Doporučujeme

Volební štáb pravicové strany Vlámský zájem sleduje průběžné výsledky voleb do...

Volební štáb pravicové strany Vlámský zájem sleduje průběžné výsledky voleb do Evropského parlamentu. (26. května 2019) | foto: Reuters

Nejsilnější frakce v europarlamentu oslabí, posílí zelení a populisté

  • 435
Oslabení dvou hlavních politických frakcí v Evropském parlamentu a vzestup ekologických a nacionalistických či populistických stran jsou hlavními trendy končících evropských voleb. Podle odhadů ztratí mandáty Evropská lidová strana i socialisté a budou muset spoléhat na podporu dalších skupin, z nichž se třetí nejsilnější může stát liberální ALDE.

Evropská lidová strana (EPP) by měla místo dosavadních 221 křesel získat 180, zatímco socialisté (SD) si ze 191 mandátů pohorší na 152. Obě si tedy zachovají postavení nejsilnějších skupin, v 751členném evropském sboru však již nebudou mít většinu. 

Třetí frakce v pořadí ALDE, s nímž by měla spolupracovat i Macronova koalice Obroda, by podle kombinace dosud zveřejněných odhadů a předvolebních průzkumů mohla dosáhnout 105 křesel, před pěti lety po volbách liberálové získali jen 67 mandátů.

Oslabení EPP má jednu z příčin v německých volbách, kde sice zvítězila její nejsilnější součást CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, avšak s historicky nejhorším ziskem 28,7 procent hlasů. Dokonce o odchodu šéfky Andreji Nahlesové se hovoří v koaliční SPD, která skončila až třetí s 15,6 procenta. 

Evropští Zelení by měli získat 67 mandátů, konzervativní frakce ECR 61, dvě nacionalistické a protiunijní sdružení EFDD a ENF 54 a 57 mandátů, levicová GUE/NGL 38 mandátů, nezařazených europoslanců má být sedm a nové strany, u nichž není jasné, kam se přidají, zbývajících 30 mandátů. 

Ve Francii byly eurovolby vnímány jako souboj proevropsky zaměřené Macronovy koalice s nacionalistickým a protiunijním Národním sdružením. Formace Le Penové podle prvních odhadů dosáhla na 24 procent hlasů a o necelé dva body prezidentovu Obrodu porazila. 

Němečtí Zelení euforicky slaví, SPD se dál propadá:

Zatímco Le Penová hovoří o „vítězství lidu“, který si „vzal zpět moc“, Elysejský palác hodnotí výsledek jako „čestný neúspěch“. Také ve Francii výrazně posílili zelení, kteří mají na třetím místě téměř 13 procent hlasů.

V Itálii vyhrála protiimigrační Liga vicepremiéra Mattea Salviniho. První průzkumy jí přisuzují 26 až 31 procent hlasů. Druhé místo podle průzkumů zřejmě získala levicová Demokratická strana, jež má mezi 20,5 až 25 procent hlasů. Koaličnímu partneru Ligy, protestnímu Hnutí pěti hvězd (M5S), průzkumy přisuzují 18,5 až 23 procent hlasů. 

26.května 2019 v 23:24, příspěvek archivován: 27.května 2019 v 01:36

Una sola parola: GRAZIE Italia! https://t.co/PEmaNvCpNJ

Volby ve Španělsku vyhráli podle očekávání vládní socialisté (PSOE)  premiéra Pedra Sáncheze  se ziskem téměř 33 procent odevzdaných hlasů a 20 europoslaneckých křesel. Podle agentury AFP je Španělsko jedinou velkou zemí Evropské unie, kde socialisté ovládnou výsledky eurovoleb. 

V Řecku budou kvůli výsledkům předčasné volby

O rozdílně výrazných vítězstvích nacionalistických vládních politiků rozhodli voliči v Polsku a Maďarsku. Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského získalo hlasy 42 procent Poláků, jeho náskok před opoziční koalicí je však jen zhruba tři procentní body. 

Maďarský občanský svaz (Fidesz) premiéra Viktora Orbána získal přes 52 procent hlasů a opoziční strany nechal daleko za sebou. Nejúspěšnější z nich je levicová Demokratická koalice, která má po sečtení takřka všech okrsků 16 procent hlasů. Mandáty získali i socialisté a Jobbik. 

Výhra Le Penové:

Na Slovensku se vládní straně Směr-sociální demokracie nepodařilo obhájit vítězství. S necelými 16 procenty skončila druhá za koalicí proevropských neparlamentních stran Progresivní Slovensko/Spolu, která překročila 20 procent. Posílila protiunijní krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko s 12 procenty.

Rakouská SPÖ vysloví Kurzovi nedůvěru

Rakouští opoziční sociální demokraté (SPÖ) podpoří vyslovení nedůvěry kancléři Sebastianu Kurzovi. 

Uvedla to šéfka strany Pamela Rendiová-Wagnerová po nedělním jednání vedení SPÖ. Parlament bude v reakci na vážnou politickou krizi o nedůvěře kancléři hlasovat v pondělí.

Řecká opoziční konzervativní Nová demokracie podle odhadů porazila ve volbách vládní levicovou formaci SYRIZA, jejíž lídr a premiér Alexis Tsipras v reakci na porážku oznámil vypsání předčasných parlamentních voleb. 

Pohoršili si také vládní konzervativci na Kypru, kteří nakonec jen těsně porazí levicovou Pokrokovou stranou pracujícího lidu (AKEL).

V Bulharsku jasně vyhrálo hnutí Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) premiéra Bojka Borisova, uvedla televize bTV. 

Na Maltě zvítězili vládní socialisté a v Chorvatsku vládní konzervativci. Podle odhadu účasti pro všech 28 států unie se k urnám dostavilo 49 až 52 procent voličů. V eurovolbách v roce 2014 přitom hlasovalo 42 procenta voličů.

,
Témata: Volby do Evropského parlamentu 2019, Evropský parlament, Belgie, SOCDEM - Sociální demokracie, poslanec Evropského parlamentu, Itálie, Lucembursko, Sociálnědemokratická strana Německa (SPD), Angela Merkelová, hlasování, ARD, Fidesz, Občanská platforma, Právo a spravedlnost, Alternativa pro Německo (AfD), Evropská lidová strana (EPP), Pokroková strana pracujícího lidu, Svobodná strana Rakouska (FPÖ), Brusel, Bulharsko

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte