Obžerství jako práce. Profíci soutěží v pojídání majonézy i hotdogů

aktualizováno 
Ničí si zdraví, mnohdy jen pro potlesk publika a bizarní šampionský titul, jindy ovšem pro peníze. Profesionální pojídači se ládují vším možným – od červů přes hořčici až po chilli papričky.

1.Nejslavnější šampionát

Profesionály rozhodně najdete jednou do roka v městečku Nathan na americkém Coney Islandu. Už od sedmdesátých let hostí soutěž v pojídání hot dogů, v současnosti je to utkání jedlíků s nejdelší tradicí. Výrazné mediální pozornosti se téhle akci dostalo v roce 2001, kdy profesionální jedlík Takeru Kobayashi přesvědčivě překonal předchozí rekord a dokázal za dvanáct minut spořádat padesát hot dogů. Bez kečupu. Kobayashi pak zvítězil i v následujících šesti ročnících. Stávajícím světovým šampionem je Joey Chestnut, který letos v červnu dokázal za deset minut zdolat sedmdesát tři a půl hot dogu.

2.V hlavní roli majonéza. Bez přílohy

Fotogalerie

Majonéza jako dochucovadlo nemá chybu a profesionální ukrajinský šampion Oleg Zhornitský ji miluje. Je také držitelem rekordu v jejím extrémním pojídání. Jen tak, bez příloh. Za dvanáct minut dokázal vyškrábat lžící poslední zbytečky ze čtyř plných sklenic. Každá přitom vážila devět set gramů. Podobného kluzkého ražení je i úspěch Dona Lermana, který se během pěti minut vypořádal se sedmi kostkami másla.

3.Vikingové v Americe

Montanský Libby Nordicfest láká diváky na pojídání masových kuliček. Těžko říct, jak mají podle organizátorů souviset Vikingové, průvod masek, pivo a sportovní soutěže pro mládež s konzumací patnáctigramových hrudek mletého kořeněného masa, ale tak to tu prostě mají. Pravdou je, že pečené kuličky nejsou úplně ideálním soustem, je totiž samozřejmě třeba je žvýkat. Většinou. Soutěžícím totiž nikdo nebrání nabírat je z pekáčů plnými hrstmi a polykat v kuse. Rekordmankou je Sonya Thomasová, která jich dokázala za dvanáct minut spořádat čtyři a půl kilogramu.

4.Leptající senzace

Putovní soutěž pořádaná Puckerbutt Pepper Company prověří účastníky v jiném ohledu. Spočívá v pojídání pálivých chilli papriček. A to přímo těch nejostřejších z komerčně dostupných. Odrůda Carolina Reaper má podle Scovilleho stupnice pálivosti jeden a půl milionu jednotek. Tolik, že většina lidí není schopná pozřít ani jedinou. Jamajský šampion Wayne Algenio, který drží i pár rekordů v pojídání koláčů a hamburgerů, jich dokázal na posezení spořádat dvaadvacet. Vítězství prý bylo krásné, ale nikdy to už nehodlá opakovat.

5.Vepřové nade vše

Pokud grilujete na zahradě sele a zvete sousedy, ujistěte se, že mezi pozvanými nebude Matt Stonie. Na ostatní by totiž mnoho nezbylo. Trojnásobný vítěz Smithfield Pig-Out Chase má totiž vepřové opravdu rád. V desetiminutovém limitu dokázal spořádat 4,9 kilogramu pečeně, čímž nastavil současný rekord. Ani tento profesionál nemá v portfoliu pouze jednu trofej, v rámci jiné soutěže jedlíků dokázal za pět minut spořádat 182 plátků kanadské slaniny. To je ta mastná a prorostlá.

6.Pozdravujte zubaře

Extrémní gastronomie

Cukrovinka, kterou u nás nazýváme maršmelouny, má mnoho podob. V Marylandu je zvláště populární provedení zvané Peeps. Lahůdky vypadají jako žlutá kuřátka, pořádně posypaná cukrem. V této podobě je vyrábí od roku 1953 a na jejich prodejích se zatím neodrazila žádná kampaň varující před obezitou. Rekord v jejich pojídání na pětiminutový čas činí 255 kusů. Od roku 2017 se po kritických hlasech veřejnosti jejich výrobce Rodda Candy Company ubírá jiným směrem. Máte prý natočit video, jak kreativně dokážete Peeps zničit. Jednou z těch snadnějších cest, jak nezdolnou chemickou cukrovinku zlikvidovat, je koupel v kyselině.

7.Milovníci zelí neznají hranice

Majonézu ani maršmelouny nemůžeme počítat mezi zdravé potraviny, ale v případě krouhaného zelí máme jasno. To je za normálních okolností zdraví prospěšné. Jen pozor, pozitiva začínají odpadat, pokud této šťavnaté pochoutky spořádáte na osmiminutové posezení jedenáct kilo. Takový výkon totiž podal Gideon Oji, a zapsal se tím do Guinessovy knihy rekordů. A i tento jedlík sedí na vícero židlích, účastnil se i nathanského pojídání hotdogů.

8.Světová liga nechutnosti

Hmyz je v současnosti velmi nadějným adeptem na stravu budoucnosti. Kena Edwardse můžeme považovat za extrémní ztělesnění trendu. V roce 2001 totiž nastavil laťku hodně vysoko, když v limitu pouhých šedesáti vteřin dokázal sníst třicet šest madagaskarských švábů syčivých. Pokud vám to stále přijde málo nechutné, vězte, že švábi byli živí. Do obdobně nechutné disciplíny zabrousil i hotdogový šampion Kobayashi. Za patnáct minut zhltl sedmapadesát vařených kravích mozečků.

9.Množství je základ

Řetězec rychlého občerstvení Hooters se soustředí převážně na mužskou klientelu, čemuž odpovídají i uniformy servírek. Jídelnímu lístku dominují lehce pikantní a decentně předražená kuřecí křidélka. Geoffrey Esper jich dokázal letos v červnu sníst za deset minut 281. Obsluha jej zjevně nerozptylovala. Pokud jde o rekordní konzumaci hranolek, je stávajícím šampionem Bob Shoudt. V květnu roku 2010 jich zvládl za deset minut spořádat 3,58 kilogramu. Fritéza i kardiolog u něj musí být zjevně v permanentní pohotovosti. I proto, že Bob je profesionálem – soutěží v konzumování všeho možného, od hamburgerů po mořské plody.

10.Zdravé, tradiční a v extrémní kvantitě

Za zázračně zdravé je považováno i korejské fermentované kimči. Co z něj však měla Miki Sudo po chicagském festivalu korejské kultury, je nejisté. Během šesti minut ho snědla 3,8 kilogramu. Mimochodem, je též letošní vítězkou nathanského hotdogového šampionátu. Ve Spojených státech je oblíbený i tradiční ruský pokrm pelmeně. Američan Dale Boone jich za pouhých šest minut dokázal spořádat 274 kusů. A samozřejmě, i on je profesionál. Jeho přízvisko je Mouth of South (přeložme to jako Tlama jihu).

11.Poruchy, zranění, smrt

Gastroparéza, poruchy vyměšování, chronická dávivost, rozkolísaný krevní tlak, zvýšený cholesterol. To jsou ta nejvšednější rizika, s nimiž musíte počítat, pokud se rozhodnete pro kariéru sportovního jedlíka. Zaskočit vás však mohou i velmi prosté a okamžité nehody. Například v roce 2012 při jedné ze soutěží v pojídání živých červů zemřel dvaatřicetiletý muž, který se zadusil soustem. Riziko, které podstoupil, přitom bylo poněkud neúměrné ceně za první místo – mohl vyhrát plyšovou krajtu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Jsem vesnická holka. A mám ráda uzené a pivko, směje se MOgirl Dona

Vidí se jako citlivka, vtipálek, mazel. „Ale taky jsem náladová a nervák,“ přiznává MOgirl Dona.

První úpravy jsem dělal na Jawě Mustang, směje se světový stavitel motorek

První jízdu absolvoval na Stadionu S11, první úpravy dělal na Jawě Mustang. To mu bylo jedenáct. Dnes je Davidu Zimovi...

Premium

Dějiny čtvrcení v Praze. Nejděsivější případy rozřezaných těl

Děsivé kriminální případy. O těchto čtyřech vraždách mluvila celá republika. Brutální a hrůzostrašné „kouskování“...

Bohatýrské pití je sexuální signál. Jsem silný, neskolí mě to, naznačuje

Je to nemoudré a nebezpečné. Nestřídmým pitím alkoholu na večírcích se však muži podvědomě snaží vysílat signál ženám,...

Podvod jako profese. V Číně hráli cizinci obchodní partnery

Dobrý první dojem napodruhé neuděláte, platí to i v podnikání. Ještě nedávno se proto v Číně držela velmi specifická...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Dějiny čtvrcení v Praze. Nejděsivější případy rozřezaných těl

Děsivé kriminální případy. O těchto čtyřech vraždách mluvila celá republika. Brutální a hrůzostrašné „kouskování“...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky
Premium

Vražda tatínka dvou dětí. Alkohol, agrese a ukradené auto

„Proč ten pes zase štěká?“ říkal si v duchu nasupeně důchodce Hrouzek, když se snažil marně přivolat svého...

Premium

Večery při svíčkách jako alibi. Yorkshirský rozparovač vraždil třináctkrát

Ve druhé polovině sedmdesátých let žila Velká Británie ve strachu ze sériového vraha, který zabil třináct prostitutek....

Premium

Dějiny čtvrcení v Praze. Nejděsivější případy rozřezaných těl

Děsivé kriminální případy. O těchto čtyřech vraždách mluvila celá republika. Brutální a hrůzostrašné „kouskování“...

Lidská zoo: ponurá panoptika předváděla divochy jako exponáty

Primitivové, divoši, barbaři na úrovni zvířat. Když obyvatele Afriky, Latinské Ameriky nebo Grónska západní civilizace...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz