Doporučujeme

Francouzští studenti s vlajkou EU u Červencového sloupu na náměstí Bastily v...

Francouzští studenti s vlajkou EU u Červencového sloupu na náměstí Bastily v Paříži protestovali proti vítězství krajní pravice Marine Le Penové v eurovolbách. | foto: Reuters

Rétorika stran v kampani je umírněná. Nejvěcněji komunikují Zelení a Piráti

  • 57
Rétorika politických stran před volbami do Evropského parlamentu je oproti loňským volbám umírněnější. Nejvěcněji komunikují Zelení, Piráti a STAN. Ostatní strany za nimi následují s velice výrazným odstupem. Nejvíce emotivní jsou v kampani podobně jako loni Svobodní, SPD, KSČM a ODS.

Vyplývá to z lingvistické analýzy společnosti Bisnode. Ve sledovaném období od prosince 2018 do poloviny dubna 2019 nejvěcněji komunikovala trojice stran Zelení, Piráti a STAN.

Nejvypjatější komunikaci provozuje již poněkolikáté čtveřice stran ODS, KSČM, SPD a Svobodní. Svobodní komunikovali o něco méně agresivně než Okamurova strana, ale zase byli více dogmatičtí a ideologičtí. 

Oproti loňskému roku, kdy se konaly komunální a senátní volby, se komunikace téměř všech stran zmírnila. O výrazný pokles jde konkrétně u stran ANO a ODS. 

Autoři analýzy vyhledávali výrazy celkem v sedmi kategoriích. Jednou z nich byla například „agresivita“. V rámci této kategorie analytici vyhledávaly výrazy jako „zmanipulovaný“, „odporný“, „přisluhovač“, „zlovolný“ a tak dále.

Nejčastější výrazy

Zelení: kvalitní, rozvoj, boj

Piráti: ohrožovat, nezávislost, svoboda, zdraví

STAN: kvalita, rozvoj, trpět

ANO: my, bojovat

TOP 09: komunisté, národ, rozvoj

KDU-ČSL: zlo, komunisté, národ

ČSSD: nekalý, liberalismus, kvalita, spravedlnost, životní prostředí

ODS: populisté, zlý, komunisté, socialisté, legitimita, prosperita, svoboda

KSČM: neschopnost, ohrožovat, kapitalismus, lid, pravda, boj

SPD: brutální, diktát, lež, šílený, suverenita, svoboda, globalisté, multikulturalismus

Svobodní: nepřítel, propaganda, socialismus, přirozený, svoboda, zdraví, násilí

Z dalších kategorií, které byly v rámci analýzy zkoumány, můžeme jmenovat například „dogmatismus“, „ideologické myšlení“ nebo „dramatizace“.

TABULKA: Analýza skupinové iracionality - Počty nalezených výrazů podle jednotlivých kategorií na 10 000 slov

„Analýza jde za rámec pravo-levého politického třídění. Místo něj hledá, kde se daná politická strana nalézá na škále umírněná – radikální – extrémistická,“ uvádí datový analytik Milan Petrák. „Komunikace politických stran mimo jiné vypovídá o jejich postojích a chování,“ dodává. 


Témata: KSČM - Komunistická strana Čech a Moravy, Starostové a nezávislí (STAN), ODS - Občanská demokratická strana, analýza, Evropský parlament, Zelení - Strana zelených, politická strana, SOCDEM - Sociální demokracie, TOP 09, KDU-ČSL

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte