Miroslava Němcová

Vydáno 26.01.2022
Senátorka a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS je jednou z mála žen ve vrcholné politice. V senátních volbách 2020 ve druhém kole porazila obhájce mandátu Václava Hampla. Nevylučuje kandidaturu v prezidentských volbách 2023.

Miroslava Němcová | foto: Michal Růžička, MAFRA

 Členkou ODS je od roku 1992. Do politického života vstoupila o dva roky později na komunální úrovni ve Žďáru nad Sázavou. 

Poslankyní byla od roku 1998 nepřetržitě do října 2020. V čele Sněmovny byla od poloviny roku 2010 do srpna 2013, kdy se dolní komora rozpustila. Zároveň byla i předsedkyní Organizačního výboru.  V předčasných volbách 2013 jako lídr ODS usilovala o premiérský post, ale strana neuspěla, získala jen 7,72 % hlasů.

Před první přímou volbou prezidenta v roce 2013 ji ODS navrhovala jako vhodnou adeptku na post prezidenta, ona ale nakonec kandidaturu odmítla.

Miroslava Němcová začínala jako úřednice na Českém statistickém úřadě a před vstupem do politiky též vlastnila knihkupectví ve Žďáru nad Sázavou.

Vystudovala Střední zemědělskou a technickou školu v Havlíčkově Brodě. Hovoří plynně italsky a pasivně pak i německy, anglicky a rusky. Mezi její záliby patří literatura, film, hudba, výtvarné umění a cestování. Je vdaná a má jednoho syna.

Autor:
Fotogalerie