Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je příjemný, menší než čekáme, hodnotí lidé Pavla. Členství v KSČ nevadí

  20:04
K prvnímu kolu prezidentských voleb půjdou voliči v Česku za necelé dva měsíce a kandidát Petr Pavel si vyjel zajistit hlasy na Ostravsko. Na jeho debaty chodí jeho fanoušci, ale i ještě nerozhodnutí voliči, kteří si teprve vybírají a chtějí poznat co nejvíce kandidátů osobně. Členství Pavla v komunistické straně není pro drtivou většinu lidí rozhodujícím tématem.
Prezidentský kandidát Petr Pavel při návštěvě Dolu Staříč v Moravskoslezském...

Prezidentský kandidát Petr Pavel při návštěvě Dolu Staříč v Moravskoslezském kraji (24. listopadu 2022) | foto: Darek Štalmach, MF DNES

„Působil na mě velmi příjemně, ale nemá pro to cit v rukou, trochu tu kuličku při vážení zdeformoval,“ smála se po setkání s generálem Petrem Pavlem manažerka výroby ve firmě na výrobu medových dezertů Marlenka, kam prezidentský kandidát zavítal za podporovatelem jeho kampaně – arménským majitelem podniku Gevorgem Avetisjanem. Nevadilo to, kakaová kulička, které firma vyrábí, se totiž musí při kontrole stejně rozpůlit, aby byla vidět konzistence krému.

Pavel přijel do Moravskoslezského kraje za posledních pár měsíců už poněkolikáté. Program se v ničem nelišil od výjezdů jiných politiků. Návštěva továrny, beseda s občany, povídání s důchodci. Že by ale svými cestami, případně celou kampaní, mířil na voliče svého pravděpodobně největšího soupeře v prezidentské volbě, Andreje Babiše, Pavel odmítá.

„Necílím proti nikomu, cílím za sebe. Chci se dozvědět, jak se v jednotlivých regionech žije, jaké jsou v nich problémy, abych o nich věděl, když se o tom bavím třeba s jinými politiky, případně jakým směrem by se dané řešení mělo ubírat,“ reagoval prezidentský kandidát na dotaz ke směřování kampaně. „Jezdím sem moc rád, protože je to kraj razovity a člověk tu má velmi rychle zpětnou vazbu. Ta přímočarost mi je příjemná,“ dodal.

„Mluvil hezky, rozumně“

Té se mu dostalo ve středeční debatě s občany v kulturním centru v Porubě. „Zaujal mě, mluvil hezky, rozumně, líbilo se mi, co říkal. Ještě nejsem rozhodnutá, koho budu volit, mám jiného favorita, ale asi ho po tomhle ještě zvážím,“ hodnotila opatrně paní Martina.

Asi čtyři stovky lidí všech generací obsadily většinu míst v sále. Smíchem reagovali na jeho vzpomínání na studentská léta v Opavě a vojenské historky z Prostějova. Potleskem pak zase na jeho názory na zahraniční politiku, generálské zkušenosti nebo jeho vizi vykonávání prezidentské funkce.

Národní prezidentská debata nebude. Nova odmítla nabídku ČT, mají jiné vize

Největší zklamání v publiku se dostavilo, když dal Pavel na konci debaty jen obecnou odpověď na otázku, jestli je lepší pivo Radegast 10, nebo 12. Otázka na minulost v komunistické straně nepadla.

Část přítomných pak utvořila dlouhou řadu, aby se s Pavlem osobně pozdravila a získala třeba společnou fotku. Mezi nimi byli i manželé Němcovi. „Já jsem jeho velká fanynka,“ přiznává usměvavá blondýnka ve středních letech. „Jsme už na jeho několikátém setkání. Líbily se mi ty historky, co tady zažil a taky jak hezky mluvil o spojování národa,“ dodala. Její muž doplnil, že mu imponují Pavlovy zkušenosti a to, že je uznávanou osobností i v zahraničí.

Transparentní účet Pavel Petr

2 000,00 Kč
8. 2. 2023
GRMELA TOMÁŠ - Dar na kampan generala Pavla
150,00 Kč
5. 2. 2023
Jan Kavalír
1,00 Kč
5. 2. 2023
Vendula Becker
1 000,00 Kč
4. 2. 2023
STRAKOŠ PATRIK
0,01 Kč
4. 2. 2023
Nedozrál, Marek - Čistočisté ZLO válečný Fialový SATAN vyvolávající válku všemi prostředky se sám hodně brzo bude smažit! GENERALISSIMUS válečný ZLOČINEC !
Zobrazit více
- 23 292,50 Kč
7. 2. 2023
- 7 411,00 Kč
7. 2. 2023
- 78 127,40 Kč
4. 2. 2023
- 27 600,00 Kč
4. 2. 2023
- 41 850,00 Kč
4. 2. 2023
Zobrazit více

Jak bylo zmíněno, ne všichni, kteří se na debatu přišli podívat, budou Pavla v prvním kole volit. Někteří si ho přišli jen poslechnout a k rozhodnutí mají ještě daleko. Pro některé je však už teď náhradní variantou do druhého kola. „Já budu volit Pavla Fischera, ten je pro mě jednička. Ale on se tam asi nedostane, protože náš národ je stádo. Takže počítám, že ve druhém kole budeme vybírat mezi Babišem a Pavlem, a budu volit pana generála,“ svěřil se důchodce Jiří Slíva.

„Furt na něj to členství v KSČ vytahují“

„V prvním kole nechci volit nikoho s rudou minulostí. Ale ta otázka na jeho minulost v komunistické straně mi nechyběla, však on to přiznal, že do ní vstoupil kvůli kariéře, tak co se v tom dál vrtat,“ hodnotil Slíva. „To byla tehdy často nutnost, abyste se dostal někam do světa. Mě zajímá, jak funguje teď. Mí rodiče byli tehdy živnostníci a stejně ho budu volit,“ přidal se k diskuzi jeho kamarád Karel.

O den později na debatě přímo se seniory v hotelu Brioni ve Stodolní ulici už se Pavlovo členství v komunistické straně probíralo. „Nelíbí se mi, jak to na něj na každém mítinku vytahují, takové kostlivce ze skříně. Předtím se museli všichni přizpůsobit, nebylo to tehdy jednoduché, nejde všechny házet do jednoho pytle,“ zlobila se jedna ze seniorek, které přijely z Palkovic.

Debata prezidentského kandidáta Petra Pavla s občany v kulturním centru Poklad v Ostravě-Porubě (23. listopadu 2022)

Pavel tvrdí, že občané se ho na to při osobních setkáních neptají. „Mnoho lidí mi dokonce říkalo, ať už o tom nemluvím, že je to nezajímá, protože už je to dávno a oni hodnotí, co jsem dělal zbytek života. Já to ale nikdy neskrýval a snažím se o tom mluvit otevřeně, některé lidi zajímá, jak to bylo,“ odpověděl na dotaz iDNES.cz.

„Já jsem naopak rád, že tady ta otázka padla a pan generál byl ochotný odpovědět, byl upřímný. Já ho budu volit,“ říká mladý Honza, který se nebál označení debaty pro seniory a přišel na ni i se svým kamarádem. „Přizná to na plnou hubu, ne jako pan Babiš, který kolem toho mlží. Já si myslím, že vzhledem k tomu, jak vysokou pozici pan generál v NATO zastával, je určitě dobře bezpečnostně prověřený,“ dodává student Dominik.

Pavel se ohradil proti nařčení spolužáka z dob komunismu. Jiní generála hájí

Voliče a voličky zajímají zejména Pavlovy vojenské a diplomatické znalosti, které v nejisté době vítají. „Já už nevím, co si mám o té Ukrajině myslet. Ale on je chytrý dost, mohli by ho lidi zvolit tím prezidentem,“ říká s potutelným úsměvem seniorka Marie.

Vyhrocené mítinky s pískajícími odpůrci, kterým musí čelit Andrej Babiš, prý Pavel ve své kampani nezažívá. „Fyzicky jsem se nesetkal s žádnými urážkami nebo pokusem o nějaké násilí. Zatím to bylo většinou tak, že lidé, co měli jiný názor, si o něm přišli popovídat. Většina internetových hrdinů nemá dost odvahy, aby se vám postavila tváří v tvář,“ míní generál.

„Je menší, než jsem si ho představoval“

Návštěvu ostravského regionu zakončil Pavel ve čtvrtek po poledni v Dole Staříč, kde ho doprovázelo více novinářů než zaměstnanců. Důl je už několik let uzavřen, na šachtě působí už jen pár desítek lidí, kteří se podílí na postupném útlumu.

Situaci na šachtě odpovídal i počet horníků, kteří se na návštěvu prezidentského kandidáta přišli podívat. Setkání se uskutečnilo před vrátnicí, s někdejším generálem si přišla popovídat asi jen desítka havířů z čtyřiceti, kteří byli ten den v práci.

Prezidentský kandidát Petr Pavel při návštěvě Dolu Staříč v Moravskoslezském kraji mluvil i s několika zbylými havíři. (24. listopadu 2022)

„Ale jo, je příjemný, mluví rozumně, ale já už mám vybranou svou prezidentku. Přišel jsem, protože jsem byl zvědavý, jaký bude, a je v pohodě,“ zhodnotil jeden z havířů své první dojmy z Pavla.

Žádost prezidentského kandidáta o možnost podívat se k těžní kleci a jámě, která na Staříči dosahuje hloubky přes 1 150 metrů, ale byla zamítnuta. „Na jámu se nemůžeme podívat, už je zamčeno, je po šichtě,“ odmítl, s jistou dávkou nostalgie v hlase, závodní Dolu Paskov, jak se šachta ve Staříči oficiálně jmenuje.

„Je menší, než jsem si ho představoval,“ přiznal další z horníků Pavel Mičulka. „Teprve si vybírám, o tom, koho budu volit, ještě nemám jasno. Rád bych viděl všechny kandidáty. Jeho komunistická minulost by asi chtěla ještě rozebrat, chtěl bych o tom víc vědět, uvidíme,“ doplnil.

22. listopadu 2022

Výsledky pro vaši obec

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...