„Dlouhodobě se věří, že živočišné proteinové zdroje jsou lepší, zejména pro budování svalů,“ připomíná Nicholas Burd z Illinoiské univerzity, který výzkum vedl. A doplňuje, že ono přesvědčení není tmářským produktem masožroutské ideologie. Vychází z vědy.
Předchozí studie totiž s pomocí biopsie svalů opravdu dokázaly, že živočišný protein poskytuje větší stimul pro syntézu svalových bílkovin, která je pro budování svalové hmoty, hypertrofii, potřebná. Když se tedy otázku chystal jeho tým prověřit experimentem, hypotézu měli k dispozici.
Jaký protein a jak rozvrženě
K ruce si Burdův kolektiv vzal též čtyřicítku zdravých a aktivních mužů a žen ve věku od dvaceti do čtyřiceti. Před samotným klinickým testem prošel onen vzorek sedmidenní kúrou, aby se standardizoval jejich nutriční status, poznamenává portál Illinoiské univerzity.
Nato je pokus rozdělil do dvou skupin, jedné předepsal veganskou stravu, druhé masitou. Jídelníček první skupiny dbal na aminokyselinovou složku jídla, menu druhé poskytovalo asi sedmdesát procent proteinu z hovězího, vepřového, drůbežího masa a z vajíček.
Obě skupiny se však ještě dělily: na ty, kdo konzumovali zhruba stejné množství proteinu v každém ze tří denních jídel, a na ty, jejichž proteinová příjem byl nerovnoměrně rozložený do pěti jídel denně, většinu ho však konzumovalo v tom posledním. Studie se totiž snažila odpovědět ještě na jednu otázku: zda má na budování svalové hmoty vliv fakt, zda protein konzumujeme rovnoměrně během dne, nebo víceméně najednou.
Kromě toho se všichni účastníci a účastnice samozřejmě věnovali silovému tréninku a vědecký tým jim provedl biopsii svalových tkání. Před startem experimentu a po jeho konci.
Analýza výsledků autorský kolektiv překvapila.