Doporučujeme

(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Komu pomoci do europarlamentu? Odpoví volební kalkulačka

  • 204
O volby do Evropského parlamentu v Česku není velký zájem, jak dokládá účast z roku 2014. Pokud však patříte k těm, kteří se k urnám chystají, ale zatím nevíte, pro koho hlasovat, poradí vám volební kalkulačka iDNES.cz. Na základě vašich odpovědí na sérii otázek odhalí, se kterou kandidující stranou máte nejvíce společného.

Volby do Evropského parlamentu 2019 se v Česku konají 24. a 25. května. Nově zvolený europarlament bude mít stávajících 751 křesel. Původně se měl počet mandátů snížit na 705 v důsledku plánovaného vystoupení Spojeného království z Evropské unie. To se však nakonec odložilo.

Česko v parlamentu bude mít stejně jako dosud 21 zástupců. Předchozí volby v roce 2014 u nás doprovázela rekordně slabá volební účast, k urnám přišlo jen 18,2 procenta voličů.

Volební kalkulačku si můžete vyzkoušet ZDE.

Kalkulačku připravilo sdružení KohoVolit.eu s organizací Europeum. Obsahuje řadu otázek na různá aktuální témata v EU, například dvojí kvalitu potravin, či reformu autorských práv. Po jejich zodpovězení kalkulačka vypočítá procentuální shodu s každou ze 39 stran kandidujících za Česko podle jejích postojů k daným tématům. 

Portál iDNES.cz navíc čtenářům zprostředkovává jejich další aplikaci, tzv. volební inventuru. Na ní si můžete vyzkoušet, jaké to je sedět v Evropském parlamentu. Odpovězte na 35 vybraných otázek z reálného hlasování a zjistíte, kterému českému europoslanci je váš názor nejbližší. Odpovědi se totiž porovnají s jejich hlasováním na totožné dotazy v minulosti.  Program pracuje na základě shody s europoslanci, kteří hlasovali v současném volebním období. Ve výsledku se tak může objevit například Petr Mach nebo zesnulý Miloslav Ransdorf.

Inventuru hlasování v Evropském parlamentu si vyzkoušejte ZDE

Sdružení KohoVolit.eu připravilo od svého vzniku v roce 2006 víc než čtyřicet volebních kalkulaček pro všechny druhy voleb v Česku, ale i na Slovensku, v Maďarsku nebo v Bosně a Hercegovině. Podle výzkumů sdružení se výsledky kalkulačky během voleb řídí okolo pěti procent lidí, přes padesát procent lidí k výsledkům přihlíží.


Témata: Evropský parlament, Volby do Evropského parlamentu 2019, Evropská unie, Velká Británie (Spojené království Velké Británie a Severního Irska), Maďarsko, Slovensko, Bosna a Hercegovina

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte