiní vzpomínají na octový rozměr kyselosti.

    „Napoprvé s ním jistě zažijete horké chvíle, ale ochutnat byste jej alespoň jednou měli,“ doporučují foodblogeři. Čaprah je navíc vynikajícím zdrojem zinku, který podporuje imunitní systém, a vápníku. A vysoká koncentrace vitaminu B12 zase prospěje vašemu nervovému systému. Místní říkají, že čatní čaprah je dobrým způsobem, jak bojovat s nechutí, depresemi a špatnou pamětí. Jistě, je to zážitek, na který nezapomenete.

    Autor:
    • Nejčtenější

    Penis a ženský orgasmus. Dvacet centimetrů je optimální, říká studie

    Na délce záleží a platí, že větší znamená lepší. Ovšem jen do jisté míry. Největší šanci na uspokojení ženy dává...

    Vikingové bojovali v transu. Jejich útok byla síla, říká historik Polách

    Premium Vikingové byli víc než jen drsní válečníci. Jak nás o životě mytických Seveřanů poučí nález dvanáct století staré...

    Radši smrt než přijít o práci. Kuchařka zabíjela sekerou

    Premium Dobrého pracovního místa si většina lidí považuje a nechce se ho jen tak vzdát. Tak tomu bylo i v minulosti. Kuchařka v...

    Vraždící sourozenecká monstra. Stát jim chtěl vzít děti, tak je zabili

    Premium Příběh jako z hororu – nevlastní bratr se sestrou, kteří spolu žijí jako muž a žena, se rozhodnou zavraždit svoje děti....

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    VIDEO: AR-15 se stala legendou a součástí americké kultury

    Je nejprodávanější útočnou puškou ve Spojených státech. Kladívka jejího spoušťového mechanismu si dokonce fanoušci...

    Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

    Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

    Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

    Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

    VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

    Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

    • Další z rubriky

    Svatba, kterou nechcete zažít. Odpudivé vřídky či muž s vycpanou podprsenkou

    Premium Jestli vám někdy svatební veselí, kde se pár příbuzných opije a způsobí nějaký incident, připadalo zcela...

    Záhadná smrt Kleopatry: uštkla ji kobra nebo si namíchala vlastní jed?

    Premium Starověký Egypt byl jednou z největších civilizací v historii. Verze, že se poslední egyptská panovnice, královna...

    Nemáte pro mě roli? Se sušickými ochotníky je radost hrát i němý kaktus

    Premium Hodinu před začátkem to vypadalo na fiasko. Hrad se vylidnil a z oblohy občas spadly hrozivé kapky. Přijdou nějací...

    Vraždící sourozenecká monstra. Stát jim chtěl vzít děti, tak je zabili

    Premium Příběh jako z hororu – nevlastní bratr se sestrou, kteří spolu žijí jako muž a žena, se rozhodnou zavraždit svoje děti....

    Akční letáky
    Akční letáky

    Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

    O novém vztahu jsem svého manžela informovala, říká Světlana Witowská

    Moderátorka Světlana Witowská (47) kromě konce v hlavních zpravodajských pořadech České televize řeší také nový vztah....

    Výpadek systémů T-Mobilu pokračuje. Operátor přestal účtovat mobilní data

    Už téměř 24 hodin nefungují T-Mobilu interní systémy. Podle operátora si náprava vyžádá desítky hodin. Problém nastal v...

    Peníze zapomněla v bankomatu, poctivého nálezce odmítli v bance i na úřadě

    Stát se to může každému z nás. Jsme zamyšlení, roztržití nebo nám zrovna zazvoní telefon a tak transakci u bankomatu...

    Princ George je vztahovačný a drzý, tvrdí jeho kmotra

    Šestiletý princ George se na oficiálních fotkách tváří jako andílek a britská královská rodina mu pečlivě buduje image...

    Místo litrů mléka denně nasadil dietu. Zhubl sto čtyřicet kilo

    Ještě před pár lety vážil Phil Kayes z Velké Británie dvě stě padesát kilogramů a lékaři ho varovali, že se kvůli...