Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavel: Babiš je populista, maluje vzdušné zámky. To dobrý lídr nedělá

Rozstřel   15:26aktualizováno  5. prosince 14:04
V pokračování série předvolebních Rozstřelů zavítal do studia generál Petr Pavel. „Své šance vidím jako rozumně dobré,“ reagoval na výsledky posledních volebních průzkumů, ve kterých mírně oslabil proti Andreji Babišovi. Toho označil za populistu, který maluje lidem vzdušné zámky, dobrý lídr by však měl podle Pavla říkat lidem reálné plány.

„Šel jsem naproti poptávce a náladám ve společnosti, které jsem cítil,“ odpověděl Petr Pavel na otázku moderátora Vladimíra Vokála, proč kandiduje na post hlavy státu. „Nabízím celoživotní službu této zemi, zkušenosti tuzemské i zahraniční s řešením krizí i s jednáními s politiky. Jsem přesvědčen, že zrovna v této době mám zemi co nabídnout,“ míní Pavel.

Jako první by Pavel na Hradě udělal pořádek v prezidentské kanceláři, včetně personální obměny. „Z lobbistického centra, které nyní slouží zájmům prezidentových přátel a nejbližších spolupracovníků, bych udělal profesionální státní úřad, který by byl k lidem otevřený přívětivý,“ řekl v Rozstřelu.

Koho budete volit?

celkem hlasů: 1456
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 12. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

Pavel se vymezil vůči svému protivníkovi v prezidentské volbě expremiéru Andreji Babišovi, kterého označil za asi největšího populistu v České republice.

„Jde o přístup, říkat lidem jen to, co se jim hezky poslouchá, dávat jim pěkná hesla a cukrátka v podobě přídavků a příspěvků. Já vím, že lidé moc nechtějí slyšet o problémech, ale dobrý lídr by se měl oprostit od toho, aby jim maloval vzdušné zámky, měl by jim představit reálné plány, které se dají splnit,“ řekl.

Nikdo z jeho protikandidátů by podle něj neměl být vyzýván k tomu, aby z boje o Hrad odstoupil a podpořil místo toho někoho z favoritů, jako jsou vyzýváni senátoři Marek Hilšera nebo Pavel Fischer.

Pavel: Vadil by mi trestně stíhaný premiér

Jmenování Babiše premiérem by šlo Pavlovi jako prezidentovi proti srsti. „Já mám problém s tím vůbec uvažovat o trestně stíhané osobě, protože reputační riziko v případě pravomocného odsouzení je příliš velké a myslím si, že by to výrazně poškodilo Českou republiku ve světě,“ prohlásil v Rozstřelu.

Problém by měl i s tím, kdyby měl premiérem jmenovat lídra SPD. „Já bych se snažil, abych Tomia Okamuru jmenovat premiérem nemusel,“ prohlásil Pavel. „Představuje extrémní část politického spektra, já bych jako prezident určitě vyjádřil svůj názor a poukazoval bych na to, v čem jsou jeho názory škodlivé pro zájmy České republiky,“ dovysvětlil svůj postoj na otázku.

Pavel by jako prezident vrátil ústavní „dělbu práce“, rýpl si do Babišovy odvahy

Kdyby nastala situace, že by příští parlamentní volby vyhrála nynější opozice hnutí ANO a SPD a měli většinu na sestavení vlády, Pavel uvedl, že z jeho pohledu by měl prezident dvě varianty. „Snažil bych se hledat jiné cesty, ale zároveň říkám, že prezident nemůže jít v principu proti ústavě a vůli občanů. V takovém případě by musel takového premiéra jmenovat, nebo sám rezignovat,“ míní.

„Levicově orientován jsem nikdy nebyl“

Podle svých dřívějších prohlášení by však Pavel chtěl v roli prezidenta komunikovat s premiérem, ať by jím byl kdokoli. „Ať už bude na funkci prezidenta a premiéra kdokoli, tak by měli spolu určitě komunikovat, protože oba jsou tam proto, aby prosazovali zájem státu a občanů a ne svůj,“ uvedl.

Pavel tvrdí, že se nechce nijak škatulkovat napravo ani nalevo ani jako antiBabiš. „Nejsem antiněkdo, jsem spíš proPavel,“ zopakoval v Rozstřelu s tím, že kdyby musel, tak by se charakterizoval jako „spíše mírně pravý střed“.

I když byl členem komunistické strany, nebyl dle svých slov nikdy levicově orientován. „Já jsem tehdy vůbec neuvažoval v kategorii ideologií, já jsem to bral jako součást prostředí, ve kterém jsme žili, a práce, kterou jsem dělal,“ vysvětloval v Rozstřelu ke své předrevoluční minulosti.

Je příjemný, menší než čekáme, hodnotí lidé Pavla. Členství v KSČ nevadí

S činností vlády Petra Fialy není jimi podpořený kandidát na prezidenta Pavel naprosto spokojený, spoustu věcí by podle něj mohla dělat daleko lépe, zejména co se týče komunikace. „I když jsem rád, že ji máme, protože ji považuji obecně za lepší než tu minulou,“ uvedl zároveň.

Podle svých dřívějších prohlášení by chtěl Pavel v roli prezidenta komunikovat s premiérem, ať by jím byl kdokoli. Zdůraznil, že na této úrovni nemůže být jednání o osobních sympatiích. „Ať už bude na funkci prezidenta a premiéra kdokoli, tak by měli spolu určitě komunikovat, protože oba jsou tam proto, aby prosazovali zájem státu a občanů a ne svůj,“ uzavřel.

Prezidentský Rozstřel

  • V sérii předvolebních Rozstřelů postupně vyzpovídáme šest prezidentských kandidátů, kteří se podle volebních průzkumů těší největší voličské podpoře.
  • Do studia už zavítali Josef Středula, Marek Hilšer, Pavel Fischer a nyní i Petr Pavel.

Prezident může podle dřívějších prohlášení Pavla přispět ke zklidnění nálad ve společnosti minimálně tím, že bude pravidelně informovat o tom, co se děje a co by se mělo dít. Mezi možnostmi prezidenta vidí také navrhovat vládě nebo do veřejné diskuse způsoby řešení některých situací.

Upozorňovat může i na témata, která jsou pro politické strany bolestivá, protože by mohla znamenat ztrátu voličské podpory. Například debatu o úpravě daňového systému ve vztahu k důchodové reformě nebo debatu o systému vzdělávání.

Autor:

Výsledky pro vaši obec

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...