Nejlepší filmy a seriály 2020

  13:32,  aktualizováno  15:18
Filmovou produkci v roce 2020 poznamenala pandemie koronaviru. Ale i tak bylo na co se dívat. Nejvíce procent udělila naše kritička Mirka Spáčilová snímkům Králíček Jojo a Corpus Christi. Protiepidemická opatření zavřela kina. A mnozí diváci usedli k televizi a sledovanost trhala rekordy, proto jsme vybrali i seriály.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: www.loutkarfilm.cz

Králíček Jojo

2019

Režie: Taika Waititi

Hodnocení: 80 %

Za jeden z nejlepších filmů roku vybrala Mirka Spáčilová satiru Taika Waititiho Králíček Jojo. „Neskutečně zábavný, ale i velmi zvláštní svým vyhraněným viděním světa očima desetiletého vypravěče a každý výbuch smíchu střídá mrazením v zádech. O vyložené divácké vstřícnosti se mluvit nedá,“ napsala v .

Sam Rockwell a Scarlett Johanssonová ve filmu Králíček Jojo

Sam Rockwell a Scarlett Johanssonová ve filmu Králíček Jojo

Corpus Christi

2019

Režie: Jan Komasa

Hodnocení: 80 %

Stejně vysoké hodnocení získal i polský snímek Corpus Christi, který přitom na nedávném předávání evropských filmových cen vyšel překvapivě naprázdno. „Kdo už dlouho postrádal pocit, který člověka přibije k sedadlu, uzemní, ohromí a očistí, dostal příležitost. Režisér Jan Komasa se ve snímku Corpus Christi hlásí k nejlepší tradici polské vlny morálního neklidu, přitom však ve stylu současného trendu antihrdinů a ještě s odkazem ke skutečné události,“ psali jsme .

Hrdina filmu Corpus Christi

Hrdina filmu Corpus Christi

1917

2019

Režie: Sam Mendes

Hodnocení: 75 %

Mezi nejlépe hodnocenými filmy se vyjímá i strhující válečná jízda režiséra Sama Mendese 1917. „Tři Oscary, dva Zlaté glóby, sedm výročních britských cen. Ani úctyhodný seznam hlavních trofejí přitom zdaleka nevystihuje zážitek, jaký přináší snímek 1917, totiž vzácné setkání s dokonalou filmařinou,“ začíná .

Z filmu 1917

Z filmu 1917

V síti

2020

Režie: Barbora Chalupová , Vít Klusák

Hodnocení: 75 %

„O zneužívání dětí na internetu se obecně ví, ale jiná věc je vidět sexuální lovce a jejich nechutné léčky na vlastní oči. Film V síti otřese nejen rodiči, kteří by měli kina vyprodat,“ domácího snímku V síti Mirka Spáčilová. Film Barbory Chalupové a Víta Klusáka zabývající se nástrahami internetu vzbudil očekávaný poprask.

Záběr z natáčení dokumentu V síti režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka.

Záběr z natáčení dokumentu V síti režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka.

Vysoká dívka

2020

Režie a scénář Kantěmir Balagov

Hodnocení: 75 %

Snímek natolik silný, že by jej člověk nejraději vytěsnil z paměti, je pak prý ruské drama Vysoká dívka. „Děj se odehrává krátce po konci druhé světové války, nepadne v něm jediný výstřel, přesto přináší naprosto jiný obraz vítězství, než bývá v ruských filmech zvykem; hořký, až se srdce svírá. A také princip důvěrného vztahu dvou žen povyšuje nad běžný model menšinové lásky,“ .

Z filmu Vysoká dívka

Z filmu Vysoká dívka

Havel

2020

Režie: Slávek Horák

Hodnocení: 65 %

Výběr nejlepších českých filmů zastupují snímky nominované na cenu Český lev v kategorii nejlepší celovečerní filmy. O sošku se uchází pět filmů: Havel, Krajina ve stínu, Modelář, Šarlatán a Žáby bez jazyka.

Režisér Slávek Horák už předem varoval diváky, že od filmu Havel nemají čekat portrét státníka. „Jako životopis Václava Havla nepřináší film nic, co by se nevědělo, ale naštěstí má ještě jednu polohu. Žánrově se totiž blíží nejvíce romanci, hlavně díky vztahu budoucího prezidenta k jeho první manželce,“ .

Z filmu Havel (2019)

Z filmu Havel (2019)

Krajina ve stínu

2020

Režie: Bohdan Sláma

Hodnocení: 55 %

Černobílý snímek Krajina ve stínu se odehrává v česko-rakouské pohraničí od 30. do 50. let. „Režisér Bohdan Sláma výjimečně točil jinou než vlastní látku, a třebaže má pro vesnické kulisy slabost, tady jim nejvíce pomohli tvůrci kostýmů, výpravy a zejména kameraman Diviš Marek,“ uvádí .

Z filmu Krajina ve stínu

Z filmu Krajina ve stínu

Modelář

2020

Režie: Petr Zelenka

Hodnocení: 65 %

Každý film Petra Zelenky provází polemika a pro film Modelář to platí také. „Je jako vždy originální, chytrý a vtipný, byť ne vyloženě humorný, ale také překvapivě tendenční. Jako by si režisér po padesátce řekl, že legrácek už bylo dost, nyní uzrál čas na vážné poselství světu,“ popisuje .

Z natáčení filmu Modelář

Z natáčení filmu Modelář

Šarlatán

2020

Režie: Agnieszka Hollandová

Hodnocení: 60 %

Světovou premiéru stihl snímek Šarlatán Agnieszky Hollandové na Berlinale 2020. „Ze Šarlatána dýchá jak filmařská ctižádost, tak přitažlivá záhadnost hlavní postavy, reálného lidového léčitele Jana Mikoláška, jehož osud scenárista Marek Epstein poskládal dílem z faktů, dílem z legend i vlastní fantazie,“ Spáčilová.

Z filmu Šarlatán

Z filmu Šarlatán

Poslední z nominovaných snímků Žáby bez jazyka, který odvážně zobrazuje domácí násilí, natočila režisérka Mira Fornay. „Já mám vždycky pocit, že to nejhodnotnější, co se každému filmu může stát, je, že lidi natolik zasáhne, že o něm budou přemýšlet, diskutovat s nejbližšími, a že dokonce pohne s něčím uvnitř nich. A úplně nejlepší je, když vyvolá reakci směrem k porozumění věci,“ uvedla režisérka v prosincovém rozhovoru.

Domácí násilí začíná slovními útoky a ponižováním a končí fyzickým týráním.

Pandemie posadila diváky k televizi

Televizní sledovanost byla zřejmě i kvůli karanténě a dalším epidemiologickým opatřením v roce 2020 nejvyšší za 24 let peoplemetrového měření. Lidé starší 15 let strávili před obrazovkou průměrně tři hodiny a 59 minut, což je nárůst o 43 minut. Výrazně se zvýšila také odložená sledovanost. Nebývalý zájem je i o streamovací služby jako HBO či Netfilx. 

Nejlépe hodnocené seriály z produkce HBO a Netflixu podle ČSFD:

1. Černobyl (2019)
Pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem.

Ze seriálu Černobyl

2. Bratrstvo neohrožených (2001)
Desetidílná minisérie natočená na motivy bestselleru spisovatele Stephena E. Ambroseho, vypráví o elitní jednotce americké armády z 2. světové války známé jako Easy Company, která se podílela na pádu nacistů.

Ze seriálu Bratrstvo neohrožených

3. Narcos (2015)
Kriminální seriál inspirovaný skutečnou osobností drogového barona a narkoteroristy Pabla Escobary se odehrává ve světě kolumbijských drogových gangů, kde se snaží zasáhnout agenti DEA, amerického úřadu pro boj proti drogám.

Ze seriálu Narcos

4. Hra o trůny (2011)
Výpravný seriál natočený podle fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje mocenské soupeření mezi králi a královnami o Železný trůn – post nejvyššího vládce Sedmi království Západozemí.

Kit Harington a Sophie Turnerová v seriálu Hra o trůny (2016)

5. Stranger Things (2016)
Poklidná osmdesátá léta ve fiktivním městě Hawkins v Indianě narušují podivné záhady spojené s nadpřirozenými jevy, do jejichž odhalování se pouští parta místních teenagerů.

Záběr z třetí řady amerického seriálu Stranger Things

6. Dům za karet (2013)
Příběh politika Franka Underwooda, který se přes různé vzlety a pády své politické i soukromé kariéry postupně dere na nejvyšší post americké politiky.

6) Dům z karet. Příběh politika Franka Underwooda, který se přes různé vzlety a pády své politické i soukromé kariéry postupně dere na nejvyšší post americké politiky.

7. Temný případ (2014)
Americký detektivní seriál, jehož ústřední postavy se snaží během jednotlivých sérií vyřešit komplikované případy.

Ze seriálu Temný případ

Fargo

2014

Režie: Adam Bernstein, Colin Bucksey, Scott Winant, Matt Shakman, Randall Einhorn

Hodnocení: 45 %

8. Fargo (2014)

Seriálová adaptace je inspirovaná stejnojmenným oscarovým snímkem. Děj se točí kolem zbrusu nového zločinu a neotřelých postav.

Chris Rock ve čtvrté řadě seriálu Fargo

Dámský gambit

2020

Režie: Režie: Scott Frank

Hodnocení: 65 %

9. Dámský gambit (2020)

Nejsledovanější sedmidílná minisérie loňského roku vypráví příběh dívky ze sirotčince, která v sobě objeví mimořádný šachový talent. Její cestu na vrchol v pozdních 50. a 60. letech minulého století komplikuje boj se závislostí.

Anya Taylor-Joy v seriálu Dámský gambit (2020)

10. The Wire - Špína z Baltimoru (2002)
Kriminální sága realisticky a syrově popisuje bezohlednost zločinců a prohnilosti policejních i politických systémů při vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimoru.

10) The Wire - Špína Baltimoru. Kriminální sága realisticky a syrově popisuje bezohlednost zločinců a prohnilosti policejních i politických systémů při vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimoru.

Autor:
  • Související články

Kam se poděla Hermiona? Emma Watsonová vyměnila natáčení za konference

17. března 2024

Premium Když hrála Hermionu v úspěšné sérii o Harrym Potterovi, bylo jí všude plno. Teď se však po ní v...

RECENZE: Seriál Fargo v nové řadě padá

4. ledna 2021  16:38

Čtvrtou řadu kultovního seriálu Fargo nasazuje od ledna stanice AMC. Hlavní roli tentokrát převzal...

RECENZE: Corpus Christi svou silou uzemní

11. prosince 2020  16:53

Kdo už dlouho postrádal pocit, který člověka přibije k sedadlu, uzemní, ohromí a očistí, dostal...

RECENZE: Kasparov se mýlil. Dámský gambit dokazuje, že šachy ženám sedí

4. prosince 2020  13:52

Šachy možná pro kameru nejsou tou nejatraktivnější hrou. Tvůrci minisérie Dámský gambit se však...

RECENZE: Oživlé výjevy z venkovského života promořují Krajinu ve stínu

10. září 2020  9:59

Česko-rakouské pohraničí od 30. do 50. let tvoří slibně výbušný půdorys premiérové Krajiny ve...

RECENZE: Životopis bez tématu. Záhada kolem Šarlatána trvá dál

21. srpna 2020  7:42

Smysly se nasytily, mozek by chtěl přídavek, srdce zůstalo chladné. Tak by se dal shrnout zážitek z...

RECENZE: Kde opouští fakta, tam si váhavý střelec Havel diváka podmaní

22. července 2020  7:58

Nečekejte portrét státníka, varoval diváky filmu Havel režisér Slávek Horák. Popravdě sám občas...

RECENZE: Ve Vysoké dívce se líčí přežití, které zdrtí více než válka

20. května 2020  13:43

Hrdinka nosí přezdívku Čára, do našich kin její příběh nyní vstupuje pod názvem Vysoká dívka. A je...

RECENZE: Kdo loví V síti? Nejen rodiče by měli kina vyprodat

25. února 2020

O zneužívání dětí na internetu se obecně ví, ale jiná věc je vidět sexuální lovce a jejich nechutné...

RECENZE: Mistrovská jízda frontovou linií válečné epizody 1917

Z filmu 1917
24. února 2020  7:59

Tři Oscary, dva Zlaté glóby, sedm výročních britských cen. Ani úctyhodný seznam hlavních trofejí...

RECENZE: Zpráva o zabíjení zla, díl třetí. Spravedlnost hledá Modelář

4. února 2020  10:51

Každý film Petra Zelenky znamená událost provázenou polemikami a platí to i pro jeho novinku...

RECENZE: Jak Králíček Jojo skoncoval s Hitlerem a míří k vrcholům roku

Roman Griffin Davis a Taika Waititi ve filmu Králíček Jojo
19. ledna 2020  4:59

Když se u nás Králíček Jojo natáčel, mluvilo se o něm jako o hitlerovské satiře. Ale výsledek...