David Rath

Politik a lékař

Vydáno 18.05.2023
Lékař David Rath vystřídal v ČSSD posty od ministra zdravotnictví po poslance. Středočeský exhejtman proslul korupční kauzou, za jejíž jednu část ho v dubnu 2019 odvolací soud potrestal sedmi lety vězení. V lednu 2022 byl podmínečně propuštěn a stal se pacientským ombudsmanem pro Prahu a střední Čechy. V červnu 2022 ho soud do vězení vrátil kvůli druhé větvi korupční kauzy. Vězení opustil v květnu 2023.

David Rath před budovou Městského úřadu v Litoměřicích, kde podal svou kandidaturu do Senátu (30.7.2018) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

V krabici od vína, kterou policie našla u Davida Ratha při zatčení v roce 2012, bylo sedm milionů korun, u něj doma v Hostivicích pak policisté našli dalších deset milionů.

Dva dny po zatčení David Rath vystoupil z ČSSD a zřekl se postu hejtmana Středočeského kraje. Poslanecký mandát si však ponechal, přišel o něj až v srpnu 2013, kdy byla Sněmovna rozpuštěna. Rath tak byl více než rok prvním českým vazebně stíhaným poslancem během výkonu mandátu.

Krajský soud v červenci 2015 uznal Ratha vinným z korupce a manipulace s veřejnými zakázkami, za což mu vyměřil osm a půl roku vězení a propadnutí 21 milionů korun. Rathova obhájkyně se ihned odvolala.

Stejný trest, tedy osm a půl roku vězení, za přijímání úplatků a manipulování s veřejnými zakázkami vynesl i Krajský soud v Praze v červnu 2018

V červnu 2019 mu pak odvolací pražský vrchní soud v takzvané první větvi korupční kauzy, jejímž symbolem se stalo sedm milionů v krabici od vína, snížil trest na sedm let vězení. Soud mu vyměřil i pokutu 10 milionů korun a propadnutí sedmi milionů, které u něj policie v roce 2012 našla.

Krajský soud v Brně v lednu 2022 Davida Ratha podmíněně propustil, když si odpykal přes polovinu trestu.

V červnu 2022 ale odvolací soud poslal Ratha zpět za mříže za přijímání úplatků a manipulaci s tendry ve Středočeském kraji, tedy v takzvané druhé větvi korupční kauzy. Prvoinstanční soud mu o rok prodloužil jeho již dříve uložený sedmiletý trest vězení. Odvolací soud jeho rozhodnutí potvrdil, peněžitý trest pak snížil z 18 na 13 milionů korun. 

David Rath napsal několik publikací, například knihu Přisedněte si, kterou napsal z vazby. Mezi jeho další díla patří i Zápisy lékaře z pozdní noci nebo Síla argumentů. 

David Rath byl mezi lety 1991 a 1994 též členem ODS

Kromě politiky byl Rath dvakrát zvolen předsedou České lékařské komory.

David Rath ve volbách do Senátu 2018 kandidoval za Českou suverenitu v obvodu Litoměřice. Ve volbách do Senátu neuspěl, z devíti kandidátů skončil sedmý. Uspěl ale v komunálních volbách a dostal se do zastupitelstva Hostivice v okrese Praha-západ. Získal 334 preferenčních hlasů a tím i jediný mandát, který připadl kandidátce s názvem Zdravá Hostivice.

Do zastupitelstva obce se však nedostal. Koncem října 2018 totiž rozhodl soud, že si Rathovi spolukandidáti nevyřídili do voleb trvalý pobyt v obci a tak hlasy které dostal, byly podle stížnosti neplatné.

Autor:
Fotogalerie