Středa 8. dubna 2020, svátek má Ema
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. dubna 2020 Ema
Premium

Nechápu, proč vegani chodí do restaurace, říká legenda české gastronomie

Pavel Pospíšil se svým kolegou a kamarádem Jaroslavem Sapíkem. Recept na povidlové taštičky s ním vyměnil za svůj recept na ovocné knedlíky. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

  15:00aktualizováno  15:00
Pavel Pospíšil, první Čech, který získal michelinskou hvězdu, prestižní kuchařské ocenění. Psal se prosinec roku 1981 a on ve městě Baden-Baden (tehdejší západní Německo) už druhým rokem provozoval svou restauraci Merkurius… Kvůli dluhům ji po letech musel prodat, ale nedaleko od ní si otevřel druhý podnik Krone, který funguje dodnes.

V gastronomii se pohybujete šedesát let…
Je to strašný!

Co se za tu dobu změnilo?
Je toho hodně. Už padesát let žiju v Německu a tam se to z pohledu úrovně gastronomie změnilo k dobrému. Ale bohužel v současnosti chybí kvalitní personál. Je stále obtížnější někoho šikovného a pracovitého sehnat, problém je najít i učně. A kvalitních kuchařů je teď tak málo, že si můžou diktovat podmínky. Hodně restaurací už kvůli tomu muselo zavřít. Ale ta nejzákladnější věc je v gastronomii pořád stejná – musíme vařit tak, aby se k nám lidi vraceli. Je to takhle jednoduché. Jenže můžete vařit jako bůh, a když bude nepříjemný servis, nikdo se k vám vracet nebude. 

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu

První měsíc za 1 Kč, následně za 39 Kč měsíčně.
Členství je možné kdykoliv zrušit a je bez závazků.

Již máte premium? Přihlaste se

HBO GO na 5 týdnů zdarma
Filmy, HBO kids, seriály
a mnoho dalších výhod© 2019 Home Box Office, Inc. All rights reserved
Autor: Téma
  • Nejčtenější

Služba kontroluje práci z domova. Jejímu výrobci lidé spílají

Koronavirus ji firmám vnutil, jenže mnohé firmy mají pocit, že kvůli práci z domova ztrácejí nad pracovní silou dohled....

Tančím u tyče a miluju metal, říká veterinářka a MOgirl Zdena

„Moje seriózní povolání se zdánlivě neslučuje s mými zájmy, které nejsou úplně standardní,“ hlásí hned zkraje MOgirl...

Premium

Znásilnění bylo jen začátkem. Poslední letní tancovačka skončila tragicky

„Však já tě udám!“ Touto neuváženou větou se už nejednou proměnil trestný čin znásilnění ve vraždu. Těžko se v...

Top strečink na doma: je prevencí bolesti zad, uvolní hrudní páteř

Naším cílem nebude ani tak fyzické „natahování“ svalů a šlach. Tři strečinkové cviky, které nabízíme na domácí cvičení,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Smlsal přibral 50 kilogramů, vyzkoušel si den v těle tlouštíka

Už 150 tisíc Čechů trpí obezitou. Hubený člověk si často ani neumí představit, jak jsou pro ně některé činnosti...

Premium

Klienti versus cestovní kanceláře: jak nepřijít o peníze za zájezd

Cestovní kanceláře jsou zahlceny žádostmi klientů o zrušení zájezdů. Sociální sítě se plní příspěvky nespokojených...

Premium

Ufňukaná generace. Mladí v pandemické panice možná konečně dospějí

Vše zlé může být k něčemu dobré. Dokonce i koronavirus. Magazín Víkend DNES se domnívá, že mladí lidé v pandemické...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

  • Další z rubriky
Premium

Mláďata goril už není kam dávat. Sahá se ke kastraci, říká ošetřovatel

Chov goril v zoo je tak kvalitní, že mláďata už není kam dávat. Proto se sahá ke kastraci a antikoncepci, vysvětluje...

Premium

Italové jsou extroverti, karanténu snášejí těžce, říká Čech žijící v Miláně

Po absolvování oboru psychologie na Karlově univerzitě a postgraduálním studiu klinické hypnózy sbíral zkušenosti ve...

Premium

Kokain je u nás na vzestupu, říká šéf protidrogové jednotky Frydrych

O český perník je zájem. Řeč ovšem není o pověstném sladkém pardubickém pečivu, nýbrž o metamfetaminu neboli pervitinu,...

Premium

Rád vyhledávám adrenalin. Jsem dobrodružný magor, říká režisér Svátek

Pro své filmy si rád vybírá témata, která rozpoutají debatu. Nebojí se sáhnout na dno svých sil, a to samé vyžaduje...

Najdete na iDNES.cz