Co se děje s vaším tělem při kocovině

aktualizováno 
Klesá hladina krevního cukru, rozšiřují se cévy a zvyšuje se vylučování vody. Zjišťovali jsme, proč vás po včerejší koktejlové smršti tak pekelně bolí hlava, zvracíte a váš mozek je vyřazen z provozu.

Vánoční a novoroční večírky představují každoroční alkoholický nápor na organismus. | foto: Profimedia.cz

Kocovina a její prožívání se samozřejmě individuálně liší, nicméně pokud jste to předchozí den s pitím přehnali, je pravděpodobné, že se ráno budete potýkat s bolestmi hlavy, nevolností, zvracením, podrážděností, třesem, únavou, pocením a případně i průjmem. Odbourávání alkoholu v těle probíhá, zjednodušeně, ve dvou krocích. Hlavní roli v něm hrají játra, která alkohol oxidují na acetaldehyd. Ten je potom přeměněn na kyselinu octovou (respektive její anion acetát), který pro tělo již není toxický. Játra se podílejí na metabolismu zhruba devadesáti procent alkoholu, zbytek je vyloučen potem, močí a dechem. Alfou i omegou kocoviny je však právě acetaldehyd, který je velmi reaktivní a toxickou sloučeninou.

Jak se vyhnout kocovině

  • Snažte se před pitím alkoholu důkladně najíst. Naplněný žaludek snižuje pravděpodobnost podráždění žaludeční sliznice a následné nevolnosti.

  • Prokládejte alkohol čistou vodou, snížíte tak nepříjemné následky dehydratace. Někteří lidé nedají dopustit na vypití několika sklenic čisté vody těsně před tím, než jdou po mejdanu spát.

  • Zapomeňte na užívání aspirinu a jemu podobných léků, stejně tak vám při kocovině nepomůže ani káva. Aspirin pouze zvýší podráždění žaludeční sliznice a káva zase prohloubí dehydrataci.

  • Vaši kocovinu výrazně zhorší kombinace alkoholu s cigaretami.

  • Snesitelnější kocovinu budete mít po čirých alkoholických nápojích, jako jsou například gin nebo vodka. Obsahují menší množství takzvaných kongenerů (než například whisky nebo brandy), které průběh kocoviny zhoršují.

Acetaldehyd odpovídá například za vyplavení adrenalinu do krevního oběhu, čímž se vám zvýší tepová frekvence, krevní tlak a zčervenáte v důsledku rozšíření povrchových cév. Budete se nejen víc potit, ale také budete rychleji uvolňovat tělesné teplo do okolí. To je také mimo jiné důvodem, proč se v zimě pitím alkoholu skutečně nezahřejete, navzdory tomu, co tvrdí zažité mýty. Jediné, čeho konzumací alkoholu v zimě dosáhnete, bude rychlejší ztráta tělesného tepla a rychlejší umrznutí.

Nejčastější stížností při kocovině je pravděpodobně nepříjemná bolest hlavy. Za tu odpovídá hned několik faktorů. V první řadě je to rozšíření krevních cév, které přivádějí krev do mozku. Jde o podobný mechanismus, o němž vědci předpokládají, že se uplatňuje například i při vzniku záchvatů migrény. Svůj vliv má ale i dehydratace, která je s kocovinou spojena.

Zničující únava

Za alkoholovou dehydrataci odpovídá snížené vylučování antidiuretického hormonu (ADH, vasopressin), což vede k tomu, že strávíte na záchodě třetinu večera a ráno budete mít pocit, že vás někdo praštil tupým předmětem po hlavě. S dehydratací je totiž kromě úporné bolesti hlavy svázána i únava a nepříjemný pocit sucha v ústech. Aby toho nebylo málo, k vaší únavě přispěje i skutečnost, že alkohol narušuje přirozené spánkové rytmy, takže i když se z mejdanu dopotácíte do postele relativně včas, váš spánek bude méně kvalitní než normálně a méně se při něm zregenerujete.

Kromě toho při odbourávání alkoholu poklesne hladina vašeho krevního cukru, což vašemu pocitu svěžesti příliš nepřidá. Navíc je s ním spojena i špatná a depresivní nálada.

Dalším protivným důsledkem nadměrného popíjení alkoholu je bolest žaludku, případně korunovaná i zvracením. K tomu dochází v důsledku podráždění žaludeční sliznice alkoholem a kvůli zvýšené produkci žaludečních šťáv, která je s konzumací alkoholu spojená. S tím souvisí i další oblíbený mýtus, který praví, že nejlepším lékem na kocovinu je aspirin. Ve skutečnosti však pouze zvětší podráždění žaludeční sliznice a vaše potíže prohloubí. U některých lidí je "dobrodiní" kocoviny znásobeno i průjmem.

Dáváte přednost

celkem hlasů: 5418

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 18. ledna 2013. Anketa je uzavřena.

pivu 2420
vínu 1418
míchání (klidně všechno dohromady) 582
tvrdému alkoholu 518
nealkoholickým nápojům 480
Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Má smysl třídit i plechovky? Toto se s nimi děje

Reportér Matěj Smlsal si zkusil práci třídiče. Úkolem je vyhazovat vše, co není...

Ke klasickým kontejnerům na tříděný odpad se postupně přidávají i šedé. Do nich mají lidé házet kovové obaly, mimo jiné...

Chceme víc sexu, říkají muži i ženy. Milostný život je přitom na ústupu

Toužíme po něm, ale schází nám. Podle výzkumů nás moderní život připravuje o...

Užíváme si méně sexu. A schází nám. Přes padesát procent žen a více než šedesát procent mužů by ho rádo mělo častěji,...

Univerzita pro prostitutky i klauny. Bizarní školy lákají zástupy studentů

Kvalifikace se vyplatí pro práci prostitutek i klaunů, první vzdělává škola ve...

Bizarní, ale prosperující. Studovat můžete na klauny, vzdělávat se lze také v oboru prodejné lásky i v umění přípravy...

OBRAZEM: Zločiny, sex, sláva. Bonnie a Clyde zemřeli před 85 lety

Stali se nejikoničtějšími gangstery období americké Velké deprese. Jejich...

Stali se nejikoničtějšími gangstery období americké Velké deprese. Jejich psanecký příběh byl totiž dochucen příchutí...

Dělnická chudoba: nouzové kolonie měla Praha i Brno

Zmar a špína. Nejchudší rodiny žily v podzemí, kde měly prostor na spaní...

Nouzové kolonie, které obepínaly v první polovině dvacátého století česká a moravská města, byly místy bídy a...

Další z rubriky

VIDEO: Modelka v plavkách hnala bugatku pouští. Následovala sprcha

Modelka řádila v poušti na buggyně

Za bugatkou zůstávají jen prašná oblaka, uhání pouští jako o závod. Hlavní roli v reklamním klipu přesto nehraje. Točil...

KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?

Pavouka a podobnou havěť byste nikdy nevzali do úst? Gastronomie však zná i...

Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu. Další překračují etické...

Ve válce o pštrosy bojovali jihoafričtí agenti i kovbojové z Ameriky

Pštrosí peří bylo cenným artiklem, Jižní Afrika si proto na něj chtěla udržet...

Byla to neskutečná mela. Na území francouzského Súdánu operovali dobrodruzi vyslaní jihoafrickou vládou a tamními...

Najdete na iDNES.cz