Senátor Pavel Fischer se rozhodl, že bude podruhé kandidovat na prezidenta.

Senátor Pavel Fischer se rozhodl, že bude podruhé kandidovat na prezidenta. | foto: David Neff, MAFRA

Senátor Pavel Fischer se rozhodl, že bude kandidovat na prezidenta

  • 426
Mezi kandidáty na příštího prezidenta přibyl senátor Pavel Fischer. „Ano, jsem rozhodnutý kandidovat. Oficiálně plánuji oznámit kandidaturu do konce října,“ uvedl pro iDNES.cz Fischer. To, že do volby znovu půjde, naznačoval již dříve.

„Oslovuji své podporovatele a sháním například peníze na kampaň. To není úplně banální věc, protože vím, že bez toho, že bych měl dostatečnou sílu, do toho nemůžu jít,“ uvedl senátor Pavel Fischer v srpnu.

Hodlá kandidovat díky nominaci od nejméně deseti senátorů. Dalšími možnostmi jsou podpisy dvaceti poslanců a či petice 50 tisíc občanů.

Fischer kandidoval na Hrad již před pěti lety. Volbu hlavy státu nepovažuje za marketing

„Volba prezidenta pro mě není marketing, to je politikum a je to politikum jako hrom. A když se dívám na to, co nabízejí někteří z těch, kteří mají v úmyslu kandidovat nebo o tom teprve přemýšlejí, tak žádnou politiku nevidím, jen marketing,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Fischer.

Fischer kandidoval na Hrad již v roce 2018. Získal třetí nejvyšší počet hlasů, přesně 526 694, což znamenalo 10,23 procenta. Nepostoupil tak do druhého kola, v němž se utkali současný prezident Miloš Zeman a bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš.

Pavel Fischer, Drahoš i další neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer byli později v Praze zvoleni senátory. Fischer za Prahu 12 a v Senátu funguje jako nezařazený senátor.

Na přelomu tisíciletí byl poradcem tehdejšího prezidenta Václava Havla, později vedl politický odbor Kanceláře prezidenta republiky. V letech 2003 až 2010 byl českým velvyslancem ve Francii a v Monaku, po návratu do Prahy se stal ředitelem bezpečnostně - multilaterální sekce ministerstva zahraničí. Po odchodu z ministerstva působil jako ředitel organizace STEM, která se zabývá výzkumy veřejného mínění.

Koalice SPOLU v úterý představí svou strategii pro prezidentskou volbu

Předseda vlády a ODS Petr Fiala v sobotu po druhém kole senátních voleb na úterý odložil oznámení o postupu koalice SPOLU v prezidentské volbě. „Vypadá to dobře, oznámíme to 4. října,“ uvedl v Brně premiér po triumfu koalice SPOLU v senátních volbách. A na ospravedlnění dodal, že byl dva dny nemocný.

Tisková konference k přístupu koalice SPOLU k prezidentské volbě bude v úterý v pravé poledne v Brně, kde se potom premiér Fiala zúčastní Mezinárodního strojírenského veletrhu.

„Hodně jsme naznačili už v závěrečné debatě před komunálními a senátními volbami,“ řekl iDNES.cz šéf lidovců Marian Jurečka. Právě Jurečka v byl z šéfů koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nejkonkrétnější, kdy řekl, že by kritéria na vhodného prezidenta splňovali z pohledu lidovců Pavel Fischer, generál Petr Pavel a bývalá rektorka Mendelovy Univerzity v Brně Danuše Nerudová.

„Sledujeme cíl, abychom měli na Hradě hlavu státu, která nás důstojně reprezentuje, má jasnou prozápadní orientaci, je to člověk, který respektuje Ústavu, jejího ducha. Vidím to nebezpečí, které je, aby tam nebyl reprezentant populismu nebo nějakých extrémních pozic. Tomu uzpůsobíme i naši strategii. Vnímáme, že se tu profilují silní kandidáti,“ uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz a MF DNES před komunálními a senátními volbami premiér Fiala.


Výsledky pro vaši obec

Video